1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENKTAŞ: “TAKİBİNİ YAPACAĞIZ”
DENKTAŞ: “TAKİBİNİ YAPACAĞIZ”

DENKTAŞ: “TAKİBİNİ YAPACAĞIZ”

Kaşif, yeni KTHY konusunun ülkeye büyük bir heyecan getirdiğini de belirterek, bu konuda gelecek yapıcı önerileri dikkate alacaklarını,faydalanacaklarını vurguladı.

A+A-

KAŞİF: “YENİ KTHY KURULMASI HEDEFTİR… ÜLKEYE HEYECAN GETİREN BU HEDEFİ YERİNE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

ULUÇAY: “YENİ KTHY HAYATA GEÇİRİLİRKEN GEÇMİŞTEN DERS ALINMASI GEREKİR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, yeni Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) kurulmasının bir hedef olduğunu, hedefsiz yola çıkılamayacağını ifade ederek, yeni KTHY’yi kurabilmek için çalışacaklarını, bunun halkın da çok istediği bir hedef olduğunu kaydetti.

Kaşif, yeni KTHY konusunun ülkeye büyük bir heyecan getirdiğini de belirterek, bu konuda gelecek yapıcı önerileri dikkate alacaklarını,faydalanacaklarını vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi’nde gündem dışı konuşmalar devam ediyor.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli konuşmasında, Mehmetçik Belediyesi’nde yaşanan sıkıntıları gündeme getirdi. Angolemli, Meclis’te artık çekişmelere yer verilmemesi gerektiğini, önemli olanın artık sorunların çözülmesi olduğunu, sorunların bekleyecek durumunun kalmadığını vurguladı.

Mehmetçik Belediyesi’nde “iki aydır maaşların ödenmediği, büyük sıkıntıların bulunduğu, gerekli ödemeleri yapamadığını, yasaların çiğnendiğine” işaret eden Angolemli, ülkede ne Sayıştay, ne Savcılık ne de Mahkemelerin çalıştığını iddia etti.

Angolemli, ülkede yasalar çiğnenirse iş barışının da, ülke barışının da olamayacağını ifade ederek, Lefkoşa Belediyesi’nde de sorunların “büyük” olduğunu ancak önlemlerin alınmadığını, bu konuda Meclis’e görev düştüğünü söyledi.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay’ın icraatlarını yakından izleyeceğini söyleyen Angolemli, Mehmetçik Belediyesi’nde yaşanan sıkıntıları anlattı ve eleştirilerde bulundu.

Ülkede artık yeni bir hükümetin bulunduğunu, sorunlara ciddiyetle el atılması gerektiğini ifade eden Angolemli, sorunların çözülmesi yerine Başbakan’ın TOMA’nın “peşine düştüğünü” savunarak, Başbakan’ın yetkilerini kullanamadığını, Bakanlar Kurulu’nu toplayıp kararı iptal etmesi gerektiğini söyledi.

Angolemli, ancak bazı belediye başkanlarının tüm yetkilerini kullandığını, hatta fazlasını kullandığını öne sürerek, Belediyeler Yasası üzerinde artık Meclis’in çalışma yapması gerektiğini kaydetti.

Mehmetçik Belediyesi’nde yaşanan soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini, bunun yanında diğer belediyelere de bakılması gerektiğini, çoğunun sıkıntıda olduğunu belirten Angolemli, “belediye başkanları meydanı boş buldular” görüşünü iddia etti.

SUCUOĞLU

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da gündem dışı konuşmalarda söz alarak, vatandaşlık ve KTHY konularını ele aldı.

Sucuoğlu, politikanın çözüm üretme sanatı olduğunu, eleştirilerin olacağını, ancak eleştirilere hükümetin de kendi icraatlarını katması durumunda sorunların daha kolay çözülebileceğini ifade ederek, bakanların kendilerine yapılan eleştirilere olumlu bakması gerektiğini, eleştirilere karşılık “siz de sizin döneminizde bunu yaptıydınız” demesini doğru bulmadığını, kendisine bunun yanlış geldiğini söyledi.

Üreticilerin ve vatandaşların bunları duymak değil, yaşadığı sorunlara çözüm bulunmasını beklediğini işaret eden Sucuoğlu, halkın UBP’yi muhalefete düşürdüğünü, cezasını verdiğini, ancak CTP-BG’yi sorunlarına çözüm bulacağı inancıyla iktidara getirdiğini, bu yüzden sorunlara ciddiyetle eğilmesi gerektiğini kaydetti.

Hükümeti, halkın sorunlarını çözmesi durumunda alkışlayacaklarını, olumlu bir ana muhalefet görevini yerine getireceklerini kaydeden Sucuoğlu, öğretmenlere hazırlık ödeneklerinin de ödenmediğini, bu konuda öğretmenlerden bu sorunu Meclis’te gündeme getirmesi talebi geldiğini anlattı.

Sucuoğlu, ülke turizminde ciddi sıkıntılar yaşandığını, ülke dışında bulunan turizm ataşelerinin maaşlarının ve kiralarının ödenmediğini, bu konuda devlet prestijinin sarsılma noktasında olduğunu, turizm teşvikleri konusunda da sıkıntıların bulunduğunu ifade ederek, bu sıkıntıların da çözüm beklediğini kaydetti.

Konuşmasında KTHY konusuna da değinen Sucuoğlu, KTHY’nin tarihçesini anlattı ve kurulduğu günden iflasına kadar geçen süre hakkında detaylı bilgi verdi.

Sucuoğlu, KTHY’nin kurulduktan 36 yıl sonra kayyuma devredildiğini ifade ederek, batan şirketin mali tablosu hakkında detaylı bilgi verdi, ancak bunları “partizanca” söylemediğini, “ders çıkarmaları” için söylediğini kaydetti.

Uzmanların yeni havayolu şirketinin kurulmasının pek imkan dahilinde olmadığını, bunun olması için Türkiye’nin de iznine gerek duyulacağını söylediğine dikkat çeken ve bu konuda yaşanacak süreç hakkında bilgi veren Sucuoğlu, yeni havayolu şirketinin kurulmasını arzu ettiklerini ancak bunun kolay olmadığını vurguladı.

İşletme ruhsatı için şirket kurulması gerektiğini, rekabet edebilir olması için Türkiye’den destek alınması, 5 uçak gerektiği, uçulabilecek noktalar, tarife, bilet satışı politikası, ikram için anlaşmalar yapılması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, yeni şirkette uçak başına 50 personel olması yani 250 personeli geçmemesi gerektiğini kaydetti.

Kamuya alınan KTHY çalışanlarının bu yönde değerlendirilebileceğini, işletme giderlerinin yükselmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Sucuoğlu, böyle bir şirketin kurulmasına her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Sucuoğlu, yeni bir havayolu şirketinin kurulmasını destekleyeceklerini, ancak geçmişten ders çıkarılması, yaşanan sıkıntıların halkla paylaşılması gerektiğini; şirketin kurulmasının kolay olmadığını, bu konuda yine erteleme olursa halkın güveninin düşeceğini kaydetti.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da yeniden söz alarak, Sucuoğlu’nun Tarım Bakanlığı ve hükümet ile ilgili konuşmasına cevap verdi.

Halkın UBP’yi “cezalandırdığı ve ana muhalefete düşürdüğünü” söylemesinden dolayı teşekkür eden Sennaroğlu, göreve gelir gelmez üreticilerin sıkıntılarının aşılması için çalıştıklarını, geciken ödemeleri yapmaya çalıştıklarını, birçok yeni politikalar ürettiklerini, ülke tarımcısının sıkıntılarının aşılması için tüm gayreti ortaya koyacaklarını vurguladı.

Sennaroğlu, hedeflerinin, üreticinin daha fazla kazanması olduğunu kaydetti.

KAŞİF

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, DP-UG Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif de, yeni KTHY konusunun hedef olduğunu, hedefsiz yola çıkılamayacağını ifade ederek, KTHY’nin durumunu iyi bildiklerini, yeni bir şirket kurulurken de ne gibi sıkıntılar yaşayabileceklerini iyi bildiklerini söyledi.

Kaşif, yeni KTHY’yi kurabilmek için çalışacaklarını, bunun halkın da çok istediği bir hedef olduğunu ifade ederek, yeni KTHY konusunun ülkeye büyük bir heyecan getirdiğini, yapıcı önerileri dikkate alacaklarını, faydalanacaklarını ve bu hedefi yerine getirmek için çalışacaklarını vurguladı.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı, CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay da, Sucuoğlu’na KTHY konusunu gündeme getirdiği için teşekkür ederek, yeni KTHY hayata geçirilirken geçmişten ders alınması gerektiğine katıldığını söyledi.

KTHY’nin 1974’te kurulduğunu ve o günün şartlarında ve geçen sürede tek hava yolu olarak çalıştığını, KKTC’nin ihtiyacını gidermek adına da büyük bir görev üstlendiğini söyleyen Uluçay, olayın bütününe bakmakta fayda olduğunu anlattı.

Uluçay, KTHY’nin yaşatılması için Türkiye’den gelen uzmanın nasıl işi bırakıp gittiğini herkesin bildiğini anlatarak, tüm bunların göz önüne alınarak yeni girişimlerin yapılması gerektiğini belirtti.

İki komitede de yapılan incelemelerde, KTHY’nin borçlarının günde geldiğini söyleyen Uluçay, KTHY’nin THY’ye olan borcunun Türkiye’den ödendiğine de dikkat çekti.

“MEHMETÇİK BELEDİYESİ’NDEKİ SORUNUN ÇÖZÜMÜNE ODAKLANDIK”

Uluçay, Mehmetçik Belediyesi ile ilgili ise, geçen 3 yılda yaşananlara bakılmadan sorunun nasıl çözümlenebileceğine odaklandıklarını söyleyerek, gelinen noktada epeyce yol kat ettiklerini vurguladı.

Mehmetçik Belediyesi’nin 2012 ve 2013’e ait bir bütçesinin olmadığını ve kendilerinin göreve gelir gelmez bu bütçelerin çıkarılması ve devlet katkısının sağlanması yönünde girişim başlattıklarını anlatan Bakan Uluçay, bu bütçeleri belediye başkanı ve yetkililerle birlikte ele aldıklarını belirtti.

Bakan Uluçay, bir bütçe taslağı çalışması yaptıklarını ve Sayıştaylık’tan da yardımlar alındığını belirterek, 3-4 gündür belediye başkanı ve yetkililerinden henüz bir cevap alamadıkların söyledi.

Belediye meclis üyeleri ile başkanı biraraya getirerek, bütçe taslağını imzalatacaklarını da belirten Uluçay, “Böylece hem beledi hizmetleri yapılacak hem de çalışanlar maaşlarını alabilecek” dedi.

Uluçay, bu süreçte “mutlaka” sıkıntılar yanabileceğinin bilincinde olduklarını da kaydederek, yarın bir toplantı yapacaklarını ve belediye yönetiminden onay almaları halinde Mehmetçik Belediyesi’nin 2012 ve 2013 bütçelerinin oluşturulacağını belirtti.

Mehmetçik Belediyesi yönetiminin taslağa eklemek istediklerinin de dikkate alınacağını kaydeden Uluçay, belediyeler yasası ile ilgili olarak, Belediyeler Birliği ile bir çalışma başlattıklarını anlattı.

Uluçay, bir önceki hükümet döneminde hazırlanan bir yasa taslağı bulunduğunu kaydederek, bu taslakta bir takım değişiklikler yapılarak yasalaştıracaklarını dile getirdi.

Sadece belediyeler sorun yaşadığı zaman değil, motivasyon açısından her zaman istişare içinde olacaklarının da altını çizen Uluçay, yanlış çalışan bir mekanizmanın içine girildiğinde “ben yaparım olur” mantığının işlemediğini söyledi.

Belediyeler yasasında yapılacak değişiklikle böylesi sorunlar karşısında neler yapılacağının da mevcut olacağını kaydeden Uluçay, otellerin gecelemelerinden belediyelerin aldığı payla ilgili  önce ilgili belediyenin denetiminin, sonra da bakanlığın takibinin önemli olduğunun altını çizdi.

Uluçay, belediye seçimlerinin yaklaştığını ve özellikle kırsal kesim belediyelerinde bu konuda maddi sıkıntılar olduğunu belirterek, önce belediye yönetiminin daha sonra da bakanlığın gelir getirecek işlere daha çok önem vermeleri gerektiğini söyledi.

Uluçay’ın konuşmasının ardından söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Angolemli’nin, Mehmetçik Belediyesi’nde uzun vadeli değil, erken çözüm bulunması gerektiğini söylemesi üzerine yeniden söz alan İçişleri Bakanı Uluçay, burada önemli olanın sorunun çözümü olduğunu vurguladı.

Uluçay, Mehmetçik Belediyesi’nde günün koşullarına göre çalışanların mağduriyetini giderecek bir çalışma içinde olduklarını belirterek, bu sorunun bir şekilde çözüleceğini kaydetti.

Belediyeye ödenecek katkı payının yeterli olmadığını, çünkü yeni bütçesinin geçirilmediğini, 2013 bütçesinin Belediye Meclisi’nden geçirilmesi halinde katkı payının alınabileceğini ve çalışanlarını ödeyebileceğini anlatan Uluçay, Mehmetçik Belediyesi’nde yaşanan sıkıntının en kısa zamanda çözüleceğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “Gazimağusa Limanı’ndaki Çimento Satışı” ile ilgili gündem dışı konuşma  yaptı.

Çavuşoğlu, konuşmasına başlarken Mehmetçik Belediyesi’nde yaşanan sıkıntıya değindi; bu konuda yaptığı görüşmeleri, çalışmaları anlattı ve bu konuda, ileriki bir toplantıda  gündem dışı konuşma yapacağını söyledi.

“GAZİMAĞUSA LİMANI’NDAKİ ÇİMENTO SATIŞI”

Nazım Çavuşoğlu, çimento satışı ile ilgili bir gazetede çıkan ilanı okuyarak, bu ilanda yer alan çimentonun, başka ülkelerin kabul etmediği, kalitesi düşük bir çimento olduğunu, burada daha ucuza satıldığını, bu yüzden bu konuda endişe yaşadıklarını söyledi.

Bu çimentonun geçici hükümet döneminde ülkeye sokulduğunu savunan Çavuşoğlu, limanda çekilen çimento fotoğraflarını da gösterdi ve üzerlerinde üretim tarihi olmadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, “bu çimentoların bir kısmının ambarda, bir kısmının da açıkta atıl durumda durduğunu, zarar gördüğünü, bozulduğunu ifade ederek, bu yüzden ucuza satılmaya çalışıldığını, alıcılarının da bulunduğunu” belirtti.

Çimentonun analizi olmadığını da belirten Çavuşoğlu, endişelerinin; bu çimentonun evlerin, üniversitelerin, camilerin, sitelerin ve yolların yapımında kullanılması olduğunu kaydetti.

Bu çimentonun bir an önce analizlerinin yapılması gerektiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, gerekli önlemler alınmazsa ileride çimento kullanılan yerlerde sıkıntı yaşanabileceğini, o yüzden bu çimentonun kalitesizse ülkeye sokulmaması gerektiğini belirtti.

DENKTAŞ: “(ÇİMENTO KONUSU) TAKİBİNİ YAPACAĞIZ”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, bu konuda söz alarak, çimentonun iç piyasaya sokulacaksa ülkeye izinli gelmesi gerektiğini, serbest bölgeden içeriye ancak izinle sokulabileceğini kaydetti.

Denktaş, bu malın, ister Mersin’de olsun ister KKTC’de serbest bölgede olsun, izinsiz piyasaya giremeyeceğine vurgu yaparak, bu konuda yapılan uyarıya teşekkür etti ve takibini yapacağını belirtti. Denktaş, muafiyetler konusunda da gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.

TÖRE

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de “Rumların Maraş konusundaki tutumu” ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

Töre, Rumların ve bazı ülkelerin Maraş’ın kendilerine geri verilmesi konusunda beklentisi olduğunu, ancak Maraş’ın Osmanlılara ait olduğunu ifade ederek, İngilizlerin 1907 yılında yaptığı yasa ile hukuku çiğnediğini, Osmanlı zamanındaki yasaların değiştirilemeyeceğine işaret etti.

Maraş’ın üzerinde oturduğu toprakların vakıf malı olduğunu, bu yüzden bu toprağın Rum malı olduğu söylemlerinin doğru olmadığını belirten Töre, Maraş’ın bütünlüklü çözümde ele alınabileceğini, vakıf mallarının takas yoluyla kullanılabileceğini, ancak ayrı ele alınamayacağını, bütünlüklü çözüm dışında tutulamayacağını, bunun doğru olmayacağını kaydetti.

Töre, bunun Türkiye ve müzakereleri sürdüren Türk tarafının gündeminde olmadığını, bu yüzden bu konunun sıcak tutulmaması gerektiğine inandığını ifade ederek, Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümde bugüne ve adadaki gerçeklere önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Töre, dış politika ve Maraş konusunda çok dikkatli bir politika izlenmesi gerektiğini de belirterek, milli kazanımların zafiyetle kaybedilmesi durumunda geri alınamayacağını vurguladı.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, ülkedeki son ekonomik sorunlar konusuna değindi.

Tatar, gündem dışı konuşmalarda birçok konuya değinildiğini, bu çerçevede bazı konulara değinmek istediğini ifade ederek, Gazimağusa’da açılışı yapılan “Rauf Raif Denktaş Kongre Salonu”nun adının değiştirilmesinin yanlış olacağını kaydetti.

TOMA alımı konusunda ihaleye kendi döneminde çıkıldığını ancak alımının kendi bünyelerinde olmadığını ifade eden Tatar, şu anda TOMA konusunda geç kalındığını, kamuoyunda bu işin çözülemeyeceğini, bu sıkıntıyı hükümetin kendi içerisinde çözmesi gerektiğini kaydetti. Tatar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile bu konunun görüşülebileceğini, ancak TOMA alma konusunda hakkı olduğunu, bütçesi bulunduğunu ifade etti.

Ülkede “sorunların giderek büyüdüğünü”, bu yüzden hükümetin bir an önce önlem alması gerektiğini dile getiren Tatar, “Elektrik Kurumu’nun 400 milyon TL civarında borcu bulunduğunu, 200 milyon TL’den fazla belediyelerden alacağı olduğunu” belirterek, bu kurumun bu şekilde nereye gideceğini sordu.

Kurumun zararda olduğunu, bu zararın da her gün büyüdüğünü belirten Tatar, geç olmadan bu konuya çözüm bulunmasını, aksi halde karanlıklarda kalınabileceğini söyledi.

Tatar, KTHY çalışanlarının sıkıntıları bulunduğunu, kendi dönemlerinde bu sıkıntıları biraz çözmeye çalıştıklarını ancak sıkıntıların durmaya devam ettiğini belirterek, çalışanların mağduriyetinin giderilebileceğini kaydetti.

Tarım Bakanlığı’nın yaptığı ödemelerle “övündüğünü” savunan Tatar, bu ödemelerin “1 haftalık bakanlık sayesinde değil, kendi dönemlerinde alınan gelir artırıcı önlemler sayesinde” yapılabildiğini söyledi. Bayram ödemeleri konusunda da hükümetin adım atmasını isteyen Tatar, öğretmen ödemelerinin de bir an önce yapılması gerektiğine değindi.

Faiz yasası konusuna da “çok büyük” sıkıntılar yaşandığını söyleyen Tatar, tefeciliğin yasaklanması amacıyla bir önceki komiteye öneri götürdüğünü; bu finans kuruluşlarının bir yasaya bağlanması ve Merkez Bankası tarafından denetlenmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu aktardı.

Tatar, muhalefetin sıkıntılı konularda hükümeti uyarmasının görevi olduğunu da söyledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.