1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. DAYIOĞLU İCRAATLARINI AÇIKLADI
DAYIOĞLU İCRAATLARINI AÇIKLADI

DAYIOĞLU İCRAATLARINI AÇIKLADI

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, 2013 ürünü zahire ödemelerinin yapılması için gerekli girişimlerin ve planlamaların yapıldığını belirterek, “5 Ağustos’a kadar ödemelerin gerçekleştirilmesi programlandı” dedi.

A+A-

DAYIOĞLU: “2013 ÜRÜNÜ ZAHİRE ÖDEMELERİNİN 5 AĞUSTOS’A KADAR YAPILMASI PLANLANDI”

“CYPFRUVEX VE TÜK MALİYE TEFTİŞ VE İNCELEME KURULU TARAFINDAN DENETLENİYOR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, 2013 ürünü zahire ödemelerinin yapılması için gerekli girişimlerin ve planlamaların yapıldığını belirterek, “5 Ağustos’a kadar ödemelerin gerçekleştirilmesi programlandı” dedi.

Ocak- Haziran 2013 dönemi Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin yapılması için Bakanlar Kurulu’ndan çıkarılan karara uygun olarak küçükbaş hayvan beyanlarının alınmakta olduğunu anımsatan Bakan Sami Dayıoğlu, 7 buçuk milyon TL olacağı hesaplanan ödemenin blokesi için Maliye Bakanlığı ile görüşmelere devam edildiğini söyledi. Dayıoğlu, “Ödemeler en geç ağustos ayında yapılacak” ifadesini kullandı.

Süt Endüstrisi Kurumu tarafından alımı yapılan çiğ sütün uzun zamandır bekleyen 2 devrelik kısmının ödendiğini açıklayan Sami Dayıoğlu, “Bir devrelik ödemenin önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor” ifadesine yer verdi.

Dayıoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nda (TÜK) yem hammaddesi ile vadeli tohumluk materyali satışına devam edildiği, ödemelerin 90 gün vadeli olduğu bilgisini de paylaştı.

Sami Dayıoğlu, Cypfruvex’in ve TÜK’ün Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu tarafından denetlendiğini kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Tarım Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda yapılan icraatları açıkladı.

Tarım Bakanlığı’nda bugün bir basın toplantısı düzenleyen Sami Dayıoğlu, Haziran ayından bugüne kadar bakanlığa bağlı kurum ve şirketlerde yapılan icraatlar ve gerçekleştirilen işlemlerle ilgili bilgi verdi.

ZAHİRE ÜRETİCİ ÖDEMELERİ 5 AĞUSTOS’TA

Bakan Sami Dayıoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) tarafından alımı yapılan 2013 ilkbahar ürünü patates üretici ödemelerinin tamamlandığını dile getirdi.

TÜK tarafından alınan 2013 ürünü zahire üretici ödemelerinin yapılması için gerekli girişimlerin ve planlamaların yapıldığını kaydeden Dayıoğlu, “5 Ağustos’a kadar ödemelerin gerçekleştirilmesi programlandı. Bu bağlamda ilgili sivil toplum örgütleri ile de görüşülerek TÜK Yönetim Kurulu’nda bu yönde karar alındı” dedi.

CYPFRUVEX MALİYE TEFTİŞ VE İNCELEME KURULU TARAFINDAN DENETLENİYOR

Bakan Dayıoğlu, Cypfruvex Limited’in aldığı narenciye ürününün ödenebilmesi amacıyla çalışmalara devam edildiğini ifade ederek, Cypfruvex’in mali yapısının ortaya çıkarılması için Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’nun denetimlerini sürdürdüğünü vurguladı.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ ÖDEMELERİ EN GEÇ AĞUSTOS AYINDA

Kuraklık tazminatlarının, önceki hükümet tarafından Genel Tarım Sigortası Fonu 2013 Mali Yılı Bütçe Yasası geçirilmediği için ödenemediğini belirten Dayıoğlu, “Küçükbaş hayvan besleyicilerine Ocak- Haziran 2013 dönemi Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin yapılması için Bakanlar Kurulu’ndan çıkarılan karara uygun olarak küçükbaş hayvan beyanları alınmaya devam edildi. Yaklaşık 7 buçuk milyon TL olacağı hesaplanan ödemenin blokesi için Maliye Bakanlığı ile görüşmelere devam ediliyor. Ödemeler en geç ağustos ayında yapılacak” diye konuştu.

BİR DEVRELİK SÜT ÖDEMELERİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Bakan Dayıoğlu, Süt Endüstrisi Kurumu’nun 2013 Mali Yılı Bütçe Yasası’nın da önceki hükümet tarafından geçirilmediğini ifade etti.

Süt Endüstrisi Kurumu tarafından alımı yapılan çiğ sütün uzun zamandır bekleyen 2 devrelik kısmının ödendiğini açıklayan Sami Dayıoğlu, “Bir devrelik ödemenin de önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor” dedi.

TÜK DE DENETLENİYOR

TÜK’ün yem hammaddesi ithalatında izlediği yolun ve kamuoyu gündeminde tartışılan usulün iyileştirmesi, daha şeffaf ve denetlenebilir bir yapının oluşması için konunun Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’na aktarıldığını söyleyen Bakan Dayıoğlu, denetim sonucunun halkla paylaşılacağını açıkladı.

90 GÜN ÖDEME VADELİ YEM HAMMADDESİ VE TOHUMLUK MATERYAL SATIŞI

Hayvan besleyicilerine ve zahire üreticilerine vadeli yem hammaddesi ile tohumluk materyalin satışlarının TÜK tarafından yapılmaya devam edildiğini anımsatan Bakan Sami Dayıoğlu şöyle devam etti:

“Yem fabrikalarından alım tarihinden itibaren 90 gün ödeme vadeli yem hammaddesi satışı ve yine zahire üreticilerine alım tarihinden itibaren 90 gün ödeme vadeli tohumluk materyali satışları yapılmaya başladı.”

TÜK, Süt Endüstri Kurumu ve hayvan besleyicileri arasındaki ilişkilerin birbiriyle ilişkilendirildiğini ifade eden Bakan Dayıoğlu, “Talep eden üreticilerin çiğ süt alacaklarının TÜK’e olan borçlarına sayılmasına devam edilmektedir” dedi.

KAÇAK ET SORUNU İLE MEYVE VE SEBZELERDEKİ FİYAT ARTIŞI

Basın toplantısında, TAK muhabirinin hayvan satışlarının gerilemesi ile ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Dayıoğlu, ülkede kaçak et sorunu olduğunu vurguladı, bunun önlenmesi için bir B planları olduğunu söyledi.

Dayıoğlu şunları söyledi:

“Bu planı uygulamamız için belediyelerle istişare içinde olmamız gerekiyor. Belediyeler kendi mezbahalarını kapatma yoluna giderse kaçak et sorununu aşabiliriz.

2-3 mezbahanın denetim altına alınması ve etin ülkeye tek yoldan dağıtılmasıyla bu sorunun giderilmesi mümkün olabilir. Bu tabi ki uzun süreli bir hedeftir. Bu uygulama Pazar günkü seçimlerden sonra ortaya çıkabilir.”

Bir basın mensubunun meyve ve sebze fiyatlarındaki artışı düşürmekle ilgili çalışmaları olup olmadığını sorması üzerine Bakan Sami Dayıoğlu, Türkiye’deki ve Kuzey Kıbrıs’taki ürün sulama maliyetleri hakkında bilgi verdi, “Yerli üreticiyi desteklemek her zaman boynumuzun borcudur. Ve elbette ki bazı kısıtlamalar getireceğiz” dedi.  Dayıoğlu, Hal Yasası’nın gündemlerinde olduğunu söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.