1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAVAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
DAVAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

DAVAYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Maliye Bakanlığı, Yüksek İdare Mahkemesi’nde Gelir ve Vergi Dairesi Aleyhine Digitech İletişim Ltd tarafından açılan davayla ilgili açıklamada bulundu!

A+A-

Maliye Bakanlığı, Yüksek İdare Mahkemesi’nde Gelir ve Vergi Dairesi Aleyhine Digitech İletişim Ltd tarafından açılan davayla ilgili açıklamada bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uzlaşma nedeniyle davacı taraf davasını geri çektiği ve mahkemenin de bu cihetle davayı ret ve iptal ettiği kaydedildi.

Konuyla ilgili Bakanlık açıklaması şöyle:

“17.05.2010 tarihinde, Digitech İletişim Ltd. tarafından Yüksek İdare Mahkemesi’nde Gelir ve Vergi Dairesi aleyhine dosyaladığı YİM 46/2010 sayılı dava, 18.09.2013 tarihinde sonuçlanmış ve karara bağlanmıştır.

İlgili firmanın 2001-2009 yıllarına ait vergi tarhına yönelik 2010 yılında açtığı dava 2013 Ağustos ayında sonuçlanmıştır. Dava süresince hem davalı hem de davacı tarafından görüşlerine başvurulan bilirkişiler Mahkemede farklı görüşler ortaya koymuştur.

Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş’den Ağustos ayına kadar alınan yayınlar üzerinden KKTC’den elde ettiği gelir Türkiye Cumhuriyetinde beyan edilmiş ve vergileri de ödenmiştir.

Ağustos 2013 ayından itibaren de Digitech Ltd KKTC’den elde ettiği gelir üzerinden %10 stopaj vergisini kesip ödeme taahhüdünde bulunmuştur.

Globalleşen dünyada dış gelişmelerden kopuk yaşamak diğer ülkedeki vergi yükümlülüğünü hiçe saymak vergi adaleti ile bağdaşmamaktadır.

KKTC ile TC arasında 49/1988 sayılı çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması uygulamaya konmuştur. Bu vergi anlaşmaları dünyanın birçok ülkesinde uygulanmaktadır.   Çifte vergilendirmeyi  önleme anlaşmaları ile  gelirin, ikamet veya kaynak ülkelerden yalnızca birinde vergilendirilmesi veya vergilendirme hakkının her iki ülke arasında bölüşülmesi konularında düzenlemeler yapılmakta  ve  bu yolla gelirin her iki ülkede birden vergilendirmesi engellenmektedir.

Söz konusu mahkeme kararına istinaden Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş.’den bugüne kadar alınan yayınlar ile ilgili düzenlenen fatura bedellerinin bu firmaya ödendiği ve bu bağlamda,  Digitech İletişim Ltd’in 49/1988 sayılı Kuzey  Kıbrıs  Türk  Cumhuriyeti  ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Vergi  Andlaşması  (Onay) Yasası kurallarından faydalanmak için 2013 yılı Ağustos ayından itibaren (Ağustos ayı dahil) tanzim edilecek fatura bedellerinden %10 stopaj kesintisi yapmayı ve Vergi Dairesi’ne yatırmayı, yatırım makbuzlarını Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş’ne  göndermeyi, verginin KKTC’de ödendiğinin belgelendirilmesi hususunda TC Vergi Dairesi’ne karşı sorumlu olmayı, TC Vergi Dairesi’nin yapılan kesintiye bir itirazı olması halinde bu durumu derhal KKTC Vergi Dairesi’ne bildirip daireler arası resmi görüşme sonucu varılacak mutabakata göre hareket etmeyi kabul ve deruhte etmiştir.

Bu beyana karşılık; Gelir ve Vergi Dairesi; 2013 Ağustos ayından önce düzenlenen fatura bedellerinin ödendiği ve Digital Platforum  İletişim Hizmetleri AŞ’nin bu bedeller üzerinden TC’de vergilendirilmiş olduğu hususunu dikkate alarak, herhangi bir adaletsizliğe sebep olmamak için 2013 yılı Ağustos ayından önceki döneme  ilişkin yapmış olduğu taleplerden vazgeçtiğini ancak;  TC Vergi Dairesi ile KKTC Gelir ve Vergi Dairesi arasında varılacak açık ve/veya zımni bir mutabakata, Digitech İletişim Ltd’in uymaması halinde vazgeçilen talepleri tekrar canlandırma hakkını saklı tuttuğunu beyan etmiş ve söz konusu mutabakata uyulması halinde geçmiş döneme ait taleplere ilişkin işlemde bulunmayacağını beyan etmiştir.

Kamu kurumları olan başsavcılık müessesesi ile Gelir ve Vergi Dairesi ve Bakanlığın görüşleri çerçevesinde çifte vergilendirmeye mahal vermemek üzere davacı ile uzlaşılarak davacı taraf davasını geri çekmiş ve mahkeme de bu cihetle davayı ret ve iptal etmiştir.

Bu karar doğrultusunda herhangi bir vergi affı sağlanmamış ve/veya vergi silinmemiş ve/veya  ertelenmemiştir. Aynı gelir üzerinden iki  defa  vergi almamak,  vergi adaleti ve eşitliğini bozmamak ve modern vergilendirme ilkelerine ters düşmeme yaklaşımı ile dava sonlanmıştır.

Konu hakkında gündeme gelen bilgi kirliliğini önlemek ve daha fazla yanlış yorumlamalara mahal vermeme adına bu açıklamayı yapar, kamuoyunun bilgisine getiririz.”

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.