1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. DAVUTOĞLU, AB`Yİ ZORLADI!
DAVUTOĞLU, AB`Yİ ZORLADI!

DAVUTOĞLU, AB`Yİ ZORLADI!

TC DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU, AB'Yİ SİLAH AMBARGOSUNU SONA ERDİRMEYE ZORLADI

A+A-

DAVUTOĞLU:"SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRARAK ETNİK VE MEZHEPSEL TEMİZLİK DAHİL HER YÖNTEME BAŞVURAN REJİME KUVVETLİ BİR MESAJ VERİN"

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği'ni (AB) Suriye'ye silah ambargosunu muhalifler için kaldırması konusunda zorladı.

AB dışişleri bakanlarının ağırlıklı olarak Suriye krizini görüştükleri Belçika'nın başkenti Brüksel'deki akşam yemeğine katılan Davutoğlu, verdiği mesajlarla ambargonun kalkmasında önemli rol oynadı.

Yemeğe katılan diğer aday ülkelerin dışişleri bakanlarının, Suriye konusunda en somut değerlendirmelerin Türkiye tarafından yapılabileceğini belirterek, ilk sözü ve çoğunlukla konuşma haklarını Davutoğlu'na verdikleri öğrenildi.

Diplomatik kaynaklar, Davutoğlu'nun konuşmasında, Suriye'de krizin derinleşmesinden zamanında harekete geçmeyen uluslararası toplumu sorumlu tuttuğunu ve barışın sadece istemekle gelmeyeceğini, bunun için doru zamanda doğru adımların atılması ve dinamik bir politika izlenmesi gerektiğini vurguladığını aktardı.

Diplomatik kaynaklara göre Davutoğlu, konuşmasında, "Türkiye başından beri asla askeri seçenekleri desteklemedi ve daima siyasi ve barışçıl çözüm için çaba gösterdi. Fakat rejimin halkına karşı uyguladığı acımasız ve artan şiddet kampanyası buna imkan vermedi. Uluslararası toplum artık bu gidişata son vermelidir" dedi.

Ahmet Davutoğlu'nun, AB'li mevkidaşlarına, "Silah ambargosunu kaldırarak sahada askeri dengeleri değiştirmek için etnik ve mezhepsel temizlik dahil her yönteme başvuran rejime kuvvetli bir mesaj verin. Ambargonun kaldırılma kararı, soruna askeri yollardan çözüm istendiği anlamına gelmez. Aksine Cenevre 2 süreciyle yeniden ivme kazanan siyasi çözüm çabalarına psikolojik anlamda önemli bir destek verilmiş olur" tavsiyesinde bulunduğu öğrenildi.

Kaynaklara göre Davutoğlu, AB'nin de paylaştığı ortak evrensel değerler için hayati bir mücadele veren Suriye halkına bugün gerekli destek verilmezse ve bu onurlu halk zalim bir rejim karşısında kendini savunma hakkından dahi mahrum bırakılırsa durumun daha da kötüleşeceği ve gelecekte çok daha sert askeri tedbirlere başvurulmak zorunda kalınacağı uyarısında bulundu.

Aday ülkelerle yemeğin ardından toplantıya devam eden AB dışişleri bakanları, İngiltere ve Fransa'nın da ısrarlı tutumuyla silah ambargosunu muhalifler için kaldırarak Davutoğlu'nun bu çağrısına olumlu karşılık verdiler.

Bu arada, Davutoğlu'nun yemek sonrasında Yunan, Sırp ve Makedon mevkidaşlarıyla görüşerek, ikili ve bölgesel konuları ele aldığı, Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca'yla telefonla konuştuğu bildirildi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.