1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAVOS’TA YÜZ YÜZE
DAVOS’TA YÜZ YÜZE

DAVOS’TA YÜZ YÜZE

İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Formu’nda Kıbrıs müzakereleri ile ilgili...

A+A-

 

İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Formu’nda Kıbrıs ile ilgili bazı tarafların bir araya gelerek, müzakerelerin yeniden başlaması amacıyla köprü oluşturma çabası sarf etmesi beklendiği bildirildi.

Alithia gazetesi “Davos’ta Yüz Yüze” başlıklı haberinde, 45. Dünya Ekonomik Forum’u için Davos’a giden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunu, ekonomi/kalkınma ve enerji ile ilgili diğer bölgesel konuları ileriye götürmek için önemli görüşmeler yapacağını yazdı.

Anastasiadis’in, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, IMF Başkanı Christine Lagarde ve diğer ülke başkanlarıyla görüşmeyi arzuladığını yazan gazete BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da bugün Davos’a gideceğini anımsattı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Anastasiadis ile bir araya geleceğini yazan gazete, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmesi ihtimalinin de bulunduğunu belirtti.

Gazete, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da Davos’a gideceğini ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşeceğini anımsattı.

Simerini gazetesi ise “Lefkoşa’nın Diplomatik Atağı” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi’nin, BM Genel Sekreteri’nin UNFICYP raporunun ardından, uluslararası toplumu bilgilendirmek ve Kıbrıs sorunundaki elverişsiz ortamı alaşağı etmek için diplomatik atak başlattığını yazdı.

Gazete, Anastasiadis’in bu kapsamda Davos’ta bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla bir araya geleceğini belirtti.

Habere göre, Anastasiadis’e Davos ziyaretinde Rum Başkanlık Müsteşarı Konstantinos Petridis eşlik ediyor.

ANASTASİADİS EİDE İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ 

Gazete aynı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in perde gerisindeki temas ve istişareleri çerçevesinde, BM Genel Sekreteri Espen Barth Eide ile telefonda görüştüğünü yazdı.

Habere göre, Anastasiadis, telefon görüşmesi sırasında Eide’ye, BM’nin özlü ve müdahale rolüne atıfta bulunarak, Rum Yönetimi olarak bunu, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki “meydan okumalarına” ilişkin taktiğini değiştirmesi amacıyla Ankara’ya yönelmesini beklediklerini ifade etti.

OMİRU, ERGÜN OLGUN’UN AÇIKLAMASINI YORUMLADI

Simerini gazetesine göre Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Kıbrıslı Türk müzakereci Ergün Olgun’un Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarını yorumladı.

Omiru, Olgun’un açıklamalarının, doğal gaza ilişkin değişmez Türk hedeflerini ortaya koyduğunu savundu.

Omiru açıklamasında ayrıca Anastasiadis’in bir an evvel açıklamasını geri çekmesi ve Türkiye’nin bedel ödemesine neden olacak tedbirleri artırmasını istedi.

PARTİLER KONUŞMAYA DEVAM EDİYOR

Rum partilerin Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalarına devam ettiği belirtildi.

Habere göre, DİSİ Başkanı Averof Neofidu, açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Davos ziyaret fırsatını değerlendirmesi çağrısında bulundu.

Neofidu, mevcut koşulların, müzakerelerin yeniden başlamasına olanak tanımadığını ancak herkesin Kıbrıs sorunun çözümü için çalışması gerektiğini söyledi.

AKEL Basın Sözcüsü ise, hükümetin, Kıbrıs sorunundaki başarısız icraatlara ilişkin sorumluluğu üstlenmek yerine, sorumluktan kaçmak için AKEL aleyhine suçlamalar yönelttiğini belirtti.

DİKO Basın Sözcüsü de hükümetin, siyasi liderlikten ve halktan, bilindik bir tezden vazgeçme kararını ve doğal gazı Kıbrıs sorunu ile ilişkilendirdiğini gizlediğini, bunun ardından ise şimdi de eleştirilerde bulunan partileri eleştirdiğini söyledi.

KS EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos ise, Anastasiadis’in, Türkiye’nin “kışkırtıcı” davranışını Davos’taki temaslarında ortaya koymasını istedi.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas da bir kez daha Anastasiadis’e Ulusal Konsey’i toplaması yönünde çağrıda bulundu.

TÜRK DİPLOMASİSİ

Fileleftheros gazetesi “Türk Diplomasisi, KKTC- İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Arasında Köprü Kurmak İçin Müdahalede Bulunuyor” başlıklı haberinde, Türk tarafının, KKTC ile daha iyi iletişim kanallarının oluşturulması amacıyla İslam İşbirliği Teşkilatı alanında faaliyetlerde bulunduğunu savundu.

Gazete, aynı haberinin içerisinde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, Iraklı mevkidaşı Selim Cuburi ile yaptığı görüşmeye de yer verdi.

ERTUĞ’UN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA  

Rum basını, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ’un, Kıbrıslı Türkler’in Gazimağusa Limanı’ndan Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle eşit şartlarda doğrudan ticaret yapabilmesinin sağlanması herektiği şeklindeki açıklamalarına da yer verdi.

Fileleftheros gazetesi, Ertuğ’un açıklamalarını, “Doğrudan Ticaret İstiyorlar”; Haravgi gazetesi “Sorumluluk Yükleme Oyunu Oynuyor”;  Alithia gazetes “Doğrudan Ticaret AB’nin Sorumluluğu”; Politis gazetesi ise “AB Bize Borçlu” başlıklarıyla aktardı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.