1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. DENKTAŞ: “KARL KARX’I BİLE KISKANDIRAN DEVLETÇİ YAPI…”
DENKTAŞ: “KARL KARX’I BİLE KISKANDIRAN DEVLETÇİ YAPI…”

DENKTAŞ: “KARL KARX’I BİLE KISKANDIRAN DEVLETÇİ YAPI…”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) her yıl geleneksel olarak düzenlediği ve en fazla ihracat yapan başarılı sanayicileri ödüllendirdiği gala yemeği, dün akşam Lefkoşa’da Elysium Park’ta yapıldı.

A+A-

YORGANCIOĞLU: “ÜRETİMDEKİ ZORLUKLARI AŞMAK İÇİN HAZIRLANAN PAKETİ 15 GÜN İÇİNDE PAYLAŞACAĞIZ”

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) her yıl geleneksel olarak düzenlediği ve en fazla ihracat yapan başarılı sanayicileri ödüllendirdiği gala yemeği, dün akşam Lefkoşa’da Elysium Park’ta yapıldı. Gecedeki konuşmalarda üretimin önemi vurgulandı; Kıbrıs Türk sanayisinin gelişmesi için yapılması gerekenler üzerinde duruldu.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, üretimin zorluklarının aşılması için önlemleri içerecek bir paketin, 3-5 gün içinde tamamlanacağını ve 15 gün içinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

Elektrik zammına yapılan eleştirilerden gocunmadığını, eleştirinin doğruyu bulmayı sağladığını kaydeden Başbakan Yorgancıoğlu, ülkenin istirkararlı, sürdürülebilir ve daha ucuz enerjiye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, “yakında, seyretmeden icraat noktasına geçeceklerini” söyledi.

SİYASİLER.. SANAYİCİLER…

Sanayi Odası’nın ihracat ödül töreninin de yapıldığı geleneksel gala yemeğine, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da katılarak konuşma yaptı.

Genç Profesyoneller Başkanı Deniz Kaymak da gecede, çalışmalarını anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

5 ÖDÜL

Gala gecesinde, Yılın İhracatçı Girişimcisi ödülü New Clouds Ltd. Direktörü Meriç Erülkü’ye;  Yılın Yeni Pazar Bulan İhracatçısı ödülü Gürdağ Trading &Industry Ltd.adına Mustafa Ersözlü’ye, 2012 Yılı Sanayi Sektöründe İhracat Birincisi Mustafa Hacı Ali Ltd. (Kırnı Piliçleri) adına Okan Hacı Ali’ye; ikinci Türk Alkollü İçki ve Şarap End. Ltd. Şti. (TAŞEL) adına Sertaç Akgül’e ve üçüncü Avunduk Süt Ürünleri Ltd. Şti. (Meriç) adına Candan Avunduk’a ödül, geceye katılan siyasiler tarafından verildi. Candan Avunduk, geceye katılamadığı için ödülünü daha sonra alacak.

Sanayi Odası’nın ödül gecesinde ayrıca, Adana Sanayi Odası KKTC Koordinatörü Kamerhan Dıblan’a “Kardeş Oda Plaketi” takdim edildi.

ÇIRALI: “DAHA FAZLA ÜRETİM”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, gecede yaptığı konuşmada, Sanayi Odası olarak, sürdürülebilir bir ekonomik yapıya ulaşabilmenin tek ve mutlak yolunun daha fazla mal ve hizmet üreterek, ihracatı artırarak, cari açığı azaltmakla mümkün olabileceğini her vesileyle ve her platformda dile getirdiklerini söyledi.

Daha fazla üreterek, katma değer yaratarak, kaynakları ülkede değerlendirmek ve ihracatı artırmak gerektiğini anlatan Çıralı, bu konuda sanayiciler yanında hükümetlere de üretim sektörlerinin korunması ve desteklenmesi konusunda önemli görevler düştüğünü vurguladı.

“1.6 milyar dolarlık dış ticaret açığının sadece hizmet sektörlerinin gelirleri ile kapatılması mümkün değildir. Ülkemizdeki mal üretimini ve ihracatını artırmamız ve yaklaşık yüzde 6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranını, yüzde 20’lere çıkarmamız gerekmektedir” diyen Çıralı, 2013’te yaklaşık 120 milyon dolar olan ihracatı, 2014’te 200 milyon dolara çıkarma hedefini koyduklarını açıkladı ve bu hedefe ulaşmak için devletin yanlarında olmasını talep etti.

40’TAN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI

Ali Çıralı, AB’nin haksız uygulamalarına ve sorunlara rağmen, 2012 ve 2013 yıllarında ihracatta girişimci sanayiciler sayesinde olumlu gelişmeler yaşandığını ifade ederek, Türkiye dışında İngiltere, Moğolistan, Japonya, Irak, İran, Libya, Kuveyt, Fransa, Hollanda gibi 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıldığını açıkladı.

İhraç ürünlerine tuvalet kağıdı, tuğla, plastik boru, valiz gibi yeni ürünler eklendiğini ve Sanayi Odası’nın Kuzey Kıbrıs’ta üretilen ürünlere güvendiğini vurgulayan Çıralı, bu ürünlerin dünyanın herhangi bir yerinde pazarlanabileceğine güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

Sanayi Odası Başkanı Çıralı, 2014’te gerçekleşecek önemli projelerine de değinerek, su sıkıntısına asrın su projesiyle çözüm gelmesiyle tarım ve tarımsal sanayi üretiminin artırılabileceğini anlattı; vakit kaybetmeden doğru üretim ve ihracat politikalarının planlanması gereğini vurguladı.

Yıl sonuna yaklaşırken girdi maliyetlerini olumsuz etkileyen finansman maliyetlerindeki yüksekliğin, enerji fiyatlarındaki artışların ve en önemlisi de elektriğe yapılan astronomik zammın, sanayicilerin nefes alanını iyice daralttığını ifade eden Çıralı, “Türkiye’deki sanayiciler elektriği gece 12 kuruşa, gündüz ise 20 kuruşa tüketirken, KKTC’deki sanayiciler 10 kuruşluk indirimden sonra bile 40 kuruşun üzerinde bedel ödemektedir. Bununla birlikte hükümetimizin elektrik konusunda ortaya koyduğu plan, ne yazık ki ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır” dedi.

Ali Çıralı, elektrikte Malta’nın, Sicilya’dan deniz altından elektrik getirmesi ve doğalgazlı elektrik üretiminin örnek olmasını istedi.

Çıralı, sorunlara rağmen üretime devam eden tüm sanayicileri gönülden kutladı.

GÜRPINAR: “2014 BAŞINDA YEREL İŞGÜCÜNÜ TEŞVİK PROGRAMI BAŞLATILACAK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Sanayi Odası’nın son 5 yılda özellikle kurumsallaşma adına takdire şayan güzel işler yaptığını söyledi.

Sanayicilerin ve üretimin önünde ciddi engeller bulunduğunu ifade eden Gürpınar, Oda’nın bunlarla mücadele ettiğini belirtti.

İş gücünün yerel kaynaklardan karşılanması için Sanayi Odası ve Ticaret Odası’yla ortak projeler imzalayacaklarını kaydeden Bakan Gürpınar, 2014 başında yerel işgücünün teşviki programının başlatılacağını açıkladı. Bu amaçla gerekli yasa ve tüzüklerin çalışmalarının tamamlandığını bildiren Aziz Gürpınar, Sanayi Odası’yla çok yakında ortak projelere imza atacaklarını ifade etti.

ARABACIOĞLU: “YERLİ ÜRÜNLERİN İÇ TÜKETİMİNİN ARTMASI İÇİN KAMPANYA”

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, sanayinin üretim anlamına geldiğine işaret ederek, KKTC’nin 40’tan fazla ülkeye ihracat yaptığını duymaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

Arabacıoğlu, Sanayi Odası ile Bakanlığın yerli ürünlerin iç tüketiminin artırılması için kapmanya başlatacağını; aralık ayında bir hafta süreyle yerli ürünleri tanıtım kampanyası düzenleneceğini, Oda’yla da bir protokol imzalayacaklarını anlattı.

Bakan Arabacıoğlu ayrıca, meslek liselerinde öğrenim gören öğrencilerin, Sanayi Odası üyesi işyerlerinde eğitim ve staj görmesi için de çalışma yaptıklarını bildirdi.

DENKTAŞ: “YAKINDA İCRAATA GEÇECEĞİZ”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, kısa konuşmasında, kısa süre içinde seyretmekten icraat noktasına geçeceklerini; sanayicilerle de biraraya geleceklerini söyledi ve zor şartlarda çok zor bir iş yapan sanayicileri kutladı.

TALAT: “SANAYİ GELİŞMEZSE EKONOMİYLE İLGİLİ BİRŞEY YAPAMAZSINIZ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ülke ekonomisinin iyi bir noktaya gelebilmesi için sanayi sektörünün gelişmesi gerektiğini vurguladı ve “Sanayinin gelişmemesi halinde ekonomiyle ilgili bir şey yapamazsınız” dedi.

Talat, üretim ve ülkeye ciddi kaynak sağlayacak çalışmalar olmazsa ekonominin kalkınamayacağını söyledi.

Sanayi sektörünün, enerji ve hammadde gibi gerçekten zor sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Mehmet Ali Talat, zor iş yapan sanayicilere başarı diledi ve hep birlikte daha güzel, başarılı günlere ulaşılması temennisini ifade etti.

YORGANCIOĞLU: “PAKETİ 15 GÜN İÇİNDE PAYLAŞACAĞIZ”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da konuşmasında, birçok zorluğa göğüs gererek, iş, yatırım ve üretim yapan sanayicilere takdirlerini dile getirdi.

Ülkenin üretilenlerle ayakta tutulduğunu, sanaycilerin işinin zor olduğunu belirten Başbakan Yorgancıoğlu, “Ama bizim işimiz de kolay değil, bu ülkede yönetmek de zor” dedi.

Yorgancıoğlu, ülkede yaşayan herkesin ve üretime katkısı olan tüm sektörlerin önünü açma görevleri bulunduğuna işaret ederek, Maliye ve Ekonomi bakanlıklarıyla bazı çalışmalar yürüttüklerini ancak netleşmeden bunları açıklamayı doğru bulmadığını söyledi.

Üretimdeki zorlukları aşmak için, üretim ve muhasebe sistemi gibi konuları da içeren bir paketi 3-5 gün içinde sonuçlandırıp en geç 15 gün içinde kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, hükümetin elektrikte fiyat ayarlamasına yapılan eleştirilerden gocunmadığını; eleştirilerin doğruları bulmaya yardım ettiğini anlattı.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, istikrarlı, sürekli ve sürdürülebilir bir enerji üretimini sağlamanın görevleri olduğuna işaret ederek, uluslararası enerji şirketlerine danışmanlık yapan Kıbrıslı Türk uzmanların katkısıyla sürekli, güvenli ve daha ucuz  elektrik üretimi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Kısa sürede çözüm üretmenin çok mümkün olmadığını ifade eden Başbakan, sanayicilere başarı diledi.

ÖDÜLLER

Konuşmaların ardından Sanayi Odası’nın ihracat ödülleri, geceye katılan siyasiler tarafından verildi.

“KARL KARX’I BİLE KISKANDIRAN DEVLETÇİ YAPI…”

Ödül verirken yeniden kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, “KKTC’de Karl Marx’ı bile kıskandıracak kadar devletçi bir yapıyı oluşturan sağ kesimin temsilcisi biri olarak sol kesimin temsilcisi Sayın Başbakan’a ‘bunu iyi değerlendir’ diyorum, bu insanlara yardım et” dedi.

DIBLAN: “EN BÜYÜK ARZUM, KKTC ÜRÜNLERİNİN TÜRKİYE’YE ENGELSİZ GİREBİLMESİ”

Adana Sanayi Odası KKTC Koordinatörü Kamerhan Dıblan, iki oda arasındaki ilişkilerin kardeşlik temelinde devam edeceğini, desteklerinin de süreceğini söyledi.

En büyük arzularının KKTC’de üretilen tüm sanayi ürünlerinin Türkiye’ye hiçbir engel olmaksızın girebilmesi olduğunu belirten Dıblan, KKTC logolu ürünlerin yerli ürün markalaşma çabalarına fayda sağlaması dileğini ifade etti.

ÇIRALI: “KIBRIS’TA ŞU ANDA RAKI ÜRETEMEZSİNİZ”

Daha sonra yeniden kürsüye gelen Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, iki yıl önce Adana Sanayi Odası ile  kardeşlik protokolü imzalayarak, işbirliğini sürdürüklerini bildirdi.

Adana Sanayi Odası’nın, Mersin kapısının Kıbrıs Türk ürülerine açılması için yaptıkları girişimlerde kendilerine çok yardımcı olduğunu söyleyen Çıralı, rakının coğrafi tescilinde İzmir Sanayi Odası’nın “aleyhlerine çalışması yüzünden” sorunlarla karşılaştıklarını ve davayı kabettiklerini belirtti.

Çıralı, “Kıbrıs’ta şu anda rakı üretemezsiniz,Türkiye’ye de satamazsınız” diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.