1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEV-İŞ, BAKANLAR KURULU'NUN KÖMÜR KULLANIMIYLA İLGİLİ KARARININ İPTALİNİ İSTEDİ
DEV-İŞ, BAKANLAR KURULU'NUN KÖMÜR KULLANIMIYLA İLGİLİ KARARININ İPTALİNİ İSTEDİ

DEV-İŞ, BAKANLAR KURULU'NUN KÖMÜR KULLANIMIYLA İLGİLİ KARARININ İPTALİNİ İSTEDİ

DEV-İŞ Dış İlişkiler Sekreteri Koral Aşam, Bakanlar Kurulu’nun işyerlerinde yakıt olarak kömür ve

A+A-

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ)  Dış İlişkiler Sekreteri Koral Aşam, Bakanlar Kurulu’nun işyerlerinde yakıt olarak kömür ve benzeri herhangi bir katı yakıt kullanımını serbest bırakması kararını eleştirerek, kararın iptal edilmesini istedi.

Yazılı açıklama yapan Aşam, Bakanlar Kurulu’nun 4 Mart’ta “Basınçlı Kaplar Denetim Tüzüğü”nde bulunan 33/A “Buhar kazanlarının akaryakıt ve gaz ile çalıştırılması esastır. Kazan yakıtı olarak kömür ve benzeri katı yakıtların kullanılması yasaktır” şeklindeki maddeyi tüzükten çıkararak, işyerlerinde yakıt olarak kömür ve benzeri herhangi bir katı yakıt kullanımını serbest bıraktığını belirtti.

Tüm dünyada katı yakıtların kanserojen bileşenlerinden oluşan zararlarının kabul gördüğünü, her geçen gün bu tür yakıt kullanımından vazgeçildiğini kaydeden Aşam, ülkede, kullanımı yasak olan katı yakıtların kullanımının önünün açılmasını eleştirdi.

Aşam, “Bize göre bu değişikliğin tek bir açıklaması vardır. Bakanlar Kurulu için, katı yakıt kullanımından ötürü, alenen hayatları risk altında olacak olan emekçilerin ve genelde tüm toplumun sağlığı, bir avuç sermayedarın kâr marjının biraz daha yükselmesinden çok daha önemsizdir” ifadesini kullandı.  

“ÇOK KIZGINIZ”

Aşam açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hükümetin attığı bu adım karşısında çok kızgınız ve soruyoruz, zaman içinde denetimsizlikten ötürü yaşanması mutlak iş kazaları, meslek hastalıkları, toplum genelinde zaten çok yüksek olan kanser vakaları karşısında hükümet emekçilere ve topluma nasıl hesap verecek, vicdanları rahat olacak mı? Tam da bugün yapılan açıklamalar gibi denetim imkanlarının kısıtlılığından yakınarak anlayış mı beklenecek? Yoksa sorumluluk işin fıtratına mı bırakılacak?”

Aşam, DEV-İŞ ve tüm bağlı sendikalar olarak, Denetim Tüzüğü’nde yapılan değişikliğin derhal iptal edilerek, iş sağlığı ve işçi güvenliğinin uygulanmasını talep ettiklerini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.