1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DERİNYA SINIR KAPISININ AÇILMASI...
DERİNYA SINIR KAPISININ AÇILMASI...

DERİNYA SINIR KAPISININ AÇILMASI...

DERİNYA SINIR KAPISININ AÇILMASI...

A+A-

Rum basınında, Kıbrıs Türk basınına da atıfta bulunularak, Derinya sınır kapısının açılmasına ilişkin engellerin aşıldığına dair haberler yer aldı.

Politis gazetesi, “İleriye Yönelik Adım” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk siyasi liderliğinin, Türk ordusuna yönelik müdahalesinin, Derinya sınır kapısının açılmasına ilişkin düğümü “çözdüğünü” yazdı.

Gazete, konuya ilişkin olarak gerek Kıbrıs Türk basınına gerekse kendi elde ettiği bilgilere atıfta bulundu. Kıbrıs Türk siyasi liderliğinin, ısrarlı baskılarının ardından, Türk ordusunun izlenecek güzergaha ilişkin itirazlarının aşılması için ileriye yönelik adımların atıldığını teyit ettiğini yazan gazete, bu konuda, yetkili teknik komite düzeyinde iki görüşme yapıldığını anımsattı.

Kıbrıs Rum tarafının önerisinin, Gazimağusa’ya kadar giden eski yolun kullanılması şeklinde olduğunu; Kıbrıs Türk tarafının ise asfalt döşemenin olmadığı, batıda başka bir alternatif güzergah yönünde karşı bir öneri sunduğunu belirten gazete, Kıbrıs Türk tarafının, eski yolun askeri noktadan( mayınlı bir bölgeden) geçtiğini ileri sürerek Kıbrıs Rum tarafının önerisini ret ettiğini, ayrıca bu noktayı 1996’daki Derinya olaylarıyla özdeşleştirdiğini yazdı.

Habere göre, Kıbrıs Rum tarafı ise kendi önerisinin daha pratik, daha doğru bir tercih olduğu; başka bir çözümün, hukuki ve ekonomik sorunlar yaratacağı; mülklerin istimlak edilmesi  ihtiyacını doğuracağı şeklinde görüş ortaya koydu.

Kıbrıs Rum tarafının  ayrıca Türk ordusu tarafından dile getirilen endişeleri, ihtilaflı noktalara çitlerin yerleştirilmesiyle göğüslemeye hazır olduğunu da yazan gazete, Mağusa İnisiyatifi’nin Kıbrıs Rum tarafının görüşleriyle hem fikir olduğunu; bu olgular çerçevesinde son toplantıda Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının önerisini görüşmeyi kabul ettiğini belirtti.

Gazete, 7 Ekim’de yapılacak bir sonraki toplantıda, her şeyin normal bir şekilde gitmesi durumunda Kıbrıs Türk tarafının nihai görüşünü ortaya koyacağını ve mayınların temizlenmesinin gerekeceği Derinya sınır kapısının açılması sürecinin başlayacağını yazdı.

Habere göre, yapı çalışmaları, asfalt döşeme ve mevcut yolun genişletilmesiyle ilgili olacak.

Haber, Alithia’da “Kıbrıs Türk Basını-Derinya Barikatı Açılıyor”; Haravgi’de “Derinya Barikatının Açılmasına İlişkin Engeller Kaldırıldı”; Simerini’de “Derinya Barikatı Açılıyor”; Fileleftheros’ta “Derinya Barikatı İçin Adım” başlıklarıyla yer aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.