1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENEYİMLİ GAZETECİLERDEN HABERCİLİK DERSLERİ
DENEYİMLİ GAZETECİLERDEN HABERCİLİK DERSLERİ

DENEYİMLİ GAZETECİLERDEN HABERCİLİK DERSLERİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi öğrenci uygulama gazetesi “Gündem”, gazeteci adaylarına yönelik “haber atölyesi” çalışması düzenledi.

A+A-

DAÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ’NİN ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ATÖLYE ÇALIŞMASINA KIBRIS GAZETESİ HABER MÜDÜRÜ ALİ BATURAY, TAK GÖRÜNTÜ ŞUBE AMİRE NEZİRE GÜRKAN, TAK İÇ HABERLER EDİTÖRÜ ÖZGÜL GÜRKUT MUTLUYAKALI KATILDI

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi öğrenci uygulama gazetesi “Gündem”, gazeteci adaylarına yönelik “haber atölyesi” çalışması düzenledi.  Habercilik etiği, haber araştırma, röportaj teknikleri, haber fotoğrafçılığı ve haber yazımı konularını kapsayan 5 haftalık çalışmaya deneyimli gazeteciler ve akademisyenler eğitimci olarak katıldı.

Atölye çalışmasında, DAÜ İletişim Fakültesi Dekanı ve Medya Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın verdiği habercilik etiği konulu konferansın ardından, Kıbrıs Gazetesi Haber Müdürü Ali Baturay haber araştırma, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) Görüntü Şube Amiri Nezire Gürkan röportaj teknikleri, TAK İç Haberle Editörü Özgül Gürkut Mutluyakalı haber yazımı konularında öğrencilerle deneyimlerini paylaştılar. Atölye çalışması kapsamında DAÜ İletişim Fakültesi araştırma görevlilerinden Mert Yusuf Özlük de haber fotoğrafçılığı üzerine bir konuşma yaptı.

İRVAN: “GAZETECİLİK, ETİK İLKELERE UYULDUĞUNDA DEĞERLİDİR”

Prof. Dr. Süleyman İrvan, atölye çalışmasında, medya etiğini, gazetecilerin mesleklerini icra ederken uymak zorunda oldukları mesleki kurallar ve ilkeler bütünü olarak tanımlayarak, gazetecilikte etik ilkelere özen göstermenin gerekli olduğunu ifade etti. 

Etik teorisindeki farklı anlayışları karşılaştıran İrvan,  haber yaparken etik ilkelere uygun hareket etmenin yanında, haberin olası etkilerini de göz önünde bulundurmanın en doğru etik yaklaşım olacağını söyledi.

BATURAY: “HABERCİLİK, DOĞRU SORU SORMA MESLEĞİDİR”

Haber araştırma konusundaki deneyimlerini DAÜ İletişim Fakültesi öğrencileriyle paylaşan Kıbrıs Gazetesi Haber Müdürü Ali Baturay ise, “Araştırmacı gazetecilik zamana karşı koşabilmektir” diye konuştu.

Habercinin kaynağını koruması gerektiğini söyleyen Baturay, “haber kaynaklarıyla ilişkilerde gebe kalınmaması” gerektiğine de vurgu yaptı. Haberciliğin doğru soru sorma mesleği olduğunu söyleyen Baturay, “yansıtıcı gazetecilik” olarak nitelendirdiği habercilik yaklaşımını da eleştirdi.

GÜRKAN: “RÖPORTAJ, İŞLENEN KONUYA DERİNLİK KATAR ”

TAK Görüntü Şube Amiri Nezire Gürkan da, röportaj teknikleri konusunda verdiği konferansta, gazeteciliği “gaddar bir iş” olarak niteledi.

Röportajın işlenen konuya derinlik kattığını söyleyen Gürkan, iyi bir röportajcının karşısındakine güven vermesi gerektiğini kaydetti. 

Röportajlarında ses kaydı kullanmadığını belirten Gürkan, iyi bir röportajcıda bulunması gereken özellikleri ise “duyarlılık, farkındalık ve insana odaklılık” olarak niteledi. 

MUTLUYAKALI: “YÜKLEMLERE DİKKAT EDİN”

Gündem Haber Atölyesi’nde haber yazma konusunda öğrencilere deneyimlerini aktaran TAK Editörlerinden Özgül Gürkut Mutluyakalı, konuşmasında, haber yazımında dikkat edilmesi gereken esasları ele aldı. “Yüklemlere dikkat edin” diyen Mutluyakalı, haber yazımında uzun ve anlaşılmaz cümlelerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Mutluyakalı, öğrencilere haber kaynaklarını doğru kullanmaları ve internetten kaynak kullanırken doğruluğunu iyi araştırmaları yönünde öğütlerde bulunarak, Kıbrıs gazetelerinde yapılmış olan haber yazım Ahatalarından örnekler verdi.

Özgül Gürkut Mutluyakalı, geçen hafta meydana gelen helikopter kazası haberlerinin gazetelerde nasıl yer aldığını, yapılan hataları da göstererek anlattı.

ÖZLÜK, HABER FOTOĞRAFÇILIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLERİ ELE ALDI

DAÜ İletişim Fakültesi’nin araştırma görevlilerinden Mert Yusuf Özlük ise haber fotoğrafçılığında dikkat edilmesi gereken unsurları ele aldığı atölye çalışmasında,  Gündem gazetesi muhabirlerinin geçmişte çektikleri fotoğrafları değerlendirdi.

Gündem Haber Atölyesi’ne katılan öğrencilerin çalışmaları bir yarışma kapsamında değerlendirilerek en iyi haber, en iyi röportaj ve en iyi fotoğraf dallarında ödül verilecek.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.