1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAÜ'DE REKTÖR TARTIŞMASI
DAÜ'DE REKTÖR TARTIŞMASI

DAÜ'DE REKTÖR TARTIŞMASI

DAÜ'de rektör tartışması

A+A-

‘Akademik ve idari konulardaki deneyimleri’ nedeniyle DAÜ Senatosu, tek aday olan Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın yeniden rektör olarak atanmasına destek verdi, gözler Vakıf Yöneticiler Kurulu’nda alınacak karara çevrildi

Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) Senatosu, geçtiğimiz hafta yapılan ‘Rektör Adayları Eğilim Belirleme Yoklaması’nda çıkan sonucu değerlendirdi, tek rektör adayı olan Prof. Dr Abdullah Öztoprak’ın göreve devam etmesi yönünde karar aldı.
Senato üyeleri dün bir araya gelerek,  ‘akademik ve idari konulardaki deneyimleri’ nedeniyle 14 Ekim’de görev süresi dolan Öztoprak’ın görevini yeni dönemde de sürdürmesi adına sonuç üretti.
Yapılan oylamada 1 çekimser, 1 ret oy kullanıldı, 51 üye ise Öztoprak’ı destekledi.
Senato yapılan öneriler sonucunda alınan ‘olumlu’ kararı, önümüzdeki günlerde Vakıf Yöneticiler Kurulu’na sunacak.
9 üyesi bulunan ve başkanlığını Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in yürüttüğü Vakıf Yöneticiler Kurulu, yapılacak toplantıda Öztoprak ile ilgili son kararı verecek.

Bazı üyeler arasında tartışma yaşandı
Elde edilen bilgilere göre Senato toplantısında Öztoprak’ın adaylığının ‘akademik ve idari deneyimleri’ nedeniyle Vakıf Yönetim Kurulu’na sunulmasına bazı üyeler tepki gösterdi.
Öztoprak isminin eğilim yoklaması sonucu değil, ‘deneyime’ atıfta bulunularak önerilmesi toplantıda tartışmaya neden oldu.
Hatırlanacağı üzere 2009’daki seçimlerde Öztoprak, Senato tarafından‘eğilim yoklaması’ sonucu Vakıf Yönetim Kurulu’na sunulmuştu.

Öztoprak, 584 kişiden ‘evet’ oyu almıştı
Bilindiği üzere DAÜ’de ‘Rektör Adayları Eğilim Belirleme Yoklaması’ geçtiğimiz hafta yapılmıştı.  Eğilim Belirleme Yoklamasına göre tek aday olan Prof. Dr. Abdullah Öztoprak’ın rektörlüğe devam etmesi yönünde sonuç çıkmıştı.
Bin 70 kayıtlı seçmenden 864 kişinin oy kullandığı yoklamada, Abdullah Öztoprak 584 kişiden ‘evet’ oyu almıştı.
DAÜ Halkla İlişkiler ve Basın Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ağırlıklı oyların % 78.53’ünü alan Öztoprak’ın, geçersiz oylar düşüldükten sonra geçerli oyların % 87.94 oranını elde ettiği açıklanmıştı.

------------------------------------------------------------------

DAÜ-SEN: “Rektör, kamuoyunu yanıltıyor”

Öte yandan DAÜ-SEN ise süreçle ilgili dün açıklama yaptı, rektörlüğün kamuoyunu yanılttığını savundu.
Yapılan açıklama şöyle: “Hukuki ve meşru zeminden tamamen yoksun olduğunu defalarca belirttiğimiz ve Üniversitemizi kaosa sürükleyeceğini vurguladığımız, Rektörlüğün deyimiyle “Rektör Adayları Eğilim Belirleme Yoklaması” 4 Temmuz 2014 tarihinde yapılmıştır. Çıkacak olan sonucu tanımayacağımızı ve oylamaya da katılmayacağımızı ya da boş oy kullanacağımızı belirtmemize ve 4 Temmuz sonrası sürecin artık  Rektörlük ve VYK arasında devam edeceğini açıklamış olmamıza rağmen Rektörlüğün kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarından dolayı bu kısa bildiriyi yazma gereği duyduk.

Sayın Rektör her fırsatta ‘güvenoyundan’ %87.94 destek aldığını vurgulamaktadır. Kendisinin belirlediği, rektörlüğün tüm imkanlarının kullanıldığı, kendi döneminde işe aldığı 102 yeni akademik personele ve kendi önerisiyle VYK tarafından veya doğrudan kendisi tarafından atanmış 100 civarında senatör, koordinatör veya farklı görevlerde Akademik personel bulunmasına, işçi ve memur personele yöneticiler tarafından yapılan yoğun baskılara rağmen kurallarını tamamen kendisinin belirlediği ‘eğilim yoklamasında’ çalışanların ancak %54.6’sının onayını alabilmiştir. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından çıkan sonuçları aşağıda bir kez daha paylaşma gereği duymaktayız.”   

Seçim süreci tartışmalı geçmişti
Bilindiği üzere görev süresi Öztoprak’ın görev süresi 14 Ekim’de dolmasına rağmen alınan karar gereği
Rektörlük seçimi için 30 Mayıs- 23 Haziran tarihleri arasında aday başvurusu kabul edilmesi kararlaştırılması ardından yaklaşık 60 üyesi bulunan Senato’da rektörlük seçimi için 3 çekimser, 1 ret oyu kullanıldı, geriye kalan üyeler seçimi onaylamıştı.
29 Mayıs’ta Rektör Belirleme Komisyonu tarafından yapılan toplantının ardından Öztoprak’ın, aday belirleme sürecine katılabileceği kararı çıkmıştı.
Komisyon, Abdullah Öztoprak’ın adaylığı ile ilgili eğilim belirleme süreci için konuyu Üniversite Senatosu’na sunmuştu.

YENİDÜZEN

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.