1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. DEPRESYONU YÜRÜYEREK YENİN
DEPRESYONU YÜRÜYEREK YENİN

DEPRESYONU YÜRÜYEREK YENİN

Depresyonu yürüyerek yenin

A+A-

Haftada üç gün yarım saat yürümenin depresyonu atlatmaya yardımcı olduğu belirtildi.
İzmir Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Aksu, “Depresyondan kurtulmak için hayata bakış açınızı değiştirin, yeni dostlar edinerek dertlerinizi paylaşın. Düzenli yürüyüşle sorunun üstesinden gelin” dedi.
 
Depresyonun kelime anlamının ‘üzgün duygu hali’ olduğunu ifade eden İzmir Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Aksu, depresyonun tedavi edilmediği takdirde iş ve özel yaşamda sorunlara yol açabileceğini anlattı. Depresyona giren bir kişinin hoşlandığı şeylere karşı ilgi kaybı yaşadığını belirten Uzman Dr. Aksu, “Depresyon hastaları çoğu zaman hiçbir şeyden zevk almaz, hayatla ilgili bağlarını koparır. Bu süreçte kilo kaybı yaşayabilir ya da iştahı açılıp aşırı kilo alabilir. Depresyon hastalarının genel sorunu uyku düzeninin bozukluğudur. Kişi aklında sürekli olumsuz düşünce barındırır, kendisini huzursuz hisseder. İç dünyasına dönerek yalnız kalmak ister. Sıkıntısından dolayı çok sık kavga edebilir ya da ağlayabilir” dedi.
 
KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

 
Depresyonun toplumda çok sık görülen bir hastalık olduğunu kaydeden Uzman Dr. Haluk Aksu, “Yapılan araştırmalar, hastalığın her 10 erkek ya da her 5 kadından birinin, hayatlarının belirli evrelerinde bu hastalığı geçirdiğini ortaya koymuştur. Depresyon kadınlarda daha sık görülüyor. Bu farklılığın nedeni kadınların hormonal düzeni ile ilgili olduğu açıklanmaktadır. Bu kişiler düzenli olarak tedavi gördükleri takdirde yaşamlarını rahat bir şekilde sürdürmektedirler” dedi. Hastalığın iki çeşit tedavisinin yapıldığını anlatan Aksu, "Birincisi konuşma yoluyla kişinin olumsuz düşüncelerden kurtulmasını ve hayata pozitif bir bakış açısıyla bakmasını sağlamak amacıyla yapılan psikoterapidir. İkinci yöntem, ilaçla tedavi yöntemidir. İlaç yöntemiyle tedavi olan hasta, depresyonu daha hızlı ve rahat bir şekilde atlatabilir” diye konuştu.
 
  Kişilerin depresyon sırasında birçok duyguyu aynı anda yaşayabildiğini kaydeden Haluk Aksu, şunları söyledi: “Kişi bedensel hiçbir yorgunluğu olmamasına rağmen kendisini yorgun hissedebilir, iş gitmekte zorlanabilir ya da sürekli uyuyabilir. Kendisi değersiz hissedebilir, suçluluk duygusu duyabilir, daha önceki başarılarını bir kalemde silip atabilir. Çok alıngan bir yapıya sahiptir. Düşüncelerindeki yavaşlık ve dikkat eksikliği iş hayatındaki başarı düşmeye yol açabilir.”
 

HAFTADA ÜÇ GÜN YÜRÜMEK DEPRESYONDAN KORUYOR
 
  Uzman Dr. Haluk Aksu, depresyondan korunmak için önerilerini şöyle  sıraladı:
  “Haftada üç gün yarım saat yürüyüş yapmak, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak ve yeni ilgi alanları ve hobi edinmek depresyondan kurtulmak için önemli adımlardır. Ayrıca kişinin yaşadığı duyguları karşıdakine aktarması ve içine atmamasının, kişinin kendisinden ve yaşamdan çok büyük bir beklentisinin olmaması ve alternatif düşüncelere sahip olması, hastalığı yenmede büyük fayda sağlayacaktır.”
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.