1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENETİMLERİ YAPAMAYACAK DURUMA GELDİ!
DENETİMLERİ YAPAMAYACAK DURUMA GELDİ!

DENETİMLERİ YAPAMAYACAK DURUMA GELDİ!

Girne Gelir ve Vergi Dairesi, denetimleri yapamayacak duruma geldi

A+A-

Girne Gelir ve Vergi Dairesi, yeterli personel olmaması nedeniyle denetimleri yapamayacak duruma geldi. Dairedeki personel sayısının azlığı nedeniyle dairenin görev alanlarında yaşanan sıkıntılar dün yapılan açıklamayla gün yüzüne çıktı.

KTAMS, Vergi- Sen, Kamu-Sen ve Kamu-İş ortak basın açıklaması yaparak, dairenin az sayıda personelle çalışmaları sürdürmekte yetersiz kalışını ortaya koydular ve hükümete acil çözüm çağrısı yaptılar. Sendikalar, yeni personel istihdamının sağlanmaması ve binadaki alt yapı sorunlarının çözülmemesi durumunda süresiz grev dahil her türlü eylemi hayata geçirecekleri uyarısında bulundular.

Dairede örgütlü sendikalardan Vergi-Sen, yeterli personel olmaması nedeniyle dosya incelemelerinin yapılamadığını, bu durumun da vergi kaybına neden olduğunu ortaya koydu.

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, Vergi- Sen Genel Sekreter Vekili Şebnem Kuyucuoğulları, Kamu-Sen Genel Sekreteri  Metin Atan,  Kamu-İş Girne Bölge Sorumlusu Ömer Paşaoğluları ile Girne Vergi Dairesi çalışanları dün Girne Gelir ve Vergi Dairesi’nin de yer aldığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Girne Hizmet Binası önünde bir basın açıklaması yaparak, dairenin az sayıda personelle çalışmaları sürdürmekte yetersiz kalışını ortaya koydular ve hükümete acil çözüm çağrısı yaptılar. Sendikalar, yeni personel istihdamının sağlanmaması ve binadaki alt yapı sorunlarının çözülmemesi durumunda süresiz grev dahil her türlü eylemi hayata geçirecekleri uyarısında bulundular.

Bengihan: “Çalışanların sabrı kalmamıştır”

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan, Temmuz 2015’te kurulan CTP-UBP Hükümeti’nin “Reform Hükümeti” vurgusuna dikkati çekerek, “Kamuda verimliliğin artırılması için adım dahi atılmadı. Maliye Bakanı, Girne Vergi Dairesi’ni ziyaret dahi etmemiştir. Personel yetersizliği ve bina yetersizliğinden dolayı toplum da zarar görüyor. Toplumdan özür dileriz. Hükümete sesleniyorum, çalışanların sabrı kalmamıştır. Hükümet adım atmazsa, süresiz grev dahil her türlü eyleme gidilecektir” dedi. Bengihan hükümeti sağlılı karar üretmeye çağırdı.

Atan: “Mazeret üretilmesine karnımız tok”

Kamu-Sen Genel Sekreteri  Metin Atan da, şöyle konuştu:

“Bina ve personel sorunu had safhada. Mazeret üretilmesine karnımız tok. Personelin ne motivasyonu ne verimliliği kaldı. Maliye Bakanlığı buraya gelsin. Aksi takdirde süresiz grev dahil her eylemi yapacağız”.

Kuyucuoğulları: “Vergi kaybına neden oluyor”

Vergi-Sen Genel Sekreter Yardımcısı Şebnem Kuyucuoğulları ise Kıbrıs Postası’na özel yaptığı açıklamada, dairedeki 5 bölümün çalışmalarının  30 memur tarafından yürütüldüğünün altını çizerek, Kurumlar ve Şahıslar Birimi’ndeki i 5’ü sorumlu ve birinci sınıf memur olmak üzere çalışan 10 kişinin, 45 farklı çalışma alanında iş üretmeye çalıştığını kaydetti.

Personel sayısındaki yetersizlik nedeniyle Vergi Dairesi’nin en önemli görevi olan denetimlerin yapılamadığını belirten, Vergi-Sen Genel sekreter Vekili Kuyucuoğulları, dosya incelemelerinin de istenen düzeyde yapılamadığını, bu durumun ise vergi kaybına neden olduğunu vurguladı. Kuyucuoğulları, binanın alt yapısının da sıkıntılara ve iş ortamının sağlıksız olmasına yol açtığının altını çizdi.

Nüfus arttı personel artmadı

Vergi-Sen Genel Sekreter Yardımcısı Şebnem Kuyucuoğulları tarafından okunan ortak basın açıklamasında ise şöyle denildi:

“Girne Vergi Dairesi çalışanları olarak bugüne kadar özveriyle vatandaşların kaliteli, doğru ve güvenli bir hizmet alması için çalışmıştır. Bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Ancak çalışanlar olarak  bugüne kadar bu çalışmaları yaparken yaşadığımız sorunları iyi niyetle ve sorumlulukla Maliye Bakanlığı dahil birçok yetkiliye iletilmiş ve bu nedenle 2 kez de greve çıkılmıştır. Bunun üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hiçbir adım atılmadığı gibi, tamamen kayıtsız kalınmıştır.

Girne Bölgesi’nin geçen süre içerisinde gerek coğrafi olarak gerekse nüfus bakımından nasıl bir büyüme gösterdiği herkesçe bilinmektedir. Artan nüfus ile birlikte artan araç sayısı ve hiçbir bölgede olmadığı kadar işyeri sayısında meydana gelen artış karşısında Girne Vergi Dairesi’nin durumunda hiçbir iyileştirme yapılmamıştır ve  bu durum da biz çalışanların motivasyonunu olumsuz etkilemiştir.  Bu da doğrudan halka verilen hizmetin aksamasına  ve şikayetlere konu olabilmektedir.

Girne Vergi Dairesi, halkla direk temas halinde olan yoğun  ve aktif çalışan bir dairedir. Girne Şubesi’nin temel sorunları bina ve personel yetersizliğidir. Şu anda hizmet veren  bina Vergi Dairesi amaçlı yapılmamıştır. Hem personel hem de dosyalar açısından  yetersiz kaldan, son derece sağlıksız bir çalışma ortamı bulunmaktadır.   Bazı çalışmaların yapıldığını duyuyoruz fakat hiçbir atılım yapılmadığını görüyoruz.

Personel sayısının Girne bölgesi için kesinlikle yetersiz kaldığını 49 personel ile işlerin yetiştirilmesi için  performansın üzerinde çalışıldığını ve böyle yapılmasına rağmen işlerde  aksama meydana geldiğini  izinli ve hasta olan personelin yerlerinin bile dolduramaz hale geldiğimizi herkes biliyor. 49 personel  içerisinde 2 odacı, 2 temizlikçi,  2 arşiv, 3 amir ve 10 kişi de veznelerde çalışmaktadır. Geriye kalan 30 memurun  ise 14’ü  kadrolu ve 16’sı  geçici memurdur. Bu memurlar  5 bölümün işlerini yürütmekte ve tüm Girne’ye hizmet vermektedir. Girne Şubesi’ne 3 personel  gönderdiklerini söylediler . Oysa son 2 yılda 13 personelin gerek emeklilik gerekse şube değişikliği sebebiyle ayrıldıklarının farkında değiller . Şu an arşivleme,  dosya incelemeleri  tamamen durmuştur.

Vergi Dairesi’nin olmazsa olmazı denetimler yapılamamaktadır. Motorlu araçlar bölümü  ve ehliyetlerin ulaştırma bakanlığına bağlanması ile 6 personelimiz hala  daha bu bölümlerde görev yapıyorlar.  Sadece bu personeller bile  Girne Vergi Şubesi’ne  aktarılırsa personel  sıkıntısının  az da olsa giderileceğini düşünüyoruz. Örnek olarak Girne kurumlar ve şahıslar biriminde 10 kişi bu bölümde görev yapıyor. 2014 yılında girne kurumlar ve şahıslar birimi kesilen beyan sayısı 3414 adettir. Girnenin iş hacmi Lefkoşa’nın yarısı kadarsa personelinde yarısı kadar olması gerekmez mi?

Girne Vergi dairesi kurumlar ve şahıslar birimlerinin en az 20 kişi olması gerekmez mi?  Yeni açılan münhalde Girne Vergi Dairesi’ne sadece 1 memur ve 2 de vergi katibi  alınacağı açıklanmıştır. Yeterince yeni personel istihdam edilemiyorsa  ve  açılan yeni münhaller için sınavlar yapılamıyorsa bu şube nasıl tam hizmet verecek? Biz de ayni devletten maaş alıyorsak,  Lefkoşa Vergi Dairesi’nden Girne’ye aktarma yapılması gerekmez mi? Sonuç olarak Girne Vergi Dairesi’nde yetersiz olan personel sayısı çok ivedi olarak tamamlanmalı, bina konusunda bir takvimlemeye adım atılmalıdır. Aksi durumda sendikalar olarak yasal adımları atmaktan kaçınmayacağız.”                            

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.