1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DELİ DANA HASTALIĞI ÜLKEMİZDEKİ SIĞIRLARDA...
DELİ DANA HASTALIĞI ÜLKEMİZDEKİ SIĞIRLARDA...

DELİ DANA HASTALIĞI ÜLKEMİZDEKİ SIĞIRLARDA...

DELİ DANA HASTALIĞI ÜLKEMİZDEKİ SIĞIRLARDA...

A+A-

SENNAROĞLU: “GEÇMİŞ YILLARDA HASTALIĞIN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELERDEKİ ÜRÜNLERDEN TÜKETMİŞ OLABİLİRLER”

“DELİ DANA HASTALIĞI ÜLKEMİZDEKİ SIĞIRLARDA BULUNMAMAKTADIR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, ülkedeki sığırlarda “Deli Dana” hastalığı bulunmadığını belirterek, halkın endişe etmemesini istedi. Sennaroğlu, “Deli Dana” ön teşhisi konan hastaların geçmiş yıllar içerisinde hastalığın görüldüğü ülkelerdeki ürünlerden tüketmiş olabileceğini kaydetti.

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde iki hastaya Creutzfeldt-Jacob (Deli Dana) hastalığı ön tanısı konulması ve bu hastalardan birinin vefat etmesi üzerine yazılı bir açıklama yayınladı.

Sennaroğlu, “Deli Dana” ön teşhisi konan ve vefat eden hastadan kesin tanı için alınan beyin dokusunun ilgili merkeze gönderildiğini ifade ederek, sonucun kesinleşmemiş olmasına karşın halkın endişelerini gidermek için açıklama ihtiyacı duyduğunu belirtti.

“DELİ DANA ÜLKEDEKİ SIĞIRLARDA BULUNMUYOR”

“Deli Dana” hastalığının ülkedeki sığırlarda bulunmadığını vurgulayan Sennaroğlu, hastalığın klinik olarak ülkedeki sığırlarda tespit edilmediğini ve söz konusu hastalığa neden olan et, kemik ve kan unu gibi mamullerin ithalatının ülkede 2001 yılından beridir yasak olduğunu ifade etti.

Sennaroğlu, halkın içini rahat tutmasını isteyerek, panik yapacak hiç bir neden olmadığını vurguladı, gerekli her türlü araştırmayı yapmakta olduklarını kaydetti.

“HASTALIK ANCAK 10-20 YILDA ORTAYA ÇIKAR”

Önder Sennaroğlu, ülkede “Deli Dana” hastalığının sığırlarda klinik olarak görülmediğini belirterek, yıllardır ülkede canlı hayvan ithalinin yasak olduğunu anımsattı. Sennaroğlu, hastalığın prion proteinine bağlı olduğunu belirterek, bu etkenin uzun sürede hastalığa yol açtığını ve ancak 10 – 20 yıl içerisinde ortaya çıkabileceğini belirtti.

Sennaroğlu, bu nedenle “Deli Dana” ön teşhisi almış hastaların geçmiş yıllar içerisinde hastalığın görüldüğü ülkelerdeki ürünlerden tüketmiş olma ihtimali üzerinde durdu.

“Deli Dana” hastalığının canlı hayvanlardan birbirine bulaşmadığını belirten Sennaroğlu, hastalığı taşıyan hayvanlardan elde edilmiş et, kemik ve kan unu gibi hayvan yemlerine katılan ürünlerin hastalığa neden olduğunu ve söz konusu mamullerin AB ile eş zamanlı olarak 2001 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ülkeye girişinin yasaklandığını anlattı.

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.