1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DAVUTOĞLU, BİDEN’IN KIBRIS ZİYARETİNİ DEĞERLENDİRDİ
DAVUTOĞLU, BİDEN’IN KIBRIS ZİYARETİNİ DEĞERLENDİRDİ

DAVUTOĞLU, BİDEN’IN KIBRIS ZİYARETİNİ DEĞERLENDİRDİ

avutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Kıbrıs ziyaretinin "son derece zamanlı, doğru gündemli ve doğru çerçeveli bir ziyaret" olduğunu belirtti.

A+A-

DAVUTOĞLU: “(BİDEN'IN) SAYIN EROĞLU'NU KKTC'DE ZİYARET ETMİŞ OLMASI BAŞLI BAŞINA TARİHİ BİR ADIMDIR”

“TARAFLARA EŞİT YAKLAŞILDIĞINI GÖSTEREN, BİZİM AÇIMIZDAN OLUMLU BİR MESAJ VERİLMİŞTİR"

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Kıbrıs ziyaretinin "son derece zamanlı, doğru gündemli ve doğru çerçeveli bir ziyaret" olduğunu belirterek, "Sayın Eroğlu'nu KKTC'de ziyaret etmiş olması başlı başına tarihi bir adımdır. Taraflara eşit yaklaşıldığını gösteren bizim açımızdan olumlu bir mesaj verilmiştir" dedi.

Bakan Davutoğlu, Kızgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev'le bakanlıktaki ikili görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Kıbrıs'ı ziyaret etmesiyle ilgili soru üzerine, ziyaretin "önemli bir günde, doğru bir gündemle yapılmış önemli bir ziyaret" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Kıbrıs sorununa barışçıl bir çözüm bulunması yönünde her zaman gayretini gösterdiğini belirten Davutoğlu, Türkiye ve KKTC halkının 2004 yılında Annan Planı'na verdiği destekle bunun açıkça görüldüğünü vurguladı. O günden bu yana 10 yıl geçtiğin belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Aslında bu, KKTC ve Türkiye açısından gösterilen bu güçlü irade, istenilen muhatabı bulamamıştı. Arzu edilen ölçüde müzakere hızlı ilerlemiyordu. Yalnız son aylarda özellikle aralık ayında ortak metin etrafında yürütülen çalışmalarda aslında çok önemli bir noktaya gelindi. Çok açık bir dille yazılmış bir metinle bu ortak zemin tespit edilmiş oldu. Ondan sonra hem iki tarafın müzakere iradesinde bir güçlenme gözlendi hem de uluslararası toplumun Kıbrıs sorununa ilgisinde bir artış gözlendi."
 
"BAŞLI BAŞINA TARİHİ BİR ADIM"

Bakan Davutoğlu, sorunun çözümü konusunda "adım adım fakat sağlam ve emin bir yürüyüşle" bir müzakere çabalarına gayret ettiklerini belirterek, "Biden'ın ziyareti bu anlamda doğru bir zamanda yapılmış bir ziyarettir" değerlendirmesini yaptı.

"Yürütülen müzakereler ve yapılan görüşmeler son derece verimli geçmiştir" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"(Biden'ın) Sayın Eroğlu'nu KKTC'de ziyaret etmiş olması başlı başına tarihi bir adımdır. Taraflara eşit yaklaşıldığını gösteren, bizim açımızdan olumlu bir mesaj verilmiştir. Çünkü iki tarafa da eşit yaklaşılmadıkça kalıcı bir çözümün bulunması güç. 52 yıl sonra böyle bir ziyaretin yapılmış olması dahi hem iki tarafa hem uluslararası topluma güçlü bir destek mesajı vermek noktasında önemli olmuştur."

Gelecek dönemde müzakerelerin daha da ivme kazanmasını umut ettiklerini belirten Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi vesilesiyle bulunduğu Şanghay'da konuyu kapsamlı şekilde ele aldıklarını bildirdi.

BM Genel Sekteri Ban ile eylül ayında yapılacak BM Genel Kurulu'na kadar olan takvimi gözden geçirdiklerini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Dünyada zaten bir çok alanda, çevremizde ve uluslararası gündemde kriz haberleri geliyor. Böyle karamsar bir uluslararası ortamda Kıbrıs'ta sağlanacak bir ilerleme, eminim onun etkisiyle diğer kriz alanlarında da olumlu etkiler yapacaktır. O bakımdan ziyareti son derece zamanlı ve doğru gündemli, doğru çerçeveli bir ziyaret olarak değerlendiriyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.