1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAÜ’DE NELER YAŞANMIŞTI...
DAÜ’DE NELER YAŞANMIŞTI...

DAÜ’DE NELER YAŞANMIŞTI...

DAÜ'nün müstakbel Rektörü Dr. Necdet Osam...

A+A-

 

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof.Dr.Abdullah Öztoprak’ın bugün dolacak görev süresi ile DAÜ’de yaşanan Rektör krizi, yeni bir aşamaya taşındı. Üniversitenin yeni rektörünün ise bu akşam gerçekleşecek Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) toplantısı sonrasında belirleyecek. Toplantıda üniversitenin yeni rektörünün oy birliği ile DAÜ Eğitim Fakültesi, İngiliz Dili Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi, Rektör Danışmanı Prof.Dr.Necdet Osam’ın atanması bekleniyor.

DAÜ’DE NELER YAŞANMIŞTI

DAÜ’de 15 Ekim 2009 tarihinde Rektör adayı Prof. Dr. Abdullah Öztoprak, üniversite VYK’sı tarafından asaleten Rektör olarak atanmıştı. 5 yıllığına atanan üniversite rektörünün sözleşmesi bugün doluyor. Rektör Abdullah Öztoprak, kendisinin başkanlık yaptığı 21 Mayıs 2014 tarihli Senato toplantısında, DAÜ’de Rektör belirlenme sürecini erkene aldırmaya çalışmıştı. Üniversite senatosunda bulunan bazı senatörler tarafından karşı çıkılmasına karşın, senato, yetkisi olmamasına karşın, sürecin öne alınmasına karar verdi. VYK tarafından talep edilmeden, rektör belirleme prosedürü devreye konuldu. 

Rektör seçimi için 30 Mayıs- 23 Haziran tarihleri arasında aday başvurusu kabul edilmesi kararlaştırılırken, 60 civarında üyesi olan senato’da rektörlük seçimi için 3 çekimser, 1 ret oyu kullanıldı ve geriye kalan üyeler seçimi oy çokluğu ile geçirdi. Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasası’nın 5. Bölüm 12 (2) maddesi uyarınca “Rektör, Senato’nun önerisi ile Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK) tarafından Üniversitenin içinden veya dışındaki Üniversite Profesörleri arasından 5 yıllık süre için atanır” ifadesi bu dönem içerisinde en çok tartışılan ifade oldu. 29 Mayıs’ta Rektör Belirleme Komisyonu tarafından yapılan toplantının ardından ise Öztoprak’ın, aday belirleme sürecine katılabileceği kararı çıktı. Yaşanan bu gelişmeler ile DAÜ’de eğilim belirleme süreci için Senato’da yeni bir karar alındı. 28 Mayıs’ta toplanan Üniversite Senatosu ise seçimi başlatmış oldu.

TEPKİ GÖSTERİLDİ

DAÜ’de bulunan sendikaların usül ile ilgili tepkisine karşın üniversitede eğilim belirleme anketine bir tek Abdullah Öztoprak katılırken, Öztoprak eğilim belirlemeden oy verenlerin desteğini aldı. Üniversitede çoğunluğu oluşturan sendikalar ise bu eğilim belirleme anketini tanımadıklarını kaydetti.

SENATO REKTÖRÜ ONADI

DAÜ Senatosu, 4 Temmuz’da yapılan “temayül yoklamasına” tek aday olarak katılan ve seçime katılanlardan yüzde 78 civarında oy alan Rektör Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın yeniden rektör atanması için Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK)’ya öneride bulunmuştu. DAÜ Senatosu rektör seçimi gündemiyle 26 Eylül tarihinde olağanüstü toplantı yaparak Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, Prof.Dr.Abdullah Öztoprak’ı, VYK’ya rektör olarak atanması ile ilgili gelişmeler hakkında senatörlere bilgi verdi. Alınan kararları Senato toplantısına başkanlık eden Prof. Dr. Mehmet Altınay açıkladı.

VYK’DAN VETO

Doğu Akdeniz Üniversitesi Vakıf Yöneticiler Kurulu (VYK), DAÜ Senatosu’nun Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın rektör olarak yeniden atanması önerisini geri iade etti. 2 Ekim’de toplanan VYK, usul yönünden eksik olduğu gerekçesiyle öneriyi değerlendirmeye almadı, oy çokluğu kararıyla öneriyi Senato’ya iade etti. VYK Başkanı İsmail Arter, Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın atanmasına ilişkin VYK’ya gönderilen önerinin usulünde eksiklikler bulunduğu gerekçesiyle incelemeye alınıp değerlendirilmediğini, Senato’ya iadesinin uygun bulunduğunu söyledi. VYK Başkanı Arter, usule ilişkin birçok eksiklikliler bulunduğunu, bunlardan birinin de VYK kararı olmadan rektör seçim sürecinin başlatılması olduğunu söyledi.

MÜSTAKBEL REKTÖR PROF. DR. NECDET OSAM

Üniversite’nin Vakıf Yöneticiler Kurulu’na yakın kaynaklar DAÜ’ye Rektörlük yapacak ismin vekaleten Prof. Dr. Necdet Osam olmasının beklendiğini ifade ediyor. Rektörlük seçimi yapılıncaya kadar bu göreve vekaleten rektörlük yapılacağının üzerinde durulurken, Üniversitenin yeni rektörünün ise üniversite yasasında yapılacak değişiklik sonrasında asaleten atanması bekleniyor.

 

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.