1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENETİM YAPILMIYOR
DENETİM YAPILMIYOR

DENETİM YAPILMIYOR

Kalecik’te 31 Temmuz’da bir işçinin yük gemisine taşıma yaparken kaza geçirmesi ve 47 gün sonra yaşamını yitirmesi üzerine iş kazalarını yeniden gündeme getiren işçi örgütü DEV-İŞ, hükümetleri suçladı:

A+A-

“ARTIK CİDDİ TEDBİRLER ALINMALI”... Ülkemizin en eski işçi örgütlerinden birisi olan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (DEV-İŞ) Genel Başkanı Mehmet Seyis, Kalecik’te 47 gün önce yük gemisine taşıma yaparken yaralanan 17 yaşındaki işçi Ahmad Khalifa’nın önceki gün yaşamını yitirmesi üzerine KIBRIS’a açıklama yaparak, son zamanlarda artış gösteren iş kazalarıyla ilgili ciddi tedbirler alınmasını istedi. Mehmet Seyis, denetimlerini tam yapan bir devlet anlayışı olması durumunda ülkemizde yaşanan iş kazalarının en aza inebileceğine dikkat çekti.

“BİRÇOK İŞVEREN DUYARSIZ DAVRANIYOR”... Mehmet Seyis, devletin denetimlerinin yetersiz, hatta neredeyse hiç olmadığına değinerek, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan iş kazaları oranını diğer ülkelerle kıyaslamanın mümkün olamayacağını belirtti. Seyis, ölümle veya uzuv kopmasıyla sonuçlanmayan iş kazalarının kayıtlara geçmemesinin sağlıklı bir istatistik tutulmasını engellediğini belirtti. Seyis, ülkemizdeki iş kazalarının başlıca nedenleri arasında, bazı işverenlerin duyarsızlığı ve iş güvenliğine harcanacak parayı gereksiz görmeleri olduğunu söyledi.

“İŞ KAZASI DEĞİL, İŞ CİNAYETİ”... Birçok işverenin daha çok kâr etme isteğinden dolayı iş güvenliğine önem vermediğini ifade eden Mehmet Seyis, bazı işverenlerin durumun insani yönünü hiç düşünmediğini belirtti. Seyis, “Yaşamını kaybeden veya sakat kalan işçiler, bazı işverenler için bozulup değişebilecek bir makine parçasından öte değildir” dedi. Mehmet Seyis, bu nedenle de Dev-İş’in yaşanan iş kazalarına “İş cinayeti” dediğini dile getirdi. 

Ülkemizin en eski işçi örgütlerinden birisi olan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (DEV-İŞ) Genel Başkanı Mehmet Seyis, Kalecik’te 47 gün önce yük gemisine taşıma yaparken yaralanan 17 yaşındaki işçi Ahmad Khalifa’nın önceki gün yaşamını yitirmesi üzerine KIBRIS’a açıklama yaparak, son zamanlarda artış gösteren iş kazalarıyla ilgili ciddi tedbirler alınmasını istedi.

Mehmet Seyis, denetimlerini tam yapan bir devlet anlayışı olması durumunda ülkemizdeki iş kazalarının en aza inebileceğine dikkat çekti.

Seyis, devletin denetimlerinin yetersizliği, hatta nerede ise hiç olmadığı üzerinde durarak, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan iş kazaları oranını diğer ülkelerle kıyaslamanın mümkün olamayacağını belirtti.

Mehmet Seyis, “ölümle neticelenmeyen” veya “herhangi bir uzuv kopması olmayan” iş kazalarının neredeyse kayıtlara hiç geçmediğini söyledi.

Seyis, ülkemizdeki iş kazalarının başlıca nedenleri arasında, bazı işverenlerin duyarsızlığı ve iş güvenliğine harcanacak parayı gereksiz görmeleri olduğunu vurguladı.

Daha çok kâr etme isteğinden dolayı iş güvenliğine önem verilmediğini ifade eden Seyis, bazı işverenlerin durumun insani yönünü hiç düşünmediğini öne sürdü.

Mehmet Seyis, “Yaşamını kaybeden veya sakat kalan işçiler, bazı işverenler için bozulup değişebilecek bir makine parçasından öte değildir” dedi. Seyis, bu nedenle de DEV-İŞ’in iş kazalarına “İş Cinayeti” dediğini dile getirdi.
  
Daha fazla zarar
DEV- İŞ Genel Başkanı Seyis, denetimlerini tam yapan bir devlet anlayışı olması durumunda iş kazalarının en aza ineceğine dikkat çekerken, işverenlerin gerekli önlemleri almadıkları için meydana gelen iş kazaları sonucunda işlerinin aksayacak olması nedeniyle daha fazla zarara uğradıklarını göreceklerini kaydetti.

Mehmet Seyis, ölümlü iş kazalarına bakıldığı zaman normal ülkelere ve nüfusa oranla ülkemizdeki oranın yüksek olduğunun söylenebildiğini ifade etti.

İş kazalarını en aza indirmek için her şeyden önce devletin denetimlerini artırması ve kurallara uymayan işverenlere caydırıcı yaptırımlar uygulaması gerektiğini anlatan Seyis, işyerlerinde “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komiteleri” kurularak insanların eğitilmesi, çalışanların da bu konuda bilinçlendirilmesi ve kurallara uymasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Yeni hükümet önem vermeli
Mehmet Seyis, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde 14 Temmuz 2008 tarihinde “İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası”nın oylanarak geçirildiğini ve bu yasanın gerekliliklerini yerine getirmek üzere işverenlere bir süre tanındığını hatırlatırken, 2009 yılı Nisan ayında yapılan seçimler sonucunda işbaşına gelen UBP Hükümeti’nin işverenlere gerekli yatırımı yapmaları için uyarıda dahi bulunmadığından yakındı.

Yeni hükümetten bu konuya önem vermesini istediklerini ifade eden Seyis, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar’ın çalışma yaşamına ilişkin açıklamalarında bu konuya önemle eğileceklerini söylemesinin memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.

Mehmet Seyis, “Umut ederiz ki en erken zamanda gerekli ekipleri kurarak denetim ve yaptırımları hayata geçirirler” dedi.

Kaza bildirilirse tazmin edilir
İş kazası geçiren kişilerin eğer kayıtlı işçi ise ve gerçekleşen iş kazası, Çalışma Dairesi’ne bildirilmişse mutlaka yasaların öngördüğü tazmin koşullarından faydalanabileceğini anlatan Seyis, ülkemizde kayıtsız çalışma oldukça yüksek olmakla birlikte iş kazalarının çoğunun “ölümlü” veya “ciddi sakatlık” olmaması halinde daireye bildirilmediğini kaydetti. Seyis, bu durumdan da mağdurun işçi veya ailesi olduğunu dile getirdi.

Mehmet Seyis, iş kazası geçiren işçilerin çalışamadığı dönem ile alakalı olarak Sosyal Güvenlik Dairesi’nden aldıkları “Geçici İş Görememezlik” ödeneklerinin de çok düşük olduğundan, işçinin mağduriyetinin daha da arttığını bildirdi.

İşverenler tarafından yatırılması gereken Sosyal Sigorta yatırımlarının aksatılmasının veya kayıtsız işçi çalıştırmanın ülkemizde yaygınlaştığını ifade eden Mehmet Seyis, bu noktada da yetkili makamların denetim eksikliğinin açık olduğunu dile getirdi.

Mehmet Seyis, işçilerin kayıtlı oldukları halde işveren tarafından yatırımlarının yapılmadığı konusunda yetkililerin işverenlere yaptırım uygulaması gerekirken, bunu yapmak yerine bordrosundan kesintilerin yapılıp işveren tarafından yatırılmadığı halde çalışanların mağdur durumda bırakılmasının kabul edilir bir durum olamayacağını sözlerine ekledi.

Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.