1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENKTAŞ YANLIŞ YAPTI
DENKTAŞ YANLIŞ YAPTI

DENKTAŞ YANLIŞ YAPTI

Yeni kabineyi değerlendiren Derviş Doğan, bakanlar belirlenirken DP-UG’nin bölgesel dengeyi gözettiğini, CTP-BG’nin ise icraatı hedeflediğini savundu:

A+A-

Siyaset Bilimci Derviş Doğan, yeni kurulan CTP-BG-DP-UG hükümetini zorlu bir sınavın beklediğini söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Doğan; faiz yasası, özelleştirme yasası, göç yasası, seçim ve halk oylaması yasası ve siyasi partiler yasasının acilen revize edilmesi, halkın çıkarlarına hizmet eden bir şekle sokulması gerektiğini, birçok kesimin yeni hükümetten bunu beklediğini ifade etti. Doğan, göç yasası ile adil olmayan bir sistem ortaya çıktığını, faiz yasasının halkı değil, bankaları koruduğunu, uzun süre tartışılan ancak değiştirilmeyen seçim ve halk oylaması yasasının rant oluşumuna zemin hazırladığını savunarak, birçok kesimin hükümetten bu konuda ciddi adımlar atmasını beklediğini söyledi.
 

DENKTAŞ YANLIŞ KABİNE SEÇTİ: Doğan, sancılı bir süreçten sonra CTP-BG -DP-UG koalisyonunun Başbakan Özkan Yorgancıoğlu başkanlığında kurulduğunu ifade ederek, ancak DP-UG tarafından kabineye sunulan bakanların beklentileri karşılayacağı konusunda endişeleri olduğunu söyledi. Bakanların seçim bölgelerindeki dengeler gözetilerek atandığını dile getiren Doğan, Serdar Denktaş’ın bakan seçimi konusundan büyük bir yanlış yaptığını savundu. DP-UG kanadında reformlara yönelik bir kadro kurulmadığını dile getiren Doğan, tecrübeli bir politikacı olan Serdar Denktaş’ın bu detayı görebilmesi gerektiğini ifade etti.

BİRİ İCRAATA YÖNELİK, DİĞERİ DENGEYE: Doğan, CTP’nin kabinesinde “birbirinden değerli ve donanımlı 3 bayan milletvekili” bulunmasına karşın bayan bir vekile görevlendirme vermediğini kaydetti. CTP’nin de bu konuda yanlış yaptığını savunan Doğan, ancak kabineleri karşılaştırdığında CTP-BG'nin bölgesel dengeden çok icraata yönelik bir beklenti içerisinde olduğunu, DP-UG'nin ise bölgesel dengeye yönelik bir kabine oluşturduğunu gördüğünü ifade etti.

YENİ HÜKÜMETTEN BUNU BEKLİYORLAR: Yeni kurulan hükümeti zor bir sürecin beklediğini ifade eden Doğan, Ekonomi de yaşanan olumsuz gidişatın yanında revize edilmesi gereken birçok yasa olduğunu ifade etti. Doğan, halkın beklentilerini karşılayacak yaşam kalitesini yükseltecek yasaların çıkartılmasının çok önemli olduğunu belirterek, meclis kapısında bekleyen yasaları sıraladı. Doğan, faiz yasası, özelleştirme yasası, göç yasası, seçim ve halk oylaması yasası ve siyasi partiler yasasının acilen revize edilmesi ve halkın çıkarlarına hizmet eden bir şekle sokulması gerektiğini, birçok kesimin yeni hükümetten bunu beklediğini söyledi.

TASARRUF MAĞDURU: Göç yasasının yeni işe giren kamu çalışanlarını mağdur ettiğini ifade eden Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Halk arasında göç yasası diye nitelendirilen; kamu çalışanlarının aylık maaş ve diğer ödeneklerini düzenleyen yasanın özlük haklarına kadar uzanan etkisi bugün kamuda eşit işe eşit ücret kavramını ayaklar altına aldı. Dolayısıyla bu da sosyal adalet kavramında ciddi sıkıntılar yarattı.Burada amaçlanan tasarruf tedbirleri babında bir iyileştirme olsa da görüldü ki bu doğru bir tasarruf şekli değildir. Ve mutlaka üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Elbette tasarrufu sağlayan tedbirlerin alınacağı ve toplumun bünyesine, yapısına uyumlu olabilecek adımlar da atılmalıdır. Fakattoplum tarafından Göç Yasası diye addedilen bir yasanın meclis tarafından ele alınması da bir zorunluluk haline gelmiştir.”

YASA HALKI DEĞİL, BANKALARI KOLLADI: Faiz yasası olarak adlandırılan yasanında ciddi bir mağduriyet yarattığını ifade eden Doğan, “Yasa ile bankalar korunup kollanırken” insanların ağır ve denetimsiz faizler altında ezildiğini söyledi. Bu nedenle toplumda kötü olaylar yaşandığını; iflaslar, intiharlar, kapanan iş yerleri, mahkemelerde oluşan haciz davaları gibi sıkıntıların yaşanmasına neden olduğunu dile getirdi.

RANT ANLAYIŞINI KALDIRICAK: Uzun süreden beridir tartışılan Seçim ve Halk Oylaması Yasası’nın da revize beklediğini dile getiren Doğan, bu yasanın acilen ele alınması gerektiğini söyledi. Doğan “Özellikle bölgesel seçim sistemine dayalı rant anlayışını ortadan kaldırmak, bu anlam da yaşanan bölgecilik handikapını bitirmek için tek seçim bölgesini esas alacak bir düzenlemeye gidilmesi gerekli olmuştur” dedi. Siyasi Partiler Yasası’nın da mutlaka revize edilmesi gerektiğini kaydeden Doğan, çoğulcu ve katılımcı demokrasinin temeline sahip çıkmak adına bunun çok önemli olduğunu belirtti.


ÖZELLEŞTİRME YASAL ZEMİNDE OLMALI: Hükümetin önünde “özelleştirme ”gerçeğinin durduğunu ifade eden Doğan, bu nedenle Özelleştirme Yasası’nın çok önemli olduğunuvurguladı. Doğan“Özelleştirmenin önünü doğru adımlarla açmak ve ülke ekonomisine gerçek anlamda katkı sağlamak doğru bir yasayabağlıdır. Çünkü yasalardan yoksun özelleştirmeler peşkeş çekmekle eş anlamdadır” dedi. Özelleştirmenin yasaların öngördüğü bir şekilde yapılması gerektiğine vurgu yapan Doğan, yasal zeminde yapılmayan özelleştirmenin “yandaşa eşe dosta ve kirli ilişkilere katkı sağlamaktan başka bir şey” olmadığını ifade etti

Starkıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.