1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEĞİRMENCİOĞLU'NUN GÜNLÜK EKONOMİ YORUMU
DEĞİRMENCİOĞLU'NUN GÜNLÜK EKONOMİ YORUMU

DEĞİRMENCİOĞLU'NUN GÜNLÜK EKONOMİ YORUMU

Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu

A+A-

İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu...

ABD’de beklentilerin hafif altında kalan istihdam raporu ardından USD/TL kuru son 1.5 ayın zirvesi olan 2,15’den döndü

 

TÜİK’in TSİ10:00 açıklayacağı enflasyon rakamları gündemin ilk sırasını oluşturuyor

 

Günün Grafiği

 

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi: ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Cuma günü açıklanan veriye göre tarım dışı sektröde çalışan bordrolu rakamı beklentinin hafif altında kaldı (reuters tahmini +233bin ; gerçekleşme +209bin). Grafikten de görüleceği üzere 2008 yılında yaşanan küresel kriz ardından ABD’de istihdam piyasası ciddi anlamda daralma kaydetmişti. FED’in almış olduğu önlemler ardından son aylarda ise istihdam piyasasına katılımın 200 bin kişinin üzerinde olduğunu görüyoruz.

 

ABD İşsizlik Oranı:  Benzer bir şekilde ABD’de Cuma günü açıklanan işsizlik oranı % 6,1 olan beklentinin hafif üzerinde % 6,2 olarak açıklandı. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, 2009 yılında % 10 ile zirve yapan işsizlik oranı, alınan önlemler ile kademeli olarak % 6 seviyesine yaklaştı.

 

USD/TL: Geride bıraktığımız kısa haftada, özellikle IMF’nin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde etkili olan raporu, ABD açıklanan ve beklentiyi aşan 2Ç. büyüme verileri ve Arjantin’in  temerrüd durumu USD/TL kurunda 2,14’lü seviyelerin test edilmesine neden olmuştu. Cuma günü ABD’de açıklanan önemli veri öncesinde küresel piyasalarda görülen satış baskısına paralel USD/TL kurunun 2,15 seviyesini tekrar test ettiğini; ABD verisinin beklentilerin atında kalması ile de geri çekilme yaşandığını görüyoruz. Yukarda 2,15 seviyesi ciddi anlamda kuvvetli bir direnç görevi üstlenmeye devam ettiğini, kırılması durumunda 2,18 seviyesinin radar menziline girebileceğini düşünüyoruz.

 

Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Geride bıraktığımız hafta uzun sayılabilecek bayram tatili öncesinde yapılan hesapların pek de çarşıya uymadığını gördük. Bayram tatili öncesinde olumlu küresel piyasa şartları ve risk alma iştahında görülen yükselişe paralel TL yönünde artan girişlerin yardımı ile yükselen borsa, düşlen faiz ve kurun bayram tatilinde yerini satış baskısına terk ettiğini gördük. TL faiz avantajı nedeniyle değer kazanan TL ve TL cinsi yatırım araçları, hafta içi özellikle FED’in tatmin etmeye yakın derecede sonuçlanan verilerin de yardımı ile kademeli olarak 2,14 sonrasında ise son 1.5 ayın zirvesi olan kritik 2,15 seviyesini test ettiğini görüyoruz. Olumlu havayı piyasa katılımının zayıf olduğu günlerde terse çeviren ana unsurun FED endişesi olduğunun rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD’den gelen ve beklentileri aşan güçlü büyüme verisi ardından Çarşamba akşamı sonuçlanan FOMC toplantısı, piyasalarda var olan satış baskısın bir miktar daha tırmandırdı. Toplantı ardından yayımlanan politika metninde “faizler, varlık alımları sona erdikten sonra uzunca bir süre mevcut seviyelerde kalabilir” ifadesine FED’in oy hakkında sahip üyesi Plosser’in şerh düşmesi piyasalar tarafından bir miktar da olsa şahince yorumlandı. Rusya’ya uygulanan yaptırımların Avrupa Birliği’nin de katılımıyla Rus Bankalarına varan ölçüde dahil edilmesi, Rusya’nın henüz enerji vanalarını kapatma konusunda restini göstermemesi, Rusya piyasalarında yaşanan satış baskısının bir miktar da olsa Türk mali piyasalarına da aksetmesi aslında satış baskısının bir diğer önemli halkasını temsil ediyor. Öte yandan Arjantin’in son 13 yılda ikinci kez temerrüd durumuna düşmesi (borçlarını kreditörler ile anlaşamayarak moratoryum ilan etmesi) ve Portekiz’de bir bankanın (Banco Espirito Santo) sorun yaşadığı yönünde artan haber akışı da küresel risk iştahı üzerinde etkili oluyor. Jeopolitik risk kapsamında ise Gazze’de hayatını yaşamadan kaybeden masum çoçukların görüntüleri ve yaşanan insanlık dramına karşı dünyanın sessiz kalışı, halen daha IŞID’in elinde rehin tuttuğu vatandaşlarımız, peşmergeler ile devam eden çatışmalar ve Suriye’de devam eden istikrarsızlık Türkiye çoğrafyasını tahedit etmeye devam ediyıor. Ana ihracat kapılarımızdan biri olan Irak’a yapılan ihracatın dramatik bir şekilde azalması da kaygılarımızı destekliyor. 

 

Tüm bu negatif haberlerin gölgesinde Bayram haftasından satış baskısına maruz kalan Türk mali piyasaları, Cuma gününün ikinci yarısında ABD’de açıklanan resmi istihdam raporunun tahmin edildiği kadar güçlü gelmemesine paralel  kısmen de olsa yumuşadı. ABD verisi öncesi 2,15 seviyesini test eden USD/TL kuru, veri ardından 2,13 seviyesine varan bir düşüş sergilerken, EUR’nun da USD karşısında 1,3420 seviyesine varan bir toparlanma gösterdiğine şahit olduk. Son dönemlerde iyimser bir görünüm sergileyen GBP/USD paritesi, zayıf açıklanan PMI verileri ardından 1,6820 seviyesine kadar gerileme gösterdiğini de not edelim.

 

Yeni gün ve hafta başlangıcında Asya piyasalarında hafif iyimser bir görünüm hakim. Makroekonomik veri takviminde bugün TSİ10:00’da TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamları gününü en önemli verisi olarak takip edilecektir (beklenti Temmuz’da TÜFE’nin değişim göstermemesi yönünde). Bu doğrultuda sonuçlanacak bir veri yıllık enflasyonu % 9’un altına itecektir. Cumhurbaşkanlığı seçimi haftasonu yapılacak olup, 8 Ağustos tarihinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye ile ilgili değerlendirmesini takip edeceğiz (Moody’s’den radikal bir adım beklemiyoruz).

 

USD/TL kuru geniş bir hareket aralığına sahip. Aşağıda alımların yoğunlaştığı 2,07’li seviyeler ile yukarda şu anda 2,15 seviyesi arasında sıkışma yaşanıyor. Her ne kadar 2,15 seviyesi defalarca denenip kırılamamış olsa bile, FED’den gelecek ilk faiz artırım yönünde sinyal ile kolayca aşılacaktır. Bu nedendle bültenlerimizde sıklıkla söz ettiğimiz üzere, kurda olsa gevşemeler ve özellikle bandın altına doğru geri çekilmeler alım fırsatı doğurabilir. USD/TL kurunun güne 2,1335 , EUR/TL 2,8620, GBP/TL 3,5950 , Sepet kurun ise 2,4950, XAU/TL (altın gram) 88,50 , XAG/TL (gümüş gram) 1,40 seviyelerinden başlamasını bekliyoruz.

HAVADİS

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.