1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DERİNYA'DA HİÇBİR FAALİYET YOK!
DERİNYA'DA HİÇBİR FAALİYET YOK!

DERİNYA'DA HİÇBİR FAALİYET YOK!

Mağusa, Derinya Kapısı’nı bekliyor

A+A-

Nadire Bahadi

Mağusa ve Derinya halkını bir araya getirecek ayrıca ekonomik yönden Mağusa’ya oldukça katkı sağlayacağı düşünülen Mağusa – Derinya yolunun Eylül ayında açılacağı yönünde söylemler bulunmasına rağmen bölgede şu ana kadar gözle görülür fiziki herhangi bir ilerleme yaşanmadı.  İki lider tarafından uzun bir süre önce karara bağlanan ve teknik komitelerce de onaylanan Derinya Kapısı’nın açılmasındaki gecikme ise Mağusa bölgesinde tüm kesimlerin tepkisine yol açtı. KKTC yükümlülüğünde ve Mağusa Belediyesi sorumluluğunda olan 3 kilometrelik mesafede asfalt, elektrik ve telefon altyapısı gerekliyken bölgede hiçbir gelişme yaşanmamasını siyasi makamların isteksizliği olarak değerlendiren Mağusa halkı ve esnafı ile sivil Toplum Örgütleri ve esnaf temsilcileri Derinya Kapısı konusunda hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Bölgede tüm kesimler siyasilere güven kalmadığı yönünde hem fikir oldu.

Derinya’da hiçbir faaliyet yok

Bir yılı aşkın bir süre önce kapının açılması yönünde karar alınmasına rağmen kapı için henüz hiçbir fiziki girişimde bulunulmadı. Derinya Kapısı ile ilgili Teknik Komite, geçen Eylül ayında yolun mevcut güzergahı çerçevesinde açılmasını öngörürken yolun güneyde kalan 300 metresi hazır vaziyette ve açılma sürecini bekliyor. BM’nin Mağusa’da Güney-Kuzey ulaşımı için kullandığı resmi yol olan bu yolun alt yapı çalışmaları için 4 buçuk milyon TL’lik maliyet gerektiği iddia ediliyor

Eylem kapıda

Kapının açılması için geçtiğimiz yıl Mayıs ayında bölgede siyasi ve iki toplumlu halktan bir araya gelen binlerce kişi eylem düzenleyerek kapının hemen açılması yönünde çağrıda bulundu. Üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen hiçbir icraatın yapılmaması Mağusa halkının tepkisine yol açarken, Mağusa Suriçi esnafı ve Sivil Toplum Örgütleri 20 güne kadar Derinya Kapısı için yeniden eylem hazırlığında.

Esnaf siyasilere kırgın

İş azlığı ve ekonomik sıkıntı nedeni ile her geçen gün ayakta durmakta daha da zorlanan Suriçi esnafı ise Derinya Kapısı’nın açılması yönünde defalarca çağrıda bulundu. Güney’den gelen turist sayesinde ayakta durabildiğini ifade eden esnaf Derinya Kapısı’nın açılması ile ekonominin canlanacağını savunuyor. Kapının açılmasının geçikmesini siyasilerin umursamaz tutumu olarak yorumlayan Suriçi esnafının siyasilere güveni kalmadı.

derinya-2.jpg

Atai: Derinya kapısı uzakları yakınlaştıracak

Derinya kapısı konusunda görüş bildiren MASDER Başkan Yardımcısı Serdar Atai, Mağusa bölgesinde özellikle Suriçi esnafının tamamen turiste bağımlı olduğunu ve Güneyden gelen turist sayısının iş yoğunluğunu bariz biçimde etkilediğini söyledi. Kapının açılması ile  turların Mağusa’da kalış süresini uzatmayı hedefleyen yaklaşık 10 tane tur operatörünün olduğunu söyleyen Atai, tur operatörlerinin de Derinya kapısının açılmasını beklediğini ifade etti. Atai, kapının açılması ile bisikletle ve özel araçları ile geçiş yapacak turist ve Kıbrıslı Rum sayısında da ciddi bir artışın beklendiğini belirtti. Bölgeye bu şekilde gelecek olan turistlerin otobüsle gelen turistlerden ekonomiye daha çok katkı sağlayacağını söyleyen Atai, Derinya kapısının çözüm sürecine de çok olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. Derinya tarafindan Mağusa’ya uzanan yolun, “Mağusa Caddesi” ismini taşıdığını ifade eden Atai, Kıbrıslı Rumlar açısından bu yolun açılmasının, Maraş’a dönüş yolunun ve bölünmüş kent Mağusa’nın yeniden bütünleşmesi, önündeki ilk engelin de kalkması anlamına geldiğini belirtti. “Derinya kapısının açılması demek, Derinya-Mağusa halklarının günlük etkileşim ve temaslarının daha kolay hale gelmesi demektir” diyen Atai, projenin toplumlararasi birlikteleği güçlendirecek, uzaklari yakinlaştıracak, ekonomik ve sosyo-kültürel alişverişi canlandıracak bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Tulga: Sanki ülkedeki bütün yollar Amerikan asfaltı

Derinya Kapısı’nın açılmasını en çok esnafın talep ettiğini ifade eden Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koordinatörü Hürrem Tulga, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesi  ile birlikte yeni dönemde kapının açılması ile ilgili uzlaşının olduğunu ancak kaynak yetersizliği gerekçesi ile Avrupa Birliği’ne müracaat edildiğini ifade etti. Bürokratik işlemler ve ihale sürecinin uzun sürmesi nedeni ile Derinya kapısında hala herhangi bir faaliyet olmadığını belirten Tulga, yol kenarında bulunan teller ve zaten faaliyette olan yolun bahane edilerek süreç yavaşlatıldığını savundu. “Ülkenin diğer yolları Amerikan asfaltıymış gibi bu gerekçe halkın önüne bahane olarak sunuldu” diyen Tulga, esnaf ve bölge halkının beklentisinin hayal kırıklığına dönüştüğünü söyledi. “Derinya kapısının açılması Lokmacı Kapısı örneğinde olduğu gibi bölgeye ekonomik açıdan değer katacak” diyen Tulga, DErinya kapısının açılması ile çözüm sürecinin hızlanıp halkı motive edeceğini söyledi. Mağusa Surlariçi’ne özellikle turizm alanında katkı sağlayacağını düşündüklerini belirten Tulga, “kilometrelik yol mesafesini kısaltıp bölgenin kalkınması için atılacak en güzel adımlardan biri olacak” şeklinde konuştu.

Esnaf ne dedi?

Hasan Ürüncüoğlu: "Mevcut siyasilerle Derinya Sınır Kapısı’nın açılacağına inanmıyorum. Bunun için ne yetkileri ne de niyetleri var. Bizi kandırıyorlar. Yaklaşık 1 yıl önce yaptığımız eyleme her partiden yetkili katılım gösterip destek verirken, geçen sure zarfında kimse taşın altına elini koymadı. Eğer bu kapı açılamayacaksa çıkıp halka söylesinler, halkı, esnafı daha fazla kandırmasınlar.

Hüseyin Akterzi: "Geçen yıl böyle zamanlar toplumun tüm kesiminden yüzlerce kişi ve Mağusa Suriçi esnafı dükkanlarını kapatarak Derinya Sınırında bir araya geldik.Hemen her partiden yetkili orada hazır bulunup bizlere destek belirtti, temennilerinin kapının bir an once açılması olduğunu söylediler ancak aradan 1 yıl geçmesine açılmasını bırakın, açılması fikrinden bile uzaklaşıldı. Mağusa Suriçi esnafının ayakta durabilmesi için Güney’den gelen turiste ihtiyacı var. Ne yazık ki her işi olduğu gibi siyasiler bu işi de yılan hikayesine benzettiler. Artık kapının açılmak istendiğinden bile emin değiliz. Yol asvaltlaması ve yol kenarı tellemesi için astronomik rakamlar verilirken aslında bu işi yapmak istemediklerini açığa veriyorlar. Mesaryadaki bir çiftçi 3 kilometrelik yolu döküp mandırasını tellemeyi becerebiliyor ancak devlet 1 buçuk kilometrelik yolu düzenleyip hizmete açamıyor. Derinya Kapısı’nı açmaktan aciz olan bir yönetim,  Güneyle nasıl anlaşıp bir anlaşmanın altına imza koyabilecek. 15- 20 güne kadar Derinya kapısı için bir eylem yine kapıda. 

Serhat Parlan: "KKTC’de yaşayan bir esnaf olarak siyasilere hiç bir güvenimizin kalmadığını söylemek isterim. Toplumnan alay etmelerinden artık hepimiz kusma noktasına geldik. Siyasilerin ellerinde hiç bir yetki olmadığı halde toplumun önüne herşeyi çözecek gibi çıkmalarından tiksiniyoruz. Cumhurbaşkanı ve tüm siyasiler dahil birdaha çarşımıza gelip bizi rahatsız etmesinler. Kendilerini bir daha bu çarşıda görmek istemiyoruz.

Kasım Uluçay: "Kıbrıs sorununun olumlu havasında Derinya kapısının açılması ile çok daha olumlu bir havanın olacağını düşünüyorum. Suriçi esnafı zor durumdadır. Derinya Kapısı’nın büyük fayda sağlayacağını düşünüyoruz ancak neden açılmadığı konusunda tatmin edici açıklamalar alamıyoruz. Hal bu noktada “bir kapının açılmasında bu kadar sorun yaşanırken, Kıbrıs Sorunu’nun nasıl çözüleceği tam bir muammadır” şeklinde düşünüyor.

Havadis

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum