1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Dayanılmaz ağrılar yaşatıyor!
Dayanılmaz ağrılar yaşatıyor!

Dayanılmaz ağrılar yaşatıyor!

Dayanılmaz ağrılar yaşatıyor!

A+A-

Stres, yüksek tansiyon, düşük tansiyon, migren, görme bozuklukları, yetersiz beslenme, bazı enfeksiyonlar, kafa travmaları gibi nedenlerle oluşan baş ağrısı hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz... Baş ağrısı için hangi bölüme gidilir? 

Baş ağrısı çoğu insanın düşündüğünden daha karmaşık bir durumdur. 150’den fazla baş ağrısı tipi vardır ve farklı türlerin kendi belirtileri olabilir, çeşitli nedenlerden dolayı olabilir ve farklı tedavilere ihtiyaç duyabilir. Şimdi baş ağrısı ile ilgili bilinmesi gerekenlere bir göz atalım… Baş ağrısı için hangi bölüme gidilir?

Baş ağrısı, baş veya yüzdeki ağrıdır ve bazen üst boyundaki ağrıyı da içerir. Baş ve yüzdeki ağrıya duyarlı yapılar cilt, kemik ve gözler, kulaklar, burun ve ağızdaki yapıları içerir. Ayrıca, başın büyük kan damarları son derece hassastır ve bunlar migren gibi vasküler baş ağrılarında ağrıya neden olan başlıca organlardır.

BAŞ AĞRISI NEDİR?

Baş ağrısı aslında beyninizdeki bir acı değildir. Beyin, vücudunuzun diğer kısımları zarar gördüğünde size söyler, ancak acıyı kendisi hissedemez. Çoğu baş ağrısı sinirlerde, kan damarlarında ve kişinin başını ve boynunu kaplayan kaslarda görülür. Bazen kaslar veya kan damarları, çevresindeki sinirleri uyaran ya da üzerlerine baskı yapan diğer değişikliklerden şişer, büzüşür ya da başka değişiklikler geçirir. Bu sinirler beyine bir ağrı mesajı gönderir ve bu da baş ağrısına yol açar.

En sık karşılaşılan baş ağrısı tipi bir gerilim tipi baş ağrısıdır (kas kasılması baş ağrısı olarak da bilinir). Gerilmiş baş ağrıları, gergin baş veya boyun kasları çok kasıldığında meydana gelir.

Özellikle keskin ve zonklayan ağrı migren baş ağrısının bir işareti olabilir. Migren baş ağrıları, gerginlikten kaynaklanan baş ağrıları kadar yaygın değildir.

Gerilim tipi baş ağrıları ve migrenler arasındaki büyük farklardan biri, migrenlerin bazen insanların kendilerini hasta hissetmelerine ve hatta kusmalarına neden olmasıdır. Gerilim kaynaklı baş ağrıları genellikle bulantı veya kusmaya neden olmaz.

Migrenlerin çoğu 30 dakika ila 6 saat arasında sürer. Bazıları birkaç gün sürebilir. Fiziksel aktivite yaparken veya etrafta ışık, koku veya yüksek ses olduğu zaman kendilerini daha kötü hissedebilirler.

Çok nadiren baş ağrıları, beyin tümörü veya inme gibi ciddi bir hastalığın göstergesidir.

BAŞ AĞRISI NEDENLERİ

Birçok farklı şey baş ağrısına neden olabilir. Çoğu baş ağrısı nedenleri şunlardır:

– Enfeksiyonlar (kulak enfeksiyonları, grip veya soğuk algınlığı gibi virüsler, strep boğaz enfeksiyonu, menenjit veya sinüs enfeksiyonları)
– Yüksek tansiyon
– Düşük tansiyon
– Stres
– Susuzluk
– Şeker hastalığı
– Bilgisayar karşısında uzun süreli çalışma ya da televizyon izleme
– Yüksek sesli müzik
– Sigara içmek

– Alkol kullanmak
– Kafein (çok sayıda kafeinli içecek baş ağrısına neden olabilir)
– Öğün atlamak
– Uyku eksikliği veya uyku düzenindeki ani değişiklikler
– Kafa travmaları
– Arabada veya otobüste uzun bir yolculuk yapmak
– Alerjiler
– Bazı ilaçlar (baş ağrıları yan etki olabilir)
– Görme problemleri
– Parfüm, duman, duman veya yeni bir araba veya halı gibi güçlü kokuları koklamak
– Bazı yiyecekler (alkol, peynir, fındık, pizza, çikolata, dondurma, yağlı veya kızarmış yiyecekler gibi)

Bazı gençler için hormonal değişiklikler baş ağrısına da neden olabilir. Örneğin, bazı kızlar adet dönemlerinden hemen önce ya da aylık döngüleri sırasında baş ağrısı çekerler.

BAŞ AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Baş ağrısı için hastanelerin Nöroloji kliniklerine başvurmak gerekir. Yapılan detaylı testlerin sonucunda baş ağrısının nedeni belirlnir ve tedaviye başlanır. Nöroloji uzmanı gerekli hallerde sizi farklı doktorlara yönlendirebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.