1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. DAVUTOĞLU:'TÜRKİYE SADECE BİR BÖLGESEL GÜÇ DEĞİL, BİR KÜRESEL GÜÇ HALİNE DÖNÜŞECEK'
DAVUTOĞLU:'TÜRKİYE SADECE BİR BÖLGESEL GÜÇ DEĞİL, BİR KÜRESEL GÜÇ HALİNE DÖNÜŞECEK'

DAVUTOĞLU:'TÜRKİYE SADECE BİR BÖLGESEL GÜÇ DEĞİL, BİR KÜRESEL GÜÇ HALİNE DÖNÜŞECEK'

TC DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU'DAN EMEKLİ DIŞİŞLERİ MENSUPLARINA RESEPSİYON

A+A-

TC DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU'DAN EMEKLİ DIŞİŞLERİ MENSUPLARINA RESEPSİYON

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU: “ŞİMDİKİ NESLE YÜKLEDİĞİMİZ MİSYON: TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİ SADECE BİR BÖLGESEL  GÜÇ DEĞİL, BİR KÜRESEL GÜÇ HALİNE DÖNÜŞTÜRME MİSYONUDUR"

Türkiye  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Şimdiki nesle yüklediğimiz misyon: Türkiye Cumhuriyeti devletini sadece bir bölgesel güç değil, bir küresel güç haline dönüştürme misyonudur" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, emekli olan Bakanlık mensupları onuruna Ankara Palas Devlek Konukevi'nde resepsiyon verdi.

Davutoğlu, diplomatlık mesleğinin insanoğlunun en kadim ve hep saygı duyulmuş mesleklerinden biri olduğunu belirterek, Türk milletinin diplomatı olmanın başlı başına bir onur ve ayrıcalık anlamı taşıdığını söyledi.

Zor şartlar altında çalışan, teröre birçok şehit vermiş olan ancak başı eğilmeyen, soğuk savaş dönemini ve sonraki dönemin çalkantılı yıllarını görmüş bir diplomat neslinin şimdi bayrağı yeni bir nesle aktardığını kaydeden Davutoğlu, "Şimdiki diplomat kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın, meslektaşlarımızın daha önceki nesillerden aldıkları miras, alacakları büyük dersler var" diye konuştu.

"Bu öyle bir meslek ki usta çırak ilişkisi içinde aktarılıyor. Bir bilgi aktarımı değil sadece. Edep, görgü, bir kültür aktarımı da olduğu için usta çırak ilişkisi içinde aktarılan bir meslekten bahsediyoruz" diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Şimdiki diplomat neslimize bizim gösterdiğimiz hedef, yeni kurulma sürecinde olan ve o devleti tanıtma misyonu üstlenmiş olan ilk nesil ve Türkiye Cumhuriyeti devletini yeni risklere karşı koruma misyonunu yürüten ikinci nesilden sonra şimdiki nesle yüklediğimiz misyon: Türkiye Cumhuriyeti devletini sadece bir bölgesel güç değil, bir küresel güç haline dönüştürme misyonudur. Çok iddialı gelebilir, gelmiştir biz bunları zikrettiğimizde ama sadece şu bir aylık bakanlık trafiğine baktığımızda Türkiye Cumhuriyeti devletinin misyonunun nereden nereye gelmiş olduğu ortaya çıkar."

Son yıllardaki hamlelerle dış temsilcilik sayısının 165'ten 209'a çıktığını kaydeden Davutoğlu, geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında hiçbir dönemde son 10 yıllık dönemde olduğu kadar temsilcilik açılmadığını, büyükelçilik sayısının üçte bir nispetinde artarak 124'e çıktığını bildirdi.

Davutoğlu, çok az ülkenin Türkiye'nin gündem yoğunluğunda çalıştığını ifade ederek, bunun Türkiye'nin tarihi geleneğinin ve yaşadığı coğrafyanın doğal sonucu olduğunu belirtti.

Kullandıkları teknolojiyi ve elçilik binalarını yenilediklerini dile getiren Davutoğlu, "Her yerde bu yapılacak çünkü bizim diplomatlarımız nasıl devlet geleneğini temsil etmek bakımından onurlu ve başı dik bir vazife yürütüyorlarsa bu mekanlara da yansıyacak, teknolojik araçlara da yansıyacak. Ama en önemlisi öz güvenimize yansıyacak" değerlendirmesinde bulundu.

Davutoğlu, yeni nesil diplomatların çok büyük bir alana yayıldıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Her şeyin başı insanın kendi zihninde kurduğu dünyadır. O dünyada artık 'Bu işi yapabilir miyiz' kaygısı, düşüncesi olamaz. Aksine büyük bir öz güvenle çıtayı sürekli yukarı doğru iterek, böyle bir tarihi geleneğe, böylesine neredeyse dünyanın merkezini oluşturan bir coğrafyaya sahip bir ülkenin diplomatları olarak 'Biz her şeyi yapabiliriz' demek durumundayız. Yapamayacağımız, gücümüzün erişmeyeceği hiçbir şey yok."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'tan döndüğünde kendisini havaalanında karşılayan on binlerce kişiye söylediği sözleri hatırlatan Davutoğlu, "İlkesel bir sözdür bu ve diplomatlarımızı için de bir işaret fişeği anlamı taşır. Bundan sonra biz hiçbir zaman şu veya bu ülkeyi kaybedersek Türkiye ne hale gelir diye düşünmeyeceğiz. Bundan sonra başka ülkeler Türkiye'yi kaybederse 'bize ne olur' diye düşünecekler" diye konuştu.

Davutoğlu, konuşmasının ardından emekli Bakanlık mensuplarına plaket verdi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.