1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEPREME KARŞI DAYANIKLI BİNA
DEPREME KARŞI DAYANIKLI BİNA

DEPREME KARŞI DAYANIKLI BİNA

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhan Şensoy...

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhan Şensoy, 1 – 7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla depremlere karşı alınması gereken önlemler ve Kıbrıs adasının deprem riskini anlattı.

DAÜ’den yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs adasının  Alp-Himalaya deprem kuşağında yer aldığını kaydeden Şensoy, Kıbrıs adasında şiddetli depremlerin  “Kıbrıs Yayı” olarak bilinen Afrika ve Avrasya litfosferik levha sınırında oluştuğunu kaydetti.

Bununla birlikte Akdeniz’de meydana gelen depremlerden  adanın etkilendiğini dile getiren Şensoy,  deprem kayıtlarının aletsel ölçümlerinin alındığı 1896 yılından sonra ölçülen depremlere bakıldığında adanın ciddi depremlere maruz kaldığının görüldüğünü söyledi.

“Tüm bunlara bakıldığında Kıbrıs adasının aktif deprem kuşağında bulunduğu ve bu nedenle deprem tehlikesini hissettiği net bir şekilde ortadadır” diyen Şensoy,  yapıların güvenliğinin çok önemli olduğunu, deprem tehlikesinin yüksek olmasının tek başına bir anlam ifade etmediğini, bunun yanında yapı stoğu durumunun oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Şensoy,  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinde bakıldığı zaman yapı stoğunun durumunun, yapıların yapım yılına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini vurguladı.

Şensoy, özellikle okul binalarının durumunun detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini, gerekli güçlendirme projelerinin hazırlanması veya bazı binaların yenilenmesi gerekliliğini de ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Şensoy, Kıbrıs’ın bir ada olması ve denizlerle çevrili olmasından ötürü bazı yapılarda korozyona bağlı nedenlerden ötürü ciddi sorunlar oluştuğunun özellikle DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü bünyesinde yapılan araştırmalarda vurgulandığını kaydederek, tüm bunların değerlendirildiğinde yapı stoğunun güvenli düzeye getirilmesi ve bu maksatla tıpkı Türkiye Cumhuriyeti’nde yapılan uygulamalar gibi depreme karşı güvenli yapıların ortaya çıkması gerektiğini ifade etti.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.