1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENETİMSİZ OTOBÜSLER YOLLARDA!
DENETİMSİZ OTOBÜSLER YOLLARDA!

DENETİMSİZ OTOBÜSLER YOLLARDA!

Okullarına otobüslerle gidip gelen öğrenciler, denetimsizlik nedeniyle güvenliksiz bir şekilde yolculuk yapıyor…

A+A-

 

Okullarına otobüslerle gidip gelen öğrenciler, denetimsizlik nedeniyle güvenliksiz bir şekilde yolculuk yapıyor… Yetkililer sorunun ancak önümüzdeki yıl çözüleceğini ifade ediyor…

Kıbrıs Postası’nın haberine göre veliler,  çocuklarının güvenliksiz ve sağlıksız koşullarda okullarına gidip geldiklerini belirterek, “bu ülkede bir şeylerin düzelmesi için ciddi bir kaza olması mı gerekir?” şeklindeki soruyu gündeme getirdi…

“Taşımacılığa yeni vizyon geliyor” diyen Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü ve İzin Kurulu Başkanı Halil Sakallı,  yeni eğitim-öğretim yılında öğrenci taşımacılığının Ulaştırma Bakanlığı’nın bünyesine geçeceğini, taşımacılığın denetimi konusunda bakanlığın tek otorite olacağını belirtti. Sakallı, “Öğrenci taşımacılığına yeni vizyon geliyor” şeklinde konuştu.

KAR-İŞ Başkanı Menteş Aytaç ise,  otobüslerin denetimsiz olması konusundaki şikayetler hakkında, “hükümet ne imkan verdi ki denetleme hakkını kendinde bulsun” diye konuştu…

Okullarına otobüslerle  gidip gelen öğrenciler, yeterli denetimin yapılmamasından  dolayı her gün  güvenliksiz  bir şekilde yolculuk yapıyor.

Yeterli denetimin yapılmadığı ilgili merciler tarafından tespit edilmesine rağmen, yetkililer sorunun ancak önümüzdeki yıl çözüleceğini ifade ediyor.

Kıbrıs Postası’na ulaşan veliler,  çocuklarının güvenliksiz ve sağlıksız koşullarda okullarına gidip geldiklerini belirterek, “bu ülkede bir şeylerin düzelmesi için ciddi bir kaza olması mı gerekir?” şeklindeki soruyu gündeme getirdi.

Sakallı: “Bir nebze engelledik”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Plan Proje Müdürü ve İzin Kurulu Başkanı Halil Sakallı Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada,  ilk kez bu yıl Eğitim ve Maliye Bakanlığı’ndan uzmanların, KAR-İŞ ve polisten yetkililerin  de  yer aldığı öğrenci taşımacılığı komisyonunun kurulduğunu söyleyerek, bir takım kriterlerin ortaya konulduğunu belirtti. Sakallı, Eğitim Bakanlığı’nın otobüs sahipleriyle yaptığı sözleşmenin, otobüslerdeki denetimsizliği bir nebze engellediğini ifade ederek, her şeyin aslında kağıt üzerinde tamam olduğunu, ancak devamı niteliğindeki denetimin yapılması konusunda sıkıntılar olduğunu kaydetti. Sakallı, denetimlerin yerinde yapılması gerektiğini söyleyerek, Eğitim Bakanlığı’nın  otobüs sahipleriyle söz konusu sözleşmeleri henüz tamamlayamadığını kaydetti.

Sakallı, ülkede 480 adet öğrenci taşıyan otobüs olduğunu belirtti.

“Denetimde tek otorite olacağız”

Yapılamayan sözleşmelerin denetimleri kısıtladığını anlatan Sakallı, “geçen yıl öğrenci taşıyan firma,  bu yıl da taşıyor, ancak bu yılki sözleşmesi henüz tamamlanmayan otobüs sahipleri var” şeklinde konuştu. Sakallı, bu yıl izin makamının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması yönünde Eğitim Bakanlığı ile anlaşma sağladıklarını açıkladı. Sakallı, yeni eğitim öğretim yılında öğrenci taşımacılığının Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bünyesine geçeceğini, taşımacılığın denetimi konusunda tek otorite olacağını söyledi. Otobüslerdeki denetimsizliğin yeni eğitim öğretim yılında aşılacağını belirten Sakallı,  denetimlerin Çalışma ve Eğitim Bakanlığı ile Gelir ve Vergi Dairesi’nden uzman personellerle birlikte yapılması gerektiğini söyledi. Sakallı, “Bakanlık olarak bir denetim yaptığımızda, aksaklıklara ceza kesecek olan tek merci polistir. Çalışma Bakanlığı da aracın sigortasına bakmalıdır ”dedi. Sakallı, otobüslerin denetiminin sadece izin makamına ait olmadığını kaydetti. Sakallı, çocukları taşıyan otobüslerin eski olduğunu, ancak “bu yaştan sonra kullanılamaz” şeklinde bir kuralın da olmadığını belirtti.

“Araç muayene sistemi değişmeli”

Sakallı, sıkıntının temelinin ülkedeki araç muayene sisteminin yetersizliğinden kaynaklandığını ifade ederek, devletin araç muayenede yetersiz olduğunu söyledi. Sakallı, şunları kaydetti:  “Devlet araç muayenede bugün yeterli donanıma sahip değil. Devletin AB standartlarında aranan kriterleri getirmesi gerekiyor, getiremezse bu özel firmalara verilmelidir. Devlet para ayıramayabilir, ama özel firma teknolojik bir sistem yaratabilir. Bu ülkede bugün gerçek bir muayene yapılsa araçların yüzde 70’i muayeneden geçemez...”

“Tüzükte değişiklikler yaptık”

Halil Sakallı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı olarak Nisan ayında tüzükte yenilemeye gidildiğini ve şartların ağırlaştırıldığını belirtti. Şoförler adına yapılan bu değişiklikle mal sahiplerinin gerekli koşuları yerine getirip getiremediğine bakılması yönünde komisyonun kurulduğunu ve çalışmalara başlandığını anlattı.  Sakallı, tüzükle birlikte tüm otobüs şoförlerinin ehliyetlerinin inceleneceğini, uygun bulunmayanların eleneceğini söyledi. Sakallı, söz konusu komisyonun değişen hükümetler nedeniyle iki yıldır çalışmadığına dikkat çekerek, bu yıldan itibaren öğrenci taşımacılığında yeni bir vizyonun oluşacağını belirtti.

Aytaç: “Hükümet ne imkân verdi ki denetlesin”

KAR-İŞ Başkanı Menteş Aytaç ise otobüslerin denetimsiz olması konusunda şikâyetler gelmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “hükümet ne imkân verdi ki denetleme hakkını kendinde bulsun” şeklinde konuştu. Aytaç, ülkede toplu taşımacılığın çok zor şartlarda devam ettiğini söyleyerek, otobüslerin eski olmasına rağmen bakımlı olduklarını kaydetti. Aytaç, eski olduğu gibi yeni otobüslerin de mevcut olduğunu belirterek, şoförlerin otobüslerini yenilemeye gitmekten korktuklarını, kazanç olmadığı için olanı da kaybedebileceklerine dikkat çekti. Toplu taşımacılıkta tek ayakta kalanın öğrenci taşıyan otobüsler olduğunu belirten Aytaç, yüz köyden fazla yerde taşımacılığın durduğunu,  bu gidişle toplu taşımacılığın tamamen yok olacağını söyledi. Menteş Aytaç, “Otobüsünü yenileyen şoförlerimiz var. Ancak bunu kendi imkânlarıyla yapıyorlar. Kimisi tarlasını sattı, kimisi kendisine kalan mirasla otobüsünü yeniledi. Toplu taşımacılıkta devlet teşvik yapmalı. Yolcu sayısını artırmalı ki kazanç da artsın” dedi.

“Hükümet politikası yok”

Toplu taşımacılıkta hükümetin politikası olmadığını ifade eden Aytaç, bunun bilinçli yapıldığını söyledi. Aytaç, bireysel taşımacılıkta devletin geliri olduğunu kaydederek, toplu taşımacılığın gelişmesi yönünde adım atmadığını belirtti. Toplu taşımacılığın gelişmediği için yenilenmediğine de vurgu yapan Aytaç, şoförlerin kalitesinin düşük olduğu yönündeki söylemleri kabul etmediğini belirtti. Aytaç, mesleki tüzüğün yenilendiğini, ancak tüzüğü bu şekilde kabul etmediklerini açıkladı.

“Şoförleri denetleyen madde yok”

Aytaç şunları kaydetti: “Şoförlük meslek olarak kabul edilecekse şoförlere yönelik eğitim çalışması hazırlanması gerekir. Bize yönelik çıkartılan tüzükte sadece mal sahibi denetleniyor. Tüzükte şoförleri denetleyen bir madde yoktur. Tüzüğün son hali avukatımız tarafından inceleniyor...”

KAR-İŞ Başkanı Aytaç, üç yıl önce KADEM’e araştırma anketi yaptırdıklarını, anket sonucuna göre otobüslerin kaza yapma olasılığının binde iki çıktığını belirtti. Aytaç, ayrıca ankette otobüsle yolculuğu neden tercih etmiyorsunuz sorusuna ise en çok, otobüslerin eski olduğu, saati saatine vasıta bulmakta zorlandığı yanıtının verildiğini kaydetti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.