1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEĞİRMENCİOĞLU'NUN GÜNLÜK EKONOMİ YORUMU!
DEĞİRMENCİOĞLU'NUN GÜNLÜK EKONOMİ YORUMU!

DEĞİRMENCİOĞLU'NUN GÜNLÜK EKONOMİ YORUMU!

Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu!

A+A-

İktisat Bankası Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu...

Son günlerde açıklanan makroekonomik veriler küresel anlamda istenilen düzeyde bir toparlanmanın henüz oluşmadığına işaret etmek suretiyle küresel risk iştahının yeniden kıpırdanmasına neden oldu. Her ne kadar bu söylem ekonomi teorisi ile paralelik arz etmese de, ekonomik aktivitenin canlanması için küresel anlamda merkez bankalarının desteğine halen ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor. Japonya ekonomisinde görülen daralma, Çin'de banka kredilerinin sürpriz şekilde gerilemesi, Euro bölgesi ikinci çeyrek öncü büyüme verilerinin tahminlerin altında kalması, ABD’de açıklanan perakende satışlar verisinin ve işsizlik maaşı başvurularının beklentiyi karşılamaması, İngiltere’nin ekonomide görülen toparlanmadan henüz ikna olmadığını açıklaması, Avrupa'nın lokomotifi Almanya'nın ikinci çeyrekte daralması, Fransa’nın ise art arda iki çeyrektir durağan seyretmesi....Görüleceği üzere Merkez Bankalarının her ne kadar ekonomilerin canlanması için konvasiyonel olmayan para politikası araçları ile destek olmaya çalışsalar da, açıklanan veriler ekonomik toparlanmanın kuvvetine ilişkin soru işaretlerinin devam etmesine bu da haliyle merkez bankalarının ekonomileri destekleme yönünde politikalarını sürdürmek zorunda kalacağına işaret ediyor. 

 

Zayıf verilerin havayı kısmen de olsa olumluya döndürmesi ile kur ve faiz cephesinde hafif de olsa iyileşme gördük. Hatırlanacağı üzere geride bıraktığımız hafta Cuma gününden itibaren siyasi gelişmelere ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumsuz haberlere paralel TL ve TL cinsi yatırım araçları satış baskısına maruz kalmıştı. Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik dün kıpırdanan ilgiye paralel USD/TL kurunun 2,15 seviyelerinde görülen önemli teknik seviyenin etrafında dolaşmaya devam ettiğini görsek de, TL'de dolar karşısındaki değerlenme siyasi gelişmeler nedeniyle diğer ülke para birimlerinin gerisinde kaldığını da not etmemiz gerekiyor. Borsa Istanbul dün yine gün içinde elde ettiği kazanımları koruyamayarak günü hafif geri çekilme ile 77,569 puan seviyesinden tamamladı. Piyasanın yeniden iyimser bir patikaya oturması için önünü görmesi gerekiyor. 27 Ağustos tarihinde düzenlenecek AKP büyük kongresine kadar yeni başbakanın kim olacağı, ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği hatta çemberi biraz daha daraltırsak piyasalar açısında güvenin sigortası olarak görülen ve merkez bankası bağımsızlığını savunan Ali Babacan isiminin kabinede olup olmayacağı büyük merakla takip ediliyor. Bu belirsizlik ve bilinmezlerden ötürü Türk mali piyasalarında şu anda istenilen düzeyde bir toparlanma görülmüyor. USD/TL kurunun 2,08-2,15 arasındaki uzun süredir sıkıştığı bandın üst kısmına yerleşerek 2,15-2,1870 aralığında sıkışması orta vadede kurun daha da yukarıya gitme isteğini kamçılayabilir. Gerek içerde ısınan siyaset, TCMB’nin faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği belirsizliği, dışarda ise devam eden jepolitik riskler ve rating kurumlarının not indirim yönünde uyarılarına ek olarak ABD’nin Jaksonhole kasabasında düzenlenecek geleneksel merkez bankası başkanlarının katılacağı toplantıda FED Başkanı’nın vereceği mesaj Türk mali piyasalarının yön bulmasını şimdilik engelliyor.

 

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımı konusunda acele etmeyeceğinin anlaşılması ardından sterlinde görülen sert değer kaybı dün de ivme kaybederek korundu. Euro bölgesinde zayıf büyüme verileri ardından Avrupa Merkez Bankası'nın para politikasını gevşeteceği beklentileri de EUR’nun her yükselişte satış baskısı ile karşılaşmasına neden oluyor. Teknik anlamda EUR’da aşağıda 1,3340 ve 1,3290 seviyeleri; yukarı ise olası tepki durumunda 1,3470’li seviyelerden tekrar yönünü aşağıya çevireceğini düşünüyoruz. Benrzer bir şekilde EUR/GBP paritesinde de 0,8035 seviyesini yukarı yönlü geçilmesi durumunda 0,8075 seviyesine varan bir yükseliş görebileceğimizi düşünüyoruz. Sterlinin ise dolar karşısında dün bültenimizde belirttiğimiz üzere aşağıda 1,6550 ve 1,6460 seviyelerine kadar gevşemesi beklentisi devam ediyor.

 

ABD borsaları dün geceyi yükselişle tamamlarken, Rusya'nın Ukrayna'daki gerilimi hafifletici açıklamalarıyla sabah saatlerinde Asya borsalarının da haftayı yükselişle kapatmaya hazırlandıklarını görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası hafta içinde elde ettiği kazanımlar ardından bugün yatay bir seyir izlerken, diğer bölge borsalarıda hafif de olsa yükselişler görüyoruz. Mali piyasaların gündeminde bugün Amerika’da açıklanacak seri veriler takip edilecek. Sabah saatlerinde İgiltere’de açıklanacak ikinci çeyrek büyüme verisi ardından günün ikinci yarısında Amerika’da NY FED üretim endeksi, üretici enflasyonu, sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve Michigan Universitesi endeksleri yakından takip edilecektir. Türkiye cephesinde ise bugün açıklanacak işsizlik oranı, bütçe gerçekleşmesi ve yıl sonu TÜFE tahmini takip edilebilir. USD/TL kurunun güne 2,15 , EUR/TL 2,8750, GBP/TL 3,5950 , Sepet kurun ise 2,5150, XAU/TL (altın gram) 90,75 , XAG/TL (gümüş gram) 1,3720 seviyelerinden başlamasını bekliyoruz.

HAVADİS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.