1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DELİ DANA ŞÜPHESİ KORKU YARATTI!
DELİ DANA ŞÜPHESİ KORKU YARATTI!

DELİ DANA ŞÜPHESİ KORKU YARATTI!

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde nöroloji servisinde yaklaşık 1 aydır tedavi gören bir hastada “deli dana” şüphesi korku yarattı. Kesin teşhis için kan örnekleri yurt dışına gönderildi.

A+A-

Unutkanlık, davranış bozukluğu ve benzeri şikayetler ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne yaklaşık 1 ay önce giden bir hastanın “deli dana” olarak da bilinen creutzfeldt-jacob hastası olabileceği şüphesi, sağlık servislerini de alarma geçirdi

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Nöroloji Servisi Bölüm Başkanı Nöroloji Uzmanı Dr. Turgay Akalın, “Hastanın hastalığı hakkında henüz kesin teşhis konulmadı. Tetkikler devam ediyor” dedi.

İlk şüphenin halk arasında deli dana olarak bilinen creutzfeldt-jacob olduğunu belirten aynı kaynaklar, kesin teşhisin belirlenmesi için hastaya ait kan örneklerinin Türkiye’ye gönderildiğini doğruladı

Creutzfeldt-jacob hastalığı, “prion denilen protein parçacıklarının neden olduğu uzun bir kuluçka dönemini takiben ortaya çıkan beyin fonksiyonlarının bozulması, hızlı yaşlanma ve ölümle sonuçlanabilen bir enfeksiyon hastalığı” şeklinde tanımlanıyor


Unutkanlık, davranış bozukluğu gibi şikayetlerle Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne başvuran bir hastanın “deli dana” olarak da bilinen ölümcül creutzfeldt-jacob hastalığına yakalanmış olabileceği üzerinde duruluyor. Hasta Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne gitti. Hasta, yapılan ilk tetkikler sonucu, nöroloji servisinde kontrol altında tutuluyor.
Havadis’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, hasta, “deli dana hastalığı” olarak da bilinen creutzfeldt-jacob hastası olabilir. Kesin teşhis için kan örnekleri, Türkiye’ye gönderildi.


Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi, Nöroloji Servisi Bölüm Başkanı Nöroloji Uzmanı Dr. Turgay Akalın, söz konusu hastanın yaklaşık 1 aydır nöroloji servisinde tedavi altında olduğunu belirtti.
Halkın panik yapacağı bir durum olmadığının altını çizen Dr. Akalın, “Hastanın hastalığı hakkında henüz kesin teşhis konulmadı. Tetkikler devam ediyor” dedi.


Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan tetkiklerde, creutzfeldt-jacob, yani deli dana hastalığı şüphesi ağırlık kazandı.
Ancak, kesin teşhisin konulması için Lefkoşalı olduğu öğrenilen hastadan alınan kan örnekleri Türkiye’deki bu alanda uzman bir hastaneye gönderildi.
Sonuçların 2-3 gün içerisinde Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nöroloji Servisi’ne ulaşması bekleniyor.


Hayvandan insana geçen creutzfeldt-jacob hastalığı bulaşan kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. Ancak, hastalığın insandan insana bulaştığı yönünde bir bulgu henüz yok.


“Deli dana hastalığı” olarak da bilinen creutzfeldt-jacob hastalığı, “prion denilen protein parçacıklarının neden olduğu uzun bir kuluçka dönemini takiben ortaya çıkan beyin fonksiyonlarının bozulması, hızlı yaşlanma ve ölümle sonuçlanan bir enfeksiyon hastalığı” şeklinde tanımlanıyor. Kişiyi hızla ölüme götüren creutzfeldt-jacob hastalığı, daha çok 45-75 yaş arası kişileri etkileri etkiliyor.


Nöroloji uzmanı Dr. Bahar Kaymakamzade, creutzfeldt-jacob hastalığının 1990 yıllarında İngiltere’de ve Avrupa’da birçok kişide görüldüğünü ve hastalığın hayvanlardan insanlara geçtiğini kaydetti.
Dr. Bahar Kaymakamzade, creutzfeldt-jacob hastalığının belirtilerini, unutkanlık, acıtasyon ve saldırganlık gibi davranış bozuklukları şeklinde sıraladı.
Dr. Kaymakamzade, creutzfeldt-jacob hastalığının ölümcül olduğunu ifade etti.
Nöroloji uzmanı Dr. Bahar Kaymakamzade şöyle konuştu:
“Deli dana hastalığı olarak da bilinen creutzfeldt-jacob hastalığı, bizim yavaş virüs enfeksiyonu dediğimiz hastalıktır. Creutzfeldt-jacob hastalığı, 1990 yıllarında İngiltere’de ve Avrupa’da daha fazla görüldü. Hastalık, hayvanlardan insanlara geçer.
Kişi eğer, creutzfeldt-jacob hastalığı olan bir hayvanın etini yerse creutzfeldt-jacob hastalığı, kişiye geçebilir.
Bu hastalık, kişileri hızla ölüme kadar götürebilir. Sara nöbetleri ortaya çıkabilir. Saldırganlık ve acıtasyon gibi davranış sorunları ortaya çıkabilir, hızlı şekilde ilerler. Kişi, hastalık ilerledikçe, kendi yemeğini yiyemez ve mideden bir tüple beslenir.
Creutzfeldt-jacob hastalığı sonucunda kişinin beyni süngerimsi bir yapıya dönüşür ve mikroskop ile bakıldığında beyinde delikler görülür.
Creutzfeldt-jacob hastalığı, insanlarda çok nadir görülen bir hastalıktır ve daha çok 45-75 yaş arası kişileri etkiler. Creutzfeldt-jacob hastalığının insandan insana bulaştığı da dünyada henüz görülmemiştir.”

 

Kaynak: Havadis

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.