1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENKTAŞ: “SERBEST LİMAN’A ALINAN 6 GEÇİCİ DURACAK; MÜNHAL AÇILACAK”
DENKTAŞ: “SERBEST LİMAN’A ALINAN 6 GEÇİCİ DURACAK; MÜNHAL AÇILACAK”

DENKTAŞ: “SERBEST LİMAN’A ALINAN 6 GEÇİCİ DURACAK; MÜNHAL AÇILACAK”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Serbest Liman Bölgesi’nde acil ihtiyaç için alınan 6 geçici personelin durdurulacağını ve münhal ilan edileceğini açıkladı.

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Serbest Liman Bölgesi’nde acil ihtiyaç için alınan 6 geçici personelin durdurulacağını ve münhal ilan edileceğini açıkladı.

Denktaş, konuyu hükümet ortakları CTP ile de görüştüklerini bildirdi.

Meclis Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmalar sürüyor.

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “hükümetin icraatları” konulu gündem dışı konuşmasında, sağlık hizmetlerinin İskele’de yetersiz olduğunu belirterek, ülke imkanlarının tüm insanlara eşit ulaşması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, hükümetin daha icraatları için takvimlemeyi bile başaramadığını belirterek “Bir senede takvimlemeyi başaramayanlar, hizmeti nasıl başaracaklar?” diye sordu.

Geçen hükümet döneminde Anayasa değişikliği konusunda yolu yarıladıklarını, 100. maddeye kadar geldiklerini belirten Çavuşoğlu, şimdi takvim yapılacağı söylenerek hükümetin beceriksizliğinin örtülmeye çalışıldığını savundu.

Nazım Çavuşoğlu, işlerine son verilen geçicilere de değindi ve bugüne dek ülkede tüm geçicilerin aynı yöntemle istihdam edildiğini; hükümetin geçen hafta Meclis’te konuşulanların üstüne Serbest Liman’da 6 kişi daha istihdam ettiğini öne sürdü.

“Bir taraftan adaletsizdir diye durduruyorsunuz; diğer taraftan bu tartışmaların üzerine alıyorsunuz” diyen Çavuşoğlu, kamuoyunun aydınlatılmasını istedi; halka yalan söylenmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

Nazım Çavuşoğlu, hükümetin icraatlarını anlatırken, Meclis’e yakışır ifadeler kullandıklarını ancak bunun acizlik olarak algılanmaması gerektiğini kaydetti.

Kaçak iş gücüyle herhangi bir mücadelenin son zamanlarda bilgilerine gelmediğini; denetim yapıldığını göremediklerini söyleyen Çavuşoğlu, hükümetin kayıt dışı çalışmalara karşı ivedilikle denetim yapmasını istedi. Çavuşoğlu, KKTC vatandaşlarının işsizlik yüzünden göçten başka seçeneği kalmadığını söyledi.

Vatandaşlık Yasası çalışmalarının durumunu soran Nazım Çavuşoğlu, kendi fikirlerinin ne zaman alınarak yasaya ekleneceğini merak ettiklerini belirtti. Yasa değişmeden, yürürlükteki yasanın askıya alınmasının bir hukuksuzluk olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, 6 aydır Vatandaşlık Yasası’nın “bitti, bitiyor” diye bekletildiğini; vatandaşlıkların engellenmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını kaydetti.

Nazım Çavuşoğlu, narenciye ödemelerinin gecikmesinin, gelecek dönem üretimini olumsuz etkilediğini belirtti.

Çavuşoğlu, hükümetin bu dönemde Meclis’e sunduğu yasaların ve komitelerin performansının ayrıca değerlendirilebileceğini, ancak Meclis Genel Kurulu’ndan geçirilen yasaların çok sınırlı ve ufak tefek tadil yasaları olduğunu; bu anlamda hükümetin performansının çok düşük, neredeyse sıfıra yakın kaldığını öne sürdü.

Çavuşoğlu, halka hizmetin yetersiz olduğunu söyledi.

DENKTAŞ: “SERBEST LİMAN’A ALINAN 6 GEÇİCİ DURACAK; MÜNHAL AÇILACAK”

Daha sonra söz alan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Serbest Liman Bölgesi’nde acil ihtiyaç için alınan personel konusunda hassasiyeti için Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Denktaş, hükümet ortaklarıyla da konuyu görüştüklerini ve bu istihdamların durdurulacağını; ardından da münhal ilan edilerek gerekli istihdamın yapılacağını açıkladı.

MUNGAN: “KAÇAK YAŞAMA KARŞI SONUÇ ALICI ÇALIŞMALAR VAR”

Maliye Bakanı Zeren Mungan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar bir TV programına katıldığı için onun yerine söz alarak kayıt dışı istihdamlarla ilgili eleştirileri yanıtladı.

Mungan, yerel istihdama verilen teşvikleri anlattı.

Zeren Mungan, Çalışma Bakanlığı’nca, ilgili odalarla işbirliği içinde kaçak yaşama karşı sonuç alıcı faaliyetler yapıldığını kaydetti.

Tarım alanındaki ödemeler hakkında da bilgi veren Maliye Bakanı Mungan, devletin mükellefiyetlerini zamanında yerine getireceğini söyledi.

“DEVLETİN HER ZARARI KARŞILAMA İMKANI YOK”

UBP Milletvekili Dursun Oğuz’un sel baskınlarının zararlarının karşılanması konusunda yerinden yönelttiği soru üzerine “Devletin her zararı karşılama gibi bir mükellefiyeti yoktur, zaten böyle bir imkanı da yoktur. İnsanlar kendi sigortalarını yapması gerekir” diyen Zeren Mungan, Ulukışla’da görülen bir metrelik dolunun özel bir durum olduğunu, o yüzden Bakanlar Kurulu’nca üç kurumca yapılan keşifte çıkan zarar rakamlarının yüzde 50 oranında karşılanması yönünde karar üretildiğini söyledi.

Mungan, bir metrelik dolu KKTC’de ilk kez görüldüğü için böyle bir tazmin kararı alındığını; bunun dışında her doğal afetin devletçe karşılanamayacağını yineledi.

TATAR-ERHÜRMAN GERGİNLİĞİ

Daha sonra “hükümet icraatları ve son ekonomik gelişmeler” konulu gündem dışı konuşma için kürsüye gelen UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası’yla ilgili eleştiriler yapınca Tufan Erhürman ve diğer bazı CTP’li milletvekilleriyle tartışma yaşadı.

Yasaya olumlu oy verdiklerini ancak günün sonunda bir sorun ortaya çıktığını; gazetecilerin tepki koyduğunu ifade eden Ersin Tatar, hapislik korkusu yaşayan gazetecilerin haber yapmaktan bile korktuğunu savundu.

Tatar, yasanın aceleye getirildiğini ve komitede de yeterince tartışılmadığını öne sürdü.

Değişmeyen müdür-müsteşar kalmadığını belirten ve üçlü kararnameyle yapılan atamaları eleştiren Ersin Tatar, Elektrik Kurumu’nda yaşanan mali sorunlara değindi, eleştiriler yaptı.

Tatar, Ercan ihalesini alan firmaya hükümetin işe başlama talimatı vermesi gerektiğini söyledi.

Tatar, ülkede çok sesliliğe, demokrasiye ve kişiler arası saygıya önem verilmesiyle çok daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

ERHÜRMAN

Cevap hakkını kullanan CTP Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, komiteden ve Meclis’ten oy birliğiyle geçen Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası’yla ilgili eleştirilerden büyük bir hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Erhürman, 3.5 ayda geçen bir tasarıya olumlu oy verip sonra okumadan Meclis kürsüsünden eleştirilmesini yadırgadığını vurguladı.

Bu yasayla düzenlenenin haberleşmenin ve özel hayatın gizliliği olduğunu, bunların Anayasa’da yer aldığını kaydeden Erhürman, tek istisnanın, mahkeme kararıyla özel hayatın ve haberleşmenin ihlal edilebileceğini kaydetti.

Tufan Erhürman, yürürlükteki anayasayı beğenmediklerini ancak AİHM’nin de devletlerin özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal edenleri cezalandırmasını istediğini kaydetti.

Yasa okunmadan eleştirilerle karşılaştığını belirten Erhürman, “Bunlara sessiz kalıyoruz ama 3.5 ay meclis’te duran bir yasaya olumlu oy verdikten sonra bunları söylüyorsanız bunu anlayışla karşılamam” dedi.

Erhürman, “Popülizme yenilmeden, kürsüde bilgiye dayalı konuşulmasını” istedi.

Yeniden söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, karşılıklı suçlamalarla susmayacağını belirterek, “Ben bu yasayı senin kadar incelediğimi söyleyemem. Kim beni ayıplayabilir? Meclis’te o kadar yoğunluk var ki… 50 milletvekilinden kaçı okudu diye de sorarım” dedi.

Deneyimli gazetecilerin bu yasadan dolayı infial içinde olduğunu söyleyen Ersin Tatar ile Tufan Erhüman arasında yeniden gerginlik yaşandı.

MUNGAN

Daha sonra söz alan Maliye Bakanı Zeren Mungan, AB’ye uyumlu bir ihale yasası hazırlıklarının sürdüğünü; yasa çıkana kadar Bakanlar Kurulu’nda İhale Tüzüğü’nde değişiklik yaparak ve kapsamlı bir genelgeyle ihale süreçlerini tanımladıklarını; ihalelere objektif kriterler getirerek, sunulan tüm tekliflere herkesin eşit koşullarda yarıştığı ve devletin her kuruşuna da dikkat edildiği bir süreç sağlandığını anlattı.

Onkoloji Merkezi’nin ihalesinin de bu kapsamda yapıldığını anlatan Mungan, bu ay içinde ihalenin tamamlanacağını bildirdi.

Mungan, BRT’yle ilgili düzenlemelerin kurum yönetimine ait olduğunu; aynı şekilde KIB-TEK yönetiminin de kurumun yönetim kurulunda bulunduğunu söyledi.

Ercan ihalesinin 2012 sonunda gerçekleştiğini ve KDV ödemeleriyle ilgili süreci hatırlatan Mungan, devletin zorlama süreçleri gerekmeden, ilgili firmanın gerekli ödemeleri yapacağına inandıkları kaydetti. Mungan, Ercan ihalesine birebir uymaları gerektiğini, askerin geri çekilmesi için GKK ve KTBK ile görüşmelerin sürdüğünü; devletin mükellefiyetini yerine getirmek için mutlaka bir çözüm üretileceğini belirtti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.