1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KKTC’DE DE KUTLANIYOR
DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KKTC’DE DE KUTLANIYOR

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KKTC’DE DE KUTLANIYOR

Türk limanları ve sahilleri arasında tüm denizcilik faaliyetlerinin Türk vatandaşları ve Türk bayraklı gemilerce yapılmasını öngören Kabotaj Kanunu’nun yürürlüğe girişinin 87’nci yıldönümü, Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de de kutlanıyor.

A+A-

Gazimağusa’da kutlama töreni düzenlendi.

Gazimağusa’daki Denizcilik ve Kabotaj Bayramı töreni, Zafer Anıtı önünde saat 09.00’da başladı. İlk olarak, protokol sırasına göre Gazimağusa Kaymakam Vekili Mehmet Nurettin,  Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma Yarbay Atilla Aygüney, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı adına 4’üncü Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Cemal Volkan, Gazimağusa Belediyesi adına Belediye Müdürü Ali Murat Özad, siyasi parti, üniversite, dernek, kurum ve kuruluş temsilcileri tarafından Anıta çelenk konuldu.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden tören, Gazimağusa Sahil Güvenlik Komutanlığı mensuplarından Deniz Üsteğmen Alper Güray Doğan’ın konuşmasıyla tamamlandı.

DOĞAN: “KIBRIS TÜRK DENİZCİLİĞİ AMBARGOLARA RAĞMEN…”

Deniz Üsteğmen Alper Güray Doğan, kabotaj hakkının kazanılmasının ekonomik kurtuluş savaşındaki ilk ve en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu, kabotaj hakkının kazanılmasıyla birlikte Türk karasuları içinde ve Türk limanları arasında deniz taşımacılığının yapılması hakkının yalnızca Türk gemilerine tanındığını ifade etti.

Doğan, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki diğer zaferi olduğunu belirtti.

Doğan,  Kabotaj Kanunu ile Türk denizciliğinin ekonomideki değişmez yerini aldığını, Türk denizlerinin yabancı tekelinden kurtarıldığını, ekonomik alandaki bağımsızlığın pekiştirildiğini, kalkınma seferberliğinin hız kazandığını söyledi.

Doğan, Türk denizciliğinin bugünkü ulaştığı noktada Kabotaj Yasası’nın oluşturduğu ortamda edinilen denizcilik altyapısı ve birikiminin önemli payı olduğunu belirtti.

Doğan, 1974 Barış Harekatı’nın ardından sıfırdan başlayan Kıbrıs Türk denizciliğinin 39 yıllık sürede, uygulanan ambargo ve engellemelere rağmen önemli aşamalar kaydettiğini, mütevazı, fakat ülkesine yaptığı hizmetler açısından çok önemli olan Kıbrıs Türk deniz ticaret filosunun, KKTC’nin dışa açılan kapısını oluşturduğunu söyledi.

Doğan, KKTC’nin, deniz ticareti, deniz taşımacılığı ve bu alanlarda gemilere yapacağı liman hizmetleri veya turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya ulaştıracağını söyledi.

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI GİRNE’DE DE KUTLANDI

Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı ile kıyı ve limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının yıldönümü olan “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”, bugün Girne’de de törenle kutlandı.

Atatürk Anıtı’nda saat 09.00’da başlayan törende, anıta çelenkler kondu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı, şiir okundu.

Törene, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, KTBK Lojistik Destek Grup Komutanı Piyade Kıdemli Albay İsmail Güzeller, GKK Sahil Güvenlik Komutanı Deniz Yarbay Hakan Öktemay, Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner, bazı siyasi parti, dernek, okul, kurum kuruluşların temsilcileriyle askeri erkân katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan Deniz Teğmen Yunus Yıldız yaptı.

YILDIZ: “KURTULUŞ SAVAŞI’NIN DENİZLERDE KAZANILAN BİR DİĞER ZAFERİ”

Deniz Teğmen Yunus Yıldız konuşmasında, bugün Türk ulusunun denizlerde ticaret yapma hakkı olan ve kıyı ile limanlarını deniz ticaret hukukuna göre uyarlamasının 87’inci yıldönümü kutlandığını belirterek, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Kurtuluş Şavaşı’nın denizler konusunda kazanılan bir diğer zaferi olduğunu vurguladı.

Kabotaj’ın; Deniz Hukuku’nda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi kıyı ve limanları arasında yaptığı ticaret ve deniz seferi olduğunu ifade eden Teğmen Yıldız , söz konusu kanunla Türk karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı yapılması hakkının sadece Türk gemilerine tanındığını kaydetti.

Teğmen Yıldız, Kabotaj Yasası’nın; denizcilik sektörüne canlılık ve dinamizim getirmesi yanında  Türk deniz ticaret filosunun kapasitesini artırması  ve zengin deniz kaynaklarının değerlendirilmesinin yolunu açtığını da söyledi.

Kıbrıs Türk Denizciliği’nin ise Kıbrıs Barış Harekâtı ile başladığını ifade eden Teğmen Yıldız, geçen 39 yıllık sürede uygulanan ambargo ve tüm engellemelere rağmen bu alanda önemli gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

Deniz Teğmen Yunus Yıldız, KKTC’nin deniz ticareti, taşımacılığı ve bu alanlarda gemilere yapacağı liman hizmetleri ve yat turizm işletmeciliği girişimleriyle ekonomisini daha güçlü bir yapıya kavuşturacağını kaydetti.

 

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.