1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAÜ DİKEN ÜSTÜNDE!
DAÜ DİKEN ÜSTÜNDE!

DAÜ DİKEN ÜSTÜNDE!

DAÜ’yü yangın yerine döndürdü...

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Genel Sekreterlik görevi için yapılan dışa açık münhale hem Maliye Bakanlığı’nda müdür, hem de VYK üyesi olan Anıl Kaya’nın başvurusu DAÜ’yü yangın yerine döndürdü
Nadire BAHADİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) Üyesi Yusuf Kaçmaz’ın Bakanlar Kurulu Kararı ile görevden alınması ve kısa bir süre sonra VYK Başkanı Mehmet Bayram’ın da görevinden istifa etmesinin ardından DAÜ’de sular durulmuyor. Günlerdir Bayram’ın istifası sorgulanırken, siyasiler ile görüş ayrılığına düştüğünü ifade eden Bayram, Havadis’e çarpıcı açıklamalarda bulundu. DAÜ’de boş olan genel sekreterlik görevi için açılan dışa açık münhal, siyasilerle VYK Başkanı Bayram ve bazı VYK üyeleri arasında sorun yaşanmasına neden olurken, bir süreden beri DAÜ’de sağlanan sulh üniversiteyi yine yangın yerine döndürdü. Bayram, derdinin şahıslarla olmadığını ifade ederek, siyasilerin münhal ile ilgili antidemokratik bir talepte bulunmasına prensip sahibi bir kişi olarak cevap vermeyeceğini belirtirken, pek çok konuda yaşanan görüş ayrılıkları nedeni ile zamanın geldiğini ve istifa ettiğini açıkladı.
“Sorun Hasan, Hüseyin değil, anti demokratik talepler”

Bakanlar Kurulu tarafından DAÜ VYK Başkanı olarak atanan ve 10 Eylül 2015 yılında göreve başlayan maliye eski bakanlarından Mehmet Bayram, 15 aylık görev süresin ardından geçtiğimiz günlerde pek çok soru işaretleri ile VYK Başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. UBP iktidarı dönemlerinde maliye bakanlığı yapan ve UBP’de sembol isim haline gelen Mehmet Bayram’ın “siyasilerle görüş ayrılığı yaşadım, farklı bakış açılarına sahibiz, bu yüzden istifa ettim” açıklamaları günlerce netleştirilmeye çalışılırken, Bayram dün Havadis’e konuştu. DAÜ’de genel sekreterlik için açılan münhale hem Maliye Bakanlığı’nda müdür, hem de VYK üyesi olan Anıl Kaya’nın başvuru yapması ile ilgili konuşan Bayram, “sorun Hasan, Hüseyin değil, anti demokratik, dıştan taleplere cevap verecek değilim. Kimseye muhtaç değilim, onun bunun söyledikleri ile hareket etmem” şeklinde konuştu.
Bayram: Gelsin yarışsın, hakkıysa kazansın

Bir süreden beri siyasi görüş ayrılığının yaşandığını belirten Mehmet Bayram, yaşanan sorunların yanında VYK üyesi Yusuf Kaçmaz’ın görevden alınmasının bardağı taşıran son damla olduğunu açıkladı. “Benim bakış açım farklı, siyasilerin bakış açısı farklı. Ben prensip sahibiyim. Günü geldi ve istifa ettim” diyen Bayram, dışa açık münhale başvuru yapan Anıl Kaya ile ilgili siyasilerin taleplerine karşı çıktığını açıkladı. Sorunun bireysel olarak şahısla ilgili olmadığını ifade eden Bayram, “demokratik bir yoldan yarışa girsin, hakkıysa kazansın” açıklamalarında bulundu. Göreve getirilirken özerk bir DAÜ için görevi kabul ettiğini açıklayan Bayram, bu süre içerisinde de siyasilerin talepleri ile hareket etmediğini, DAÜ VYK üyeleri, DAÜ yönetimi, sendikalar ve öğretim üyeleri ile birlikte DAÜ için çalıştıklarını dile getirdi. Yusuf Kaçmaz’ın görevden alınmasının ardından rahatsızlık duyduğunu da dile getiren Bayram, “ çok çalışkan ve DAÜ için yararlı bir arkadaşımızdı. Birlikte atandık. Görevden alınması ile benim de istifa etme zamanımın geldiğine karar verip, istifa ettim” şeklinde konuştu.

Kaçmaz: DAÜ’yü nelerin beklediğini izleyip görelim

Havadis’e konuşan VYK üyesi Yusuf Kaçmaz ise genel sekreterlik görevine açılan münhale vasfı uygun olan herkesin katılabileceğini Anıl Kaya’nın başvurusu ile ilgili bir sorun yaşanmadığını ancak siyasilerin bu yöndeki taleplerinin kabul edilebilir olmadığını kaydetti. Görevden alındığı ile ilgili kendisine resmi bir bildirim henüz yapılmadığını ifade eden Kaçmaz, öğrendiği zaman Başkan Mehmet Bayram’a haber verdiğinde, siyasilerin Bayram’ın telefonuna çıkmadığını kaydetti. “Biz uyum içerisinde DAÜ için tamamen gönüllü olarak her gün 5- 6 saat mesai yapıyorduk” diyen Kaçmaz, ilk baştan VYK Başkanı Bayram’ın özerk bir DAÜ bünyesi için görevi kabul ettiğini ve bu yönde birlikte adım attıklarını kaydetti. Bu yıl ilk kez DAÜ için analitilik bir bütçe hazırlandığını ve DAÜ için güzel işler yapıldığını kaydeden Kaçmaz, “DAÜ Mağusalı’nın göz bebeğidir. DAÜ olmasa Mağusa ve Mağusalı’nın durumu çıkmaza girer. Biz de Mağusa sevdalısı olarak bu görevi fedakarlık yaparak gerçekleştirdik. Demek ki birilerinin işine gelmedi” şeklinde konuştu. Ülkenin her bir köşesine her geçen gün yeni bir üniversite açıldığını ifade eden Kaçmaz, “biz çalışmalarımızı bunu göz önünde bulundurarak yaptık. Ben devlet üniversitesi için siyasilerin bu kadar umursuz davrandığı bir başka ülke daha görmedim. Bu kadar duyarsızlık olmaz. İlgilendikleri yok, sürekli personel alma talebi yapılır ama üniversitenin bütçesi buna el vermez” açıklamalarında bulundu.
Timur: DAÜ rant kapısı olarak görülüyor

Mehmet Bayram’ın istifasını öğrendiği sırada yurt dışında oluğunu belirten DAÜ-SEN Başkanı Tarık Timur, bu dönemde olduğu gibi bundan öndeki dönemlerde de siyasilerin her zaman DAÜ işleyişine çomak soktuğunu kaydetti. Bayram’ın göreve gelmesi ile bu duruma bir yere kadar engel olduğunu ifade eden Timur, partizanlık yapanlar için istihdam ve bu gün genel sekreterlik konusunda olduğu gibi DAÜ’nün rant kapısı olarak görüldüğünü kaydetti. DAÜ’de makamlar için bu sorunun sürekli yaşandığını belirten Timur, şimdi “Mehmet Bayram gitti, istenilen yapılacak, istihdam kapısı açıldı, istenilen makama istenilen kişi oturtulacak diye düşünülmesin buna müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Yeni atanacak VYK başkanından çalışma barışı konusunun korunmasına özen göstermesinin beklendiğini ifade eden Timur, “ yüzde yü mutluluk yoktur ama bu okulda sendikalar da, DAÜ yönetimi de, öğretmenler de, VYK üyeleri de DAÜ için hep fedekarlık yapıyor. Bizi bir yere getireceğini düşündüğümüz düzen kurulmuştu. Bundan sonraki dönemde bu düzenin bozulmaması için çaba sarf edilmedi. Bizim bu yöndeki tutumumuz nettir” ifadelerini kullandı.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.