1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENİZ ÜSSÜ’NDE MEYDANA GELEN PATLAMAYLA İLGİLİ DAVANIN KARARI AÇIKLADI
DENİZ ÜSSÜ’NDE MEYDANA GELEN PATLAMAYLA İLGİLİ DAVANIN KARARI AÇIKLADI

DENİZ ÜSSÜ’NDE MEYDANA GELEN PATLAMAYLA İLGİLİ DAVANIN KARARI AÇIKLADI

“Evangelos Florakis” Deniz Üssünde 11 Temmuz 2011 tarihinde meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan patlamaya ilişkin kararını açıkladı.

A+A-

SAVUNMA BAKANI PAPAKOSTAS, İTFAİYE MÜDÜRÜ NİKOLAU, İTFAİYE MÜDÜR YARDIMCISI HARALAMBOS VE EMAK MÜDÜRÜ LOİZİDİS SUÇLU

DIŞİŞLERİ BAKANI KİPRİNU VE RMMO ESKİ YÖNETİCİ YARDIMCISI SUÇSUZ

SUÇLULAR 24 TEMMUZ’A KADAR TUTUKLU

PAPAKOSTAS HASTANEYE KALDIRILDI

KARARDAN KİMSE MEMNUN DEĞİL... AİLELER ÖFKELİ

“HRİSTOFYAS’IN SORUMLULUKLARI”

ÖLENLER İÇİN ANMA TÖRENİ

Larnaka Ağır Ceza Mahkemesi’nin, dün, “Monchegorsk” isimli Rus gemisinde 2009’da el konulan 98 konteyner dolusu barutun muhafaza edildiği Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) “Mari”deki (Tatlısu) “Evangelos Florakis” Deniz Üssünde 11 Temmuz 2011 tarihinde meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan patlamaya ilişkin kararını açıkladı.

Mahkeme sanıklardan, Savunma eski Bakanı Kostas Papakostas, Rum İtfaiye Teşkilatı Müdürü Andreas Nikolau, İtfaiye Teşkilatı Müdür Yardımcısı Pambos Haralambos ve EMAK (Felaketle Özel Mücadele Birimi) Müdürü Andreas Loizidis’i suçlu bulurken, eski Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile RMMO eski Yönetici Yardımcısı Savvas Argiru suçsuz bulundu.

Patlamada ölenlerin yakınları ise karara öfkelenerek, yoğun memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

4 SUÇLU, 2 ŞUÇSUZ

Fileleftheros gazetesi “Suçlu Çok, Hapse Gidenler Az... Mari’yle İlgili Karar Ölümcül Patlamanın Tüm Sorumlularını İfşa Ediyor... ‘Tümü Mahkemede Değildi’... Hristofyas’a Apaçık Sorumluluklar” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Larnaka Ağır Ceza Mahkemesi’nin, dünkü oturumda, uzun zamandır beklenen davanın kararını açıkladığını belirtti.

Mahkeme oturumunun yoğun güvenlik önlemleri altında sabah 9.00 sularında başladığını, 612 sayfalık kararın, ara verilmeksizin 5 saatte okunduğunu kaydeden gazete, mahkeme salonunun dopdolu olduğunu, patlamada ölenlerin bazı yakılarının salonda oturacak yer bulamadığını belirtti.

Mahkemenin, Papakostas’ı adam öldürme ve ihmal sonucu ölüme sebebiyet vermekten, Nikolau, Haralambos ve Loizidis’i de ihmal nedeniyle ölüme sebebiyet vermekten suçlu bulduğunu kaydeden gazete, Kiprianu ve Argiru’nun ise suçlamadan kurtulduklarını ve beraat ettirildiğini aktardı.

Habere göre suçlu bulunanlar, ceza sürelerinin belirleneceği 24 Temmuz tarihindeki duruşmaya kadar tutuklu bulunacaklar.

PAPAKOSTAS HASTANEYE KALDIRILDI

Gazete, Papakostas’ın, mahkeme kararının açıklanmasının ardından, tansiyonunun yükselmesiyle Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’ne kaldırıldığını yazdı.

Tansiyonunun normale dönmesi için Papakostas’a ilaç tedavisi uygulandığını, gerektiği kadar hastanede kalacağı yazan gazete, Papakostas’ın iki yıl önce beyin kanaması geçirdiğini de anımsattı.

KARARDAN MEMNUNİYETSİZLİK…İKİZLERİN ANNESİ SALONU TERKETTİ… ÖFKE VE HAYAL KIRIKLIĞI

Gazete, mahkeme kararının patlamada ölenlerin yakınlarını hiç memnun etmediğini yazdı. Habere göre, aileler ne Kiprianu ve Argiru’nun beraat etmesinden, ne de diğer dört kişiye yüklenen suçlamalardan memnun kaldı.

Ara yapılmasına izin verilmeksizin mahkeme oturumunun başlamasından yaklaşık 5 saat sonra, patlamada ikiz oğullarını kaybeden anne Popi’nin, kararın açıklanmasıyla, “rezalet” diye haykırarak salondan çıktığını belirten gazete, diğer yakınların, bilhassa kadınların hıçkırıklara boğulduğunu, karara karşı yoğun öfkelerini dile getirdiklerini belirtti.

Habere göre, mahkeme karının ardından gazetecilere konuşan ailelerin,Hristofyas’ı işaret ederek, “başkalarının da adaletin huzuruna çıkması gerekirdi” ifadelerini kullandılar ve hayal kırıklıklarını dile getirdiler.

Aileler, Kiprianu’nun, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın politikasını, Argiru’nun da RMMO eski Komutanı Petros Çalikidis’in kararlarını takip ettiklerine dikkat çekerek, Hristofyas ve Çalikidis’in yargı önünde bulunmamalarını eleştirdiler.

Aileler, Kiprianu ve Argiru için temyize gidilip gidilemeyeceğiyle ilgili incelemeler yapacaklarını söylediler.

Hristofyas başkanlıktan ayrıldığında hakkında şahsına yönelik cezai kovuşturma açmak istediklerini, ancak önlerinde engeller bulduklarını ve davanın sona ermesini beklediklerini de anlatan aileler, şimdi bu yöndeki çabalarına devam edeceklerini vurguladılar.

Aileler ayrıca her şeyin yaşlı bir kişiye yüklendiğine (Papakostas 74 yaşındadır) işaret ettiler ve RMMO’yu ilgilendiren bir konuda hiçbir askerin yargılanmamasını eleştirdiler.

PARTİLER HRİSTOFYAS’IN SORUMLULUKLARINA İŞARET ETTİ

Gazete, AKEL dışındaki Rum siyasi partilerin kararla ilgili yaptıkları açıklamalarda Hristofyas’ın sorumluluklarına işaret ettiklerini belirtti.

Habere göre DİSİ, karara saygı duyduklarını dile getirerek, Hristofyas’ın herhangi bir siyasi veya kişisel sorumluluk üstlenmemesini eleştirdi.

Mahkeme kararına saygı duyduklarını dile getiren DİKO da, Kiprianu’nun, suçsuz bulunmasıyla, “sıkı testi” geçmiş olduğunu ifade etti.

EDEK sorumluluğu olan ve mahkememe huzurunda bulunmaktan kaçan kişilerin suçlarının saptanmadığından söz etti.

EVROKO kararı inceleyip daha sonra açıklama yapacağını belirtti.

Karardan memnun kalmadığını dile getiren Çevreciler ve Ekologlar Hareketi, Dışişleri Bakanının direktifleri takip ettiği için beraat ettiğini vurgulayarak, “Talimatları Bakana veren ve tam sorumluluğa sahip olan kişi nerede?” dedi.

AKEL ise karara saygı durulması gerektiği üzerinde durdu.

“HRİSTOFYAS’IN SORUMLULUKLARI”

Gazete yukarındaki başlık altında verdiği haberinde, Hristofyas’ın, Ağır Ceza Mahkemesinin trajik patlamayla ilgili kararının birçok noktasında ana kişi olduğunu yazdı.

Gazete mahkeme kararı içerisinde, Bakanlar Kurulu’na haber vermeden patlayıcı dolu yükün boşaltılması kararını alan Hristofyas’la ilgili açık sorumluluklarının ortaya çıktığına açıklık getirildiğini yazdı.

Alithia gazetesi ise haberlerinde, adalet, partiler ve ailelerin, mahkeme sanık sandalyesinde temel başrol oyuncusunun, Hristofyas’ın, eksik olduğunu vurguladığını ön plana çıkardı. Gazete, “Hristofyas Zor Durumda” başlığı altında, iç sayfasında verdiği haberinde, Ağır Ceza Mahkemesinin kararında, yıpranmış tehlikeli barutun imha edilmesine izin vermeyen Hristofyas’a, izlediği politikası konusunda sorumluluk yüklediğini yazdı.

Politis gazetesi de haberlerinde, Mahkemenin, iddianame dışında da olsa, Hristofyas’ın sorumluluklarını kaydettiğini belirtti.

PATLAMADA ÖLENLERE ANMA TÖRENİ

Alithia gazetesi ise “Evangelos Florakis” Deniz Üssü’nde yarın, patlamada ölenler için anma töreni düzenleneceğini yazdı.

GAZETE MANŞETLERİ

Diğer gazeteler haberi şu başlıklarla manşetlerinden verdi:

Alithia: “Bir Kişi Eksikti... Adalet: Hristofyas’a Ağır Siyasi Sorumluluklar... 24 Temmuz’da 4’lere Ceza”

Simerini: “Kostas Papakostas Eylemsizliğinin Hesabını Ödedi... Mari Trajedisinde Markos Kiprianu ve Savvas Argiru Beraat Etti... Andreas Nikolau, Pambos Haralambos ve Andreas Loizidis Suçlu... Mağdurların Ailelerinin Karara Tepesi Attı”

Politis: “Hristofyas’ı Gıyabında Yargıladı... Bir Yıl Önce Tehlikeyi Biliyordu ve Hiçbir Şey Yapmadı... Mahkeme Daha Fazla Sanık İstedi... Her Şeyi Bir Yaşlıya Yüklediler”

Haravgi: “Suçlular ve Suçsuzlar”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.