1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEVLET ÖDEMEDİ, ÇALIŞAN BEŞ PARASIZ KALDI!
DEVLET ÖDEMEDİ, ÇALIŞAN BEŞ PARASIZ KALDI!

DEVLET ÖDEMEDİ, ÇALIŞAN BEŞ PARASIZ KALDI!

Çalışanlar mağdur!

A+A-

Bütçe Dairesi, devlet hastanelerinde temizlik işlerini yapan şirketleri bir önceki asgari ücret üzerinden ödemek isteyince sorun oldu. Çalışanını son belirlenen asgari ücret üzerinden ödeyen şirketler bunu kabul etmedi. Şirket yetkilileri, Maliye Bakanlığı ile aralarındaki protokol gereği, asgari ücretteki artışın belli oranda kendilerine yansıtılmasını istedi. Sağlık Bakanlığı da Sayıştay'a başvurdu ve görüş istedi.

Ceren ÖZBİL

Devlet hastanelerinin temizlik işlerini yapan özel şirketlere yaklaşık 2 aydır devlet tarafından ödeme yapılmıyor. Devletten parasını alamayan şirketler de çalışanını ödemekte ciddi sıkıntılar yaşıyor.

Ödemedeki gecikmenin ise Bütçe Dairesi'nin, şirketleri bir önceki asgari ücret üzerinden ödemek isteyip, yeni asgari ücret üzerinden yapılan 2 aylık ödemenin farkını da geri istemesinden kaynaklandığı öğrenildi.

Personelini en son belirlenen asgari ücret üzerinden ödeyen temizlik şirketi yetkilileri ise devlet tarafından kendilerine yapılacak ödemenin eski asgari ücret üzerinden olmasını kabul etmedi.

Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili görüş almak için Sayıştay'a başvurdu. Ancak Sayıştay henüz ilgili raporu inceleyip, geri dönüş yapmadı.

KIBRIS Gazetesi'ne konuşan şirket yetkilileri, Maliye Bakanlığı ile aralarında olan protokol gereği, asgari ücret artışlarının, devletten alacaklarına belli oranda yansıtılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Faiz Sucuoğlu ise ödemenin, yeni asgari ücret mi, bir önceki asgari ücret mi üzerinden yapılacağının belirlenmesi için Sayıştay'dan gelecek görüşü beklediklerini açıkladı.

Konuyla ilgili görüş almak istediğimiz Bütçe Dairesi Müdürü Cengiz Çoli'ye ise ulaşmak mümkün olmadı.

Erova: Devlet bizi ödemeyince, biz de çalışanları ödeyemedik

Erova Temizlik Direktörü Koral Erova, Maliye Bakanlığı'ndan henüz ödeme alamadıkları için çalışanlarını ödeyemediklerini belirtti.

Bütçe Dairesi'nin, şirketleri, eski asgari ücret üzerinden ödemek istediğinden söz eden Erova, şirketlerin ise bunu kabul etmediğini söyledi. Erova, şöyle konuştu:

“Biz, asgari ücret olarak ödenmesini istedik ki işçilerimize normal asgari ücretten ödeme yapabilelim. Eski asgari ücret üzerinden verilen parayı hiç bir şirket kabul etmedi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana devreye girdi ve Sayıştay görüşü istendi. Görüşün gelmesinin ardından bize ödeme yapılacak ve biz de çalışanlarımızı ödeyebileceğiz”.

Akçın: Sorunun çözülmesini bekliyoruz

Akçın Temizlik Şirketi Direktörü Niyazi Akçın, iki ayrı ihale arasındaki fark nedeniyle henüz kendilerine maliye tarafından ödeme yapılmadığını anlattı.

Buna rağmen kendilerinin çalışanlarını ödediğinden söz eden Akçın, sorunun, bugün çözülmesini beklediğini belirtti.

Akçın, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda Sayıştay görüşüne başvurduğunu ve Sayıştay'dan gelecek olumlu görüşün ardından gerekli ödemelerin kendilerine yapılacağını düşündüğünü ifade etti.

Niyazi Akçın, aksi olması durumunda şirketler olarak yasal yollardan haklarını arayacaklarını söyledi.

Çalıkuşu: İki ay oluyor

Çalıkuşu Temizlik Şirketi Direktörü Eren Çalıkuşu, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasındaki uyuşmazlık sonucunda paralarını alamadıklarını söyledi ve bu durumun da şirketlere olumsuz yansıdığını anlattı.

Çalıkuşu, şunları kaydetti:

“Maliye ve Sağlık Bakanlıkları arasında gerçekleşen protokoller gereği ödenekler hazırlanıyor. Sanırım iki bakanlık arasında uyuşmazlık yaşanıyor. Bu uyuşmazlık sonucunda hali hazırda ikinci ayımıza girmek üzereyiz, ödemeleri alamıyoruz. Sadece Sağlık Bakanlığı değil, birçok kurumdan da ödemelerimizi hep geç alıyoruz. Personeli mağdur etmeme adına bankalarımızda eksi hesaplara düşerek faizle ödemeler yapıyoruz. Zor durumda olan personelimize avans niteliğinde ara ödeme yapıyoruz.

Süre o kadar uzadı ki çok fazla yük bindi sırtımıza, firmaların birçoğu personel yükümlülüklerini yerine getiremeyecek hale geldi. Sanırım bu konu ile ilgili bakanlıklar kendi aralarında görüş alış verişinde. Dün bakanlık yetkilileri ile görüştük. Onlar bu hafta içinde gerekli adımların atılıp, bu hizmetlerin ödenmesi ile ilgili gerekli işlemleri başlatacağını beyan etti.

"Daha önce de yaşandı"

Hemen hemen her mart ve nisan ayında aynı sıkıntıları yaşadıklarından söz eden Çalıkuşu, bunun bürokrasiden kaynaklandığını anlattı.

Çalıkuşu, " Bütçe Dairesi ile ekonomik açıdan bakanlıkların kullanacağı rakamlarda blokenin açılması ile alakalı bir durumdur. Bu da bürokrasinin getirdiği bir durumdur. Biz kişilere de kusur bulmuyoruz. Çünkü bürokrasi de yavaş işliyor. Bunlara daha önceden önlem alınmış olsa, bu problemler de yaşanmaz" dedi.

"Asgari ücret artışları bize yansıtılmalıdır"

Maliye Bakanlığı'yla yapılan sözleşme gereği asgari ücret artışlarının kendilerine yansıtılması gerektiğini kaydeden Çalıkuşu, "Devlet, herhangi bir asgari ücret artışı uyguladığı zaman bize belli oranda artış verilir" şeklinde konuştu.

Çalıkuşu, hatta Bütçe Dairesi'nin "2 ay önce asgari ücret artışı gerçekleşti, sizlere 2 ayı ödedik. Fakat bu asgari ücret farkını, biz yeni düzende size ödemeyeceğiz. Hatta şubatta ödemiş olduğumuz farkı da sizden geri talep ediyoruz" dediğini savundu.

Eren Çalıkuşu, bu durumun şirketleri zora sokan ve yapılan sözleşmeye göre aykırı bir durum olduğunu vurguladı.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.