1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENİZE GİRMEYİN
DENİZE GİRMEYİN

DENİZE GİRMEYİN

Uzmanlar, sahillerde görülen renk değişiminin ne olduğu anlaşılıncaya kadar vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

A+A-

Deniz sezonunun açıldığı şu günlerde, turizmin başkenti sayılan Girne’nin bazı sahillerinde tespit edilen kirlilik vatandaşlar ve yetkilileri endişelendiriyor. Kıbrıs Gazetesinin dün “Denizler sarardı”  başlığıyla verdiği haber üzerine değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, sahillerde görülen renk değişiminin ne olduğu anlaşılıncaya kadar vatandaşları denize girmemeleri konusunda uyardı.

Çevre Koruma Dairesi tarafından kirliliğin gözlemlendiği Alagadi sahilinden alınan su numunelerine tahlil yapılacağını kaydeden uzmanlar, vatandaşların sonuçlar açıklanıncaya kadar denize girmelerinin sakıncalı olabileceğini vurguladı.

Kimyasal veyahut mikrobiyolojik kirlilik yaşanmış olabileceğini, ancak tahlil sonuçları alınmadan kesin bir şey söylenemeyeceğini ifade eden uzmanlar, deniz suyundaki değişikliğin alg patlaması denilen bir doğa olayı dahi olabileceğini söyledi.

“Denize girmek riskli”

Tabipler Birliği Çevre Sorumlusu Nurçin Arıkbuka, Girne bölgesinde Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilen Alagadi sahillerindeki kirliliği 1 Mayıs günü bir meslektaşından öğrendiğini ve derhal Çevre Koruma Dairesi’ni konudan haberdar ettiğini kaydetti.

 Aynı gün Biyologlar Derneği ve Çevre Mühendisleri Odası’yla derhal irtibata geçtiklerini ifade eden Arıkbuka, henüz kirliliğin kaynağının bilinmediğini söyledi.

Kirliliğin kaynağının lağım suları veyahut petrol türevi maddeler olabileceğinden yetkililerin derhal önlem alarak vatandaşları uyarması gerektiğini belirten Arıkbuka, denize girmenin şu an için riskli olduğunu vurguladı.

“Tahlil sonucu beklenmeli”

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, Alagadi sahillerine giderek inceleme yaptıklarını ve ilk izlenimlerinin kimyasal değil, fiziksel bir kirlenme yönünde olduğunu söyledi.

Kirliliğin alg patlaması denilen bir doğa olayı olabileceğini belirten Bektaş, kesin bir şey söyleyebilmek için tahlil sonuçlarının çıkmasını beklemek gerektiğini vurguladı.

Veri olmadan konuşmanın yanlış olacağını ifade eden Bektaş, halk sağlığını tehlikeye atmamak için yetkililerin önlem almasının doğru olacağını kaydetti.

“Kıyılar tehdit altında”

Kıbrıs Türk Biyologlar, Doğayı Araştırma ve Koruma Derneği Başkan Hasan Sarpten, Girne ve Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Alagadi kıyılarında kirlilik sorunu yaşandığını vurguladı.

Teknecik Elektrik Santrali ile sağlıklı kanalizasyon sistemi bulunmayışı sebebiyle Girne sahillerinin kirlendiğini belirten Sarpten, her yaz yapılan tahlillerde deniz suyunda mikrobiyolojik kirlilik tespit edildiğini ifade etti.

Kıyıların tehdit altında olduğunu ve benzer ihbarların Gazimağusa bölgesinden de geldiğini vurgulayan Sarpten, yetkililerin önlem alarak tahlil sonuçları çıkıncaya kadar insanların denize girmelerinin engellenmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.