1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. DAVUTOĞLU: "AVRUPA'DAKİ EKONOMİK KRİZ YABANCI DÜŞMANLIĞINI VE IRKÇILIĞI TETİKLEDİ"
DAVUTOĞLU: "AVRUPA'DAKİ EKONOMİK KRİZ YABANCI DÜŞMANLIĞINI VE IRKÇILIĞI TETİKLEDİ"

DAVUTOĞLU: "AVRUPA'DAKİ EKONOMİK KRİZ YABANCI DÜŞMANLIĞINI VE IRKÇILIĞI TETİKLEDİ"

Diyaloğunun başarıyla sonuçlandırılması halinde, Türk halkı ile Birlik üyesi ülkelerin halkları

A+A-

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Avrupa genelinde ekonomik ve mali krizin tetiklediği yabancı düşmanı ve ırkçı eğilimler son dönemlerde dikkat çekici boyutlara varmıştır” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylık statüsünün tescil edildiği 1999 yılından bu yana tüm Avrupa halklarıyla birlikte kutladığı 9 Mayıs Avrupa Günü’nün Avrupa’nın ortak çıkar ve değerler temelinde bütünleşmesinin sembolü olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Avrupa Günü, Avrupa bütünleşmesinin bugünkü durumunun değerlendirilmesi ve geleceğine ilişkin planların ele alınması açısından da bir vesile teşkil etmektedir” dedi.

64 yıldır devam etmekte olan Avrupa bütünleşme sürecinde önemli başarılara ulaştığını kaydeden Davutoğlu, 6 ülke ile başlayan bütünleşme sürecinin bugün 28 üyeyi içine almakta olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği’nin 500 milyonun üstündeki nüfusu ve 17 trilyon ABD dolarını aşan gayrisafi yurtiçi hasılasıyla dünyanın en büyük ekonomisi konumunda olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Ekonomik refah düzeyi ve gelir dağılımındaki adalet açısından da mukayeseli olarak ileri bir noktadadır. Avrupa Birliği’nin bu ekonomik performansını sürdürebilmesi, ekonomik ve mali krizi takiben ortaya çıkan belirsizlikleri yapısal reformlar ve tedbirlerle aşması, Birliğin yakın ekonomik ve ticari ortağı olarak dileğimizdir” ifadesini kullandı.

-”DÜŞMANI VE IRKÇI EĞİLİMLER SON DÖNEMLERDE DİKKAT ÇEKİCİ BOYUTLARA VARMIŞTIR”-

“Avrupa genelinde ekonomik ve mali krizin tetiklediği yabancı düşmanı ve ırkçı eğilimler son dönemlerde dikkat çekici boyutlara varmıştır” diyen Davutoğlu, kültürel çeşitliliğin Avrupa Birliği’ni güçlendiren ve zenginleştiren en önemli faktörlerden biri olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği’nin farklı kültürleri barındıran daha geniş bir coğrafyayı kapsamasının, krizin üstesinden gelmesi ve yükselen ekonomiler karşısında rekabet gücünü koruyabilmesi açısından da önem taşıdığını belirten Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bu nedenlerle Birlik, cazibe merkezi olma özelliğini tehlikeye atacak gelişmeleri önlemek doğrultusunda gerekli adımları atmalıdır.

Avrupa Birliği, Türkiye’nin katılım sürecine de bu geniş perspektiften bakmalı, içinde bulunduğumuz küresel dönüşüm sürecinde ülkemizin Birliğe yapacağı katkıları gözönünde bulundurmalıdır.

Türkiye’nin AB üyeliği aynı zamanda tarihin akışına da uygun bir gelişme olacaktır. Ülkemiz, tarih boyunca Avrupa’daki gelişmelerden etkilenmiş ve kıtadaki gelişmeleri etkilemiştir. Avrupa’nın güvenliği için geçmişte büyük fedakarlıklar yapmış, Avrupa güvenlik mimarisinin yeniden çizildiği her dönemde kıtamızda barış ve istikrarın sağlanması doğrultusunda rol üstlenmiştir. Bugün de aktif dış politikasıyla Avrupa’nın siyasi istikrarına ve güçlü bir küresel aktör haline gelmesine katkı sağlayabilecek ülkelerin başında yer almaktadır.”

-”REFORMLAR, ÜLKEMİZİ BİRÇOK ALANDA AVRUPA STANDARTLARINA UYGUN HALE GETİRMİŞTİR”-

Türkiye’nin ekonomik ve siyasi açıdan, AB ile Ortaklık Anlaşması’nın imzalandığı 1963 yılında olduğundan farklı bir noktada olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Küresel ve bölgesel düzeydeki değişimlere de paralel olarak özellikle geçtiğimiz on sene içinde ülkemizde siyasi ve ekonomik alanda önemli reformlar yapılmıştır. Reformlar, ülkemizi birçok alanda Avrupa standartlarına uygun hale getirmiştir ve uyum süreci kararlılıkla devam ettirilmektedir” dedi.

Katılım müzakerelerinin siyasi engellere tabi tutulmadan, teknik bir süreç olarak ilerletilmesi ve sonuçlandırılmasının asli beklentileri olduğunu kaydeden Davutoğlu,

“Avrupa Birliği ile aramızda geçen Aralık ayında başlatılan vize diyaloğunun başarıyla sonuçlandırılması halinde, Türk halkı ile Birlik üyesi ülkelerin halkları birbirlerini daha iyi tanıyacak ve yakınlaşacaklar; ticaret, turizm, kültür, bilim ve sanat gibi alanlarda karşılıklı etkileşim de artacaktır. Hükümetimizin bu alandaki çalışmaları sürecektir. Türkiye, tarihi, coğrafi, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açılardan her zaman Avrupa’nın bir parçası olmuştur. Çağdaş Avrupa’ya da her alanda katkıda bulunmaya, Avrupa projesinin ilerletilmesine yardımcı olmaya devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.