1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. DEPRESYON ALZHEİMER RİSKİNİ ARTIRIYOR
DEPRESYON ALZHEİMER RİSKİNİ ARTIRIYOR

DEPRESYON ALZHEİMER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Depresyon Alzheimer riskini artırıyor

A+A-

Alzheimer riski yaşla birlikte artıyor. 65 yaşında bu hastalığa yakalanma oranı % 5 iken, 80 yaşından itibaren rakam % 40’lara çıkıyor. Riski artıran bir diğer faktör de depresyon. Öyle ki araştırmalar, kronik depresyonu olanlarda, aynı yaş grubuna göre Alzheimer hastalığına 2 kat fazla rastlandığını gösteriyor.

Yavaş ilerleyen bir beyin hastalığı olan Alzheimer, 60 yaşından itibaren unutkanlık, yeni bilgileri öğrenme zorluğu ve depresyona benzer belirtilerle kendini gösteriyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, hastalığın ilk sinyallerini, “yakın zaman içerisinde gerçekleşmiş olayları olmamış gibi kabul etmek ve onları öğrenme konusunda yaşanan sıkıntı” şeklinde tarif etti.

“Kendisine söylenen sözleri hiç duymamış gibi davranan ve tekrar edildiğinde ilk defa duyuyormuş gibi reaksiyon veren, aynı sözleri hiç söylememiş gibi tekrar tekrar kullanan insanların bu davranışları gösterdikleri zaman araştırmak gerekiyor” diyen Tanrıdağ, genellikle karıştırılan demans ve Alzheimer hakkında şunları söyledi:
“İkisi birbiri içine geçmiş durumlardır. Her demans, Alzheimer değildir. Demansın başka nedenleri de vardır. Ama her Alzheimer bir demanstır. Çünkü Alzheimer, demans hastalığıdır. Onun için öncelikle demans belirtilerini tespit etmek lazım. Öncelikle unutkanlık merkezinde yani beynin bilgi işleme kapasitesinde etkilenme, davranışlarda değişiklik, kişilikte değişiklik ve günlük yaşam aktivitesindeki işleri yapamama durumuna bakmak gerekiyor. Bunlar belli bir yaştan sonra ortaya çıkıyorsa demans belirtileri olabilir. Bu demans belirtileri içinde unutkanlık ve yeni bilgileri öğrenememe ön plandaysa Alzheimer’a işaret ediyor olabilir.”

50-70 YAŞ ARASINDA GENETİK FAKTÖR AĞIRLIK KAZANIYOR

Alzheimer gelişiminde genetik faktörün önemine dikkat çeken Prof. Tanrıdağ’a göre, hastalık 50-70 yaş aralığında başlarsa genetik olma ihtimali çok yüksek. 80’den sonra başlayan durumlarda ise bu ihtimal azalıyor.

Biyolojik yaşlanmayla birlikte beynin de zayıfladığını ve buna bağlı olarak Alzheimer görülme sıklığının da arttığını kaydeden Tanrıdağ, “Hastalığın görülme oranı 65 yaş civarında % 5 iken, 80 yaşından itibaren bu rakam %40’a ulaşır ve giderek artar. 2050 yılında dünyadaki Alzheimer hasta sayısının 36 milyon olacağı hesaplanmaktadır. Yaşlanmakta olan bir toplum haline dönüşen Türkiye’de de hastalığa yakalananların sayısı artacaktır” diye konuştu.

1-20160921101025.jpg

DEPRESYONDA OLANIN ALZHEİMER RİSKİ 2 KAT FAZLA

Araştırmalara göre, kronik depresyonu olan insanlarda aynı yaş grubuna göre Alzheimer hastalığının en az 2 misli daha sık rastlandığını belirten Prof. Tanrıdağ, “Dolayısıyla depresyon belirtileriyle Alzheimer hastalığının erken başlangıç belirtileri tamamıyla iç içe geçmiştir” ifadesini kullandı.

HASTALIK 10-15 YIL ÖNCE BEYİNDE BAŞLIYOR

Beyindeki değişikliklerin hastalık belirtilerinden çok önce ortaya çıktığını aktaran Tanrıdağ, “Hastalığın başlangıç belirtilerinin tespitinden geriye doğru gidersek demansın ya da Alzheimer hastalığının en az 10-15 yıl önce beyinde başlamış olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.