1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENİZE GİREN ALLAH'A EMANET!
DENİZE GİREN ALLAH'A EMANET!

DENİZE GİREN ALLAH'A EMANET!

Kimsenin umrunda değil!

A+A-

Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte ülkede cankurtaran eksikliği yeniden gündeme geldi. Geçtiğimiz yıllarda bu eksiklik nedeniyle çokça boğulma vakaları yaşanırken, yeni deniz sezonun boğulma vakalarıyla başlaması bu alanda hiçbir eksikliğin giderilmediğini ortaya çıkardı

Daha hayatının baharında olan 19 yaşındaki Nuşura Çevik'in geçtiğimiz günlerde boğularak yaşamını yitirmesi üzerine Yeni Bakış ülkedeki cankurtaran eksikliğini masaya yatırdı. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Su Sporları Federasyonu Başkanı Ender Yeşilyurt, cankurtaran kursları için otel ve işletmelerden talebin olmadığına dikkat çekti.

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Ülkede havaların iyice ısınmasıyla vatandaşın deniz sezonunu açması bir kez daha  birçok plajda Cankurtaran olmamasını gündeme getirdi. Çok az sayıda plaj ve otelde sertifikalı cankurtaran görev yaparken, birçoğunda  sertifikası olmayan cankurtaranların çalıştırılması “Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası”nın uyulmadığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Belediyelerin denetiminde olan plajların denetimleri yapılsa bile eksik cankurtaran olduğu halde, yine de mühürlenmemesi dikkatlerden kaçmazken, bunun nedeninin ise sertifikalı cankurtaranın yetişmemesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Bu eksikliğin devletten kaynaklandığını dile getiren  plaj işletmecileri ise “Devlet bizlere cankurtaran yetiştirsin” diyor.

 

Cankurtaran eksikliğine önlem alınmıyor

Bu ülkenin görmezden gelinemeyecek sorunlarından biri Cankurtaran sorunu, cankurtaran eksikliği yüzünden her yıl boğulma vakaları yaşanırken, bu sorununu önünün hala bugün alınamaması endişe verici.

 

Turizm bakanlığının bu konuda çalışması yok

Plaj denetimlerinin belediyede, bu konuda belediye denetimlerinin ise kaymakamlıklarda olduğunu bilmekteyiz. Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasasına’na göre her plajda cankurtaran olması ve bu cankurtaranlarında sertifikalı olması gerekir. Çünkü denizde cankurtaran olmak çok meziyetli bir iştir. Kısacası her yüzme bilen cankurtaranlık yapamaz. Cankurtaran sorunu ülkemizde günden güne büyük bir sorun haline geldiği halde halen bugün Turizm Bakanlığının bu konuda bir çalışması yok. Yeni Bakış’a konuşan Su Sporları Federasyonu Başkanı Ender Yeşilyurt’dan öğrendiğimiz ise sadece geçen yıl talep olduğundan dolayı 13 kişiye eğitim verildiği. Bu yıl ise ne otellerimizden ne de plaj işletmecilerinden böyle bir talep yok.

Belediyelerin zafiyeti var

Cankurtaran eksikliği konusunda diğer bir önemli nokta ve eski kaymakamlardan öğrenilen ise Belediyeler plaj denetimleri ile ilgili ciddi görev düşmektedir. Ama belediyeler plaja girişlerde kesilen biletlerden ücret aldıkları için de bu konularda zafiyet göstermektedirler. Eski kaymakamların altını çizdiği bir diğer sorun ise Altı çizilmesi gereken ve geçmişten bugüne kadar gelen bir sorun ise bazı plaj ve havuz işletmelerinin sertifikasız cankurtaran çalıştırılıyor olmasıdır.

 

“Eğitim vermeden önce standartlarımız var”

Su Sporları Federasyonu Başkanı Ender Yeşilyurt da Cankurtaran mesleğinin öneminden bahsederek, “Cankurtaran eğitimi alacak olan kişilerin önce bazı standartlara uygun olması gerekir. Bizim baktığımız standartlarda ve cankurtaran eğitimi almak isteyenlerde ön koşul olarak 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az ilkokul mezunu olmak, sorumluluk alabilmek, çabuk karar verebilen kişiler aranır. Bunun yanında cankurtaranların da seviyesi vardır. Bronz cankurtaran ve gümüş, bronz cankurtaranlar sadece havuzda cankurtaranlık yapabilirken, gümüş cankurtaran ise hem havuzda hem denizde cankurtaranlık yapabilir. Biz bronz cankurtaranlara 3 gün, gümüş cankurtarana ise 5 gün eğitim vermekteyiz. Tabi ki biz eğitim vereceğimiz kişileri önce ön elemeden geçiriyoruz, orda da iyi derecede yüzme biliyor olması, uzun süre yüzebilmesi ve suyun altından uzun süre yüzebilmesi koşulları arıyoruz. Bu standartları uygun olmayan kişileri de eğitime almıyoruz” dedi.

 

“Bu sene talep olmadığından kurs açmadık”

Cankurtaran standartlarının Türkiye’de de aynı olduğunu ve 2 senedir bu standartları ülkemizde de uyguladıklarının altını çizen Yeşilyurt, “Eğitmenlerimizde Türkiye Su Altı Federasyonundan geliyor. Sezon başlamadan önce talep olduğu takdirde kursları açıyoruz geçen sene 13 personel eğitim verdik ve bunun yanında askeri plajlarda cankurtaranlık yapmak üzere 15 askeri personele eğitim verdik” şeklinde konuştu.

 

“Cankurtaran olsa boğulma vakaları olmaz”

Yeşilyurt, sözlerine şu şekilde devam etti; “Turizm bakanlığının tüzüğünde yazar havuz ve denizlerde cankurtaran olması zorunluluğu yazar. Plaj işletmelerinin belirli kuralları olması önemli bir ayrıtıdır. Dubaların yerleştirilmesi ve oraya yüzmeye gelen kişilerin o işletmenin sınırlarını geçmemesi gerekir. Boğulma vakalarında ise bu ayrıntı ve cankurtaran önemlidir. Eğer bir plajda cankurtaran varsa böyle bir vakanın yaşanmayacağını düşünmekteyim” diye konuştu.

 

“1’den fazla cankurtaran olmalı”

Otellerden ve plaj, havuz işletmelerinden talep gelmediği zaman kursların açılmadığını ve fazla talebin olmadığını söyleyen Yeşilyurt, “Bir cankurtaran havuz ve denizler için yeterli değildir, muhakkak 1’den fazla cankurtaran görev yapmalıdır” dedi.

 

Girne Kaymakamı Erişmen;

“denetimleri belirli aralıklarla yapacağız”

Girne Kaymakamı Mustafa Erişmen ise Rutin olarak bütün işletmelere cankurtaran bulundurma, dubaların çekilmesi ile ilgili zorunlulukları olduğunu bilgilendirici yazılar gönderdiklerini söyleyerek, “ Biz kaymakamlık olarak dubaların çekildiğini gözlemlesekte, cankurtaran denetimlerini şimdiye kadar yapmadık. Sezon yeni yeni açılmaktadır, ama bu sezonda belirli aralıklarda denetimleri gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

 

“Cankurtaran muhakkak olmalı”

Ülke genellikle cankurtaranların muhakkak olmasının önemli olduğunu vurgulayan Erişmen, “Yaşanan boğulma vakaları çok üzücüdür, bu sebepten herkes üzerine düşen görevi muhakkak ki yerine getirmelidir. Denetimlerde eksiklikler tespit edersek gerekeni yapacağız, çünkü hiçbir bedel bir insanın canıyla ödenemez” şeklinde konuştu.

 

Güzelyurt Kaymakamı Direnç;

“Gerekli cezai müeyyide uygulanmalı”

Güzelyurt Kaymakamı Tevfik Direnç, Lefke Kaymakamı atanmadan önce geçtiğimiz gün boğulma vakası yaşanan Gaziveren Plajına mutlaka haftada 1 veya 2 kez uğrayıp denetlerdim. Bunun yanında denize girilen diğer yerlere, polise, belediyelere ve sivil savunmaya da yazılı bilgi vererek cankurtaran bulundurulması, ilk yardım eğitimi olan kişilerin oralarda konuşlandırılması ve denize girilip, girilmeyecek yerler konusunda halkın bilgilendirilmesi ile ilgili yazılı olarak bilgi verdim. Cankurtaransız plaj kalmamalı, olan yerler güçlendirilmeli ve bu konuda farkındalık yaratılmalıdır. Olmayan yerler içinde uyarı ve gerekirse cezai müeyyide uygulanması gerekir” dedi.

 

İskele Kaymakamı Yılmaz;

“halka açık olmayan yerlerde denize girilmemeli”

İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz, Cankurtaran bulundurma zorunluluğu ile ilgili tüm plaj işletmelerine uyarılarını yaptıklarını belirterek, “Her yıl yaşanan boğulma vakalarını üzülerek basından görüyoruz. Vatandaşın, bu sebeple halka açık olmayan yerlerde denize girmemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü o tür yerleri denetleyip önlem alma şansımız yoktur, ama plaj olan yerlerde gerekli tedbirler alınmakta, zaman zaman denetimlerimiz yapılmaktadır” diye konuştu

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.