1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DENİZE AÇILMAYA KORKAR HALE GELDİK”
“DENİZE AÇILMAYA KORKAR HALE GELDİK”

“DENİZE AÇILMAYA KORKAR HALE GELDİK”

Balıkçılar bazı günler motorlarının mazot parasını bile çıkaramaz olmaktan yakındı

A+A-

Akaryakıta yapılan zamlar ülke genelini olumsuz yönde etkiledi. Hemen hemen her sektörde zarar meydana gelirken, çoğu meslek gurupları da zamlardan dolayı kötü günler geçiriyor. Gazimağusa’da balıkçılar da 1 yıl içerisinde pek çok kez uygulanan akaryakıt zammından şikayetçi. Mazot fiyatlarının artması ile eskisi kadar denizlere açılamadıklarını dile getiren balıkçılar, balık avı için uzun mesafe yolculuklarda yapamadıklarını ifade etti. Akaryakıt fiyatları nedeni ile balığa çıkamayarak evlerine ekmek götürmekte zorlandıklarını söyleyen balıkçılar, zor günler geçirdiklerini ifade ettiler.


5-6 yıldır balık fiyatları aynı
Son bir yıl içerisinde akaryakıt fiyatlarına defalarca zam gelmesine rağmen 5- 6 yıldır balık fiyatlarında hiçbir artış yaşanmadığından yakınan balıkçılar, kendilerinin sattığı balıkların tezgahlarda daha pahalıya satıldığını söyledi. Balık avlamak için gerek duyulan balık malzemelerinde yüzde 35’lik gümrük ödendiğine dikkat çeken balıkçılar, yurt dışından getirilen balıkların ise yüzde 0 gümrük ile ithal edilmesi nedeni ile yerli üretime darbe vurulduğundan şikayetçi oldular.

Balıkçılar ne dedi?

Üzeyir Gökbük
“Ekmeğimizi balıktan çıkarmaya çalışıyorken, akaryakıta ardı ardına yapılan zamlar ile belimiz bükülmüş durumda. Zaten denizlerimizde balığın az olduğu bir dönemdeyken, akaryakıt zammı nedeni ile denizlere de açılamaz duruma geldik. Yıllardır balık fiyatlarında artış olmaması balıkçıyı gittikçe zor duruma düşürüyor. Balık fiyatlarında biraz artış olsa en azından akaryakıta yapılan zammı çıkarmış olup, geçimimizi sağlamaya çalıştığımız balıkçılıktan biraz olsun kar ederek evimize ekmek götürebiliriz.”


Ali Gür
“Akaryakıt fiyatları her geçen gün artar ve bizde hep daha geriye gideriz. Daha önceden 80 TL’lik mazot ile Kumyalı’ya kadar giderek balık avlayıp dönebiliyorken, şimdilerde ise aynı fiyata Salamis bölgesine kadar gidebiliyoruz. Akaryakıta sürekli zam yapılmasına rağmen yaklaşık 6 yıldır balık fiyatlarında hiçbir artış meydana gelmedi. Biz balıkçılık yaparak evimize ekmek götürebiliyoruz fakat bu şartlar altında ne yazık ki zor günler geçiriyoruz.”


Barbaros Öz
“Akaryakıta ardı ardına gelen zamlar nedeniyle bizde zor günler geçiriyoruz. Mazot fiyatlarının yüksek olması nedeni ile denize artık daha az açılıyoruz. Akaryakıt fiyatlarında sürekli meydana gelen zamlara rağmen balık fiyatlarında hiçbir artış olmaması balıkçıların belini bükmeye başladı. Barbun türü balık 6 yıldan beridir 30 ile 50 TL arası alıcı bulabiliyorken, uzun yıllardır sargoz ve Sokan cinsi balıklar 30 TL’ye alıcı buluyor. Bizlerden alınan balıklar ise tezgahlarda daha yüksek fiyatlara alıcı buluyor. Bizler bazı balıkçılar gibi hobi olarak bu işi yapmıyoruz. Ekmeğimizi bu meslekten kazanmaya çalışıyoruz. Her geçen gün balık avlamak için izin alanların sayısı artıyor ve bu işten ekmek yiyenle hobi olarak bu işi yapan kişiler arasında ayrım yapılmıyor. Tüm bu nedenler dolayısı ile balıkçı ne yazık ki zor bir dönem geçiriyor.” 


Firuz Denyalı
“Akaryakıt fiyatlarına art arda yapılan zamlar balıkçıyı da olumsuz etkiledi. Mazot fiyatları dolayısı ile denize daha az çıkar olduk. Balık avlamak için artık uzun mesafe gitmemeyi tercih ediyoruz. Yıllardır balık fiyatlarında hiçbir artış olmaması da balıkçının zor günler geçirmesine neden oluyor. Mazotun yanı sıra balık malzemelerinde uygulanan yüzde 35’e yakın maliyet fiyatları ve bunun yanı sıra yurt dışından yüzde 0 gümrükle ülkeye ithal edilen balıklar yerli üretime darbe oluyor ve balıkçı bu durumdan oldukça olumsuz etkileniyor. Bu sebeple balık satamaz olduk. Mazot fiyatları denedi ile ekmeğimizi çıkaramaz duruma geldik.”

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.