1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENKTAŞ, TİCARET ODASI’NI KABUL ETTİ
DENKTAŞ, TİCARET ODASI’NI KABUL ETTİ

DENKTAŞ, TİCARET ODASI’NI KABUL ETTİ

Başbakan Yardımcısı Denktaş, Ticaret Odası'nı kabul etti.

A+A-

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros başkanlığındaki yönetim kurulu heyetini kabul ederek, ticaret, ekonomi, turizm, ulaşım ve ithalat- ihracat konularını görüştü.

Başbakan Yardımcılığı’nda gerçekleştirilen görüşmede, söz alan Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Ticaret Odası 51. Çalışma Dönemi Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri olarak bugün Denktaş’a nezaket ziyaretinde bulunduklarını belirterek, bakanlık ile ekonomi ve ticaret konusunda yapılacak planlamalarda işbirliği içerisinde çalışmak istediklerini söyledi.

Toros, Ticaret Odası ve çalışmaları hakkında Denktaş’a bilgiler vererek, Ticaret Odasında kendileriyle başlayan yeni dönemde, ticaret alanının daha büyük ve refah olmasını sağlamak için çalışmayı kendilerine misyon edindiklerini kaydetti.

TİCARET AÇIĞI 1 MİLYAR DOLAR...İTHALAT 1.3 MİLYAR, İHRACAT 116 MİLYON DOLAR

Hükümet ve bakanlıklarla da işbirliğinde çalışıp, yürütülecek ekonomik çabalara katkı koymak istediklerini, bu kapsamda ziyaretlerin artacağını ifade eden Toros, ticarette açığın 1 milyar doları bulduğunu, ülkeye yapılan ithalatın 1,3 milyar dolar, ihracatın ise 116 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.

Toros, turizm ve yüksek öğrenimin ülkenin ekonomisini sürüklediğini, bu sektörlerin inşaat, ticaret ve tarım sektörünü desteklediğini ifade ederek, ticaret ve tarım sektörüne daha fazla eğilmek gerektiğini, tarımda kalitenin yakalanması, doğrudan ticaret tüzüğünün uygulanması gerektiğine değindi.

Ülkeye ulaşım ağının genişletilmesi gerektiğini, bunun turizm ve eğitime katkısının olacağını, inşaat sektörü ile ticaretin de bundan olumlu yönde pay alacağına inanç belirten Toros, ülkenin rekabet edebilirliliğinin de artırılması durumunda yabancı yatırımcıların ülkeye geleceğini ve böylece ekonominin kalkınacağını vurguladı.

Kıbrıs sorunu sürecinin de ciddi bir dönmeden geçtiğini, olası bir çözümde Kıbrıs Türk halkının sadece menfaat sağlayacak gibi bir durum olduğuna inanmadıklarını, bununla birlikte fırsatlar ve tehditlerin de geleceğine dikkat çeken Toros, oda olarak ticaret sektörünün menfaatlerini korumak için bu süreçte çalışacaklarını kaydetti.

Toros, uluslararası alanda tanınmışlığı olan Oda olarak, lobicilik faaliyetlerine de önem vereceklerini belirterek, bu yönde çalışmalar yaptıklarını ve faaliyetlere başladıklarını söyledi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, Ticaret Odası’nda yeni dönem yönetim kurulunun hayırlı olmasını temenni ederek, başarılar diledi.

"İŞ DÜNYASINDA EN BÜYÜK ENGEL BÜROKRASİ..."

Denktaş, iş dünyasında en büyük engelin bürokrasi olduğunu belirterek, Meclis’te bulunan Kamu Reformuna yönelik yasalar konusunda epey ilerleme sağlandığını ve bu reformla kamuda yeni bir dönem açılacağını anlattı.

Ekonomik protokolün devrede olduğu; özel sektörü geliştirmeye yönelik hazırlandığını ancak bu sürede özel sektörde bir iyileşme olmadığına işaret eden Denktaş, Ticaret Odası ile işbirliği yapmaları ve kamuoyunu bilgilendirmeleri durumunda olumlu adımlar atılabileceğine dikkat çekti.

Bakanlık olarak Ticaret Odası ile işbirliğine hazır olduklarını söyleyen Denktaş, ithalat ve ihracat açığının, eğitim ve turizm sektöründeki gelişmelerle kapatıldığını, turizm ve eğitim sektörünün iyi gittiğini ancak esas sıkıntının kalitenin yakalanması olduğunu vurguladı.

Denktaş, daha kaliteli eğitim ve hizmet verilmesi için çalışma gerektiğini, KKTC’nin tercih edilen bir yer olması gerektiğini belirterek, TSE ile ülkedeki üretim ve hizmet kalitesinin artırılması için çalışacaklarını ve tüm eksikliklerin giderileceğine inandığını kaydetti.

AİHM KARARI...

Birkaç yıl içinde dünyayla ticaret yapabilecek standartlara ulaşmak için çalışacaklarını ifade eden Denktaş, Kıbrıs konusunda ise, görüşmelerin devam ettiğini ancak dünkü AİHM kararının ardından artık masada olmamaları gerektiğine inandığını söyledi.

Müzakerelerin sürdüğü bir dönemde Türkiye’ye böyle bir cezanın kesilmesinin “bize daha ne desinler” diye sordurması gerektiğini belirten Denktaş, ama bazı basın ve sosyal medyaya baktığında “bize göre suçlu yine biz” durumuyla karşılaştığını ifade ederek, “Ne zaman kendi kendimizi kaybettik” diye sordu.

Denktaş, AİHM kararı sonrası Türkiye’nin AB ile ilişkilerini, Kıbrıs Türk tarafının da masadaki yerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs’ta çözüm olsun veya olmasın KKTC’nin dünya standartlarını yakalaması gerektiğini, böylece hem üretimde hem de serviste Türkiye dahil tüm ülkelerle serbest ticaret yapabileceğine dikkat çeken Denktaş, örneğin narenciyede, dalında kalan ürünün pazar olmadığından dolayı değil kalitesi çok düşük olduğundan dolayı dalında kaldığını kaydetti.

Denktaş, standartlar yakalanırsa pazarın olduğunu ancak su da gelse standartlar yakalanmadan olmayacağını, bu yüzden eksikliklerin giderilmesi gerektiğini ifade ederek, Ticaret Odası ile ekonomik ve ticaret konularında çalışmaya hazır olduklarını, bu konuda yardım talep ettiklerini vurguladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.