1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEV-İŞ BAKANLAR KURULU KARARLARINI ELEŞTİRDİ
DEV-İŞ BAKANLAR KURULU KARARLARINI ELEŞTİRDİ

DEV-İŞ BAKANLAR KURULU KARARLARINI ELEŞTİRDİ

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Yönetim Kurulu adına Koral Aşam, CTP/BG – DP/UG Hükümeti’ni dünkü Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlardan dolayı kınadı.

A+A-

HÜKÜMETİ KINADI

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Yönetim Kurulu adına Koral Aşam, CTP/BG – DP/UG Hükümeti’ni dünkü Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlardan dolayı kınadı. Aşam, hükümeti, Ekonomik Paketi bir tarafa bırakıp toplumun tüm kesimlerinin onay verebileceği, akılcı, dengeli ve adil bir ekonomik model geliştirmeye çağırdı.

Aşam tarafından yapılan yazılı açıklamada,  hükümetin, ortaya koyduğu icraatların, UBP hükümetinden farklı bir politika üretme niyetlerinin olmadığını ispatlar nitelikte olduğu iddia edildi.

Aşam, Maliye Bakanı’nın “ekonomik paketi uygulayacağız, aksi takdirde maaşları ödeyemeyiz” söyleminin UBP hükümeti söyleminden farklı olmadığını savundu.

Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında alınan kararların eleştirildiği açıklamada, “Vergisini 3 yıl düzenli beyan edip ödeyene indirim yapılacağı açıklandı, meslek ve gelir vergisini 15 yıl ve daha fazla kesintisiz ve eksiksiz yatırmış olan emekçilere niye indirim yapılmıyor? Bin 231 TL net asgari ücretle yaşam mücadelesi veren emekçilere niye insani koşulların sağlanabileceği yeni düzenleme yapılmıyor? Kölelik koşullarında, patronların iki dudağı arasında çalışan emekçilere niye sendikal örgütlenmenin yolu açılmıyor?” diye sordu.

Özel sektöre yeni yerel istihdamlarda işverene ait ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta yatırımları devlet tarafından yapılacağı kararı alındığını hatırlatan Aşam, işsizlik oranının yüzde 15’i aştığını, ara eleman eksikliği bahane edilerek, kayıtlı 30 bini aşkın yabancı işgücüne çalışma izni verildiğini ifade etti. Aşam, bu sayede ucuz işgücü yaratmanın hedeflendiğini, yerli istihdama destek verilmesinin safsata olduğunu ileri sürdü.

Açıklamada, şöyle denildi:

“Hali hazırda 18 belediyede çalışanlardan kesildiği halde sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı primleri yatırılmayan emekçilerin hakları niye aranmıyor? Özel sektörde devlete vergi vermemek ve kurum yatırımlarını minimize etmek için yıllarca emekçileri sömürerek maaşlarını asgari ücretten yatıran patronaj sistemine neden tedbir alınmıyor? Patronların prim yatırım yükümlülükleri devlet eliyle yine emekçi vergi mükelleflerine yüklenirken, kölelik koşullarında çalıştırılan emekçilerin yüksek prim oranları neden azaltılmıyor? Kısa sürede alınan bu kararlar ve uygulanması kaçınılmazmış gibi gösterilen ‘Ekonomik Paket’ açıkça gösteriyor ki bu ekonomik paket sermayenin paketidir ve uygulama niyetinde olan bu hükümet de sermayenin hükümeti olmaya namzettir”

Hükümetin politikasının, sermayeye uygun yatırım iklimi oluşturma adına, gayri insani koşullarda düşük ücretlerle emek üstünden göreceli avantajlar sağlayarak kar marjını yükseltme kaygısı olduğunu savunan Aşam, kamu kaynaklarını artırmak için ekonomideki kayıt dışılığı kayıt altına alma çabasından başka hiçbir önerileri bulunmadığını iddia etti.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.