1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DEVLET OLAMAMANIN BEDELİNİ HASTALAR ÖDÜYOR”
“DEVLET OLAMAMANIN BEDELİNİ HASTALAR ÖDÜYOR”

“DEVLET OLAMAMANIN BEDELİNİ HASTALAR ÖDÜYOR”

2015’in en önemli itirafı

A+A-


 

2015’in en önemli itirafı


Filiz Besim, “Devlet olamamanın bedelini hastalar ödüyor” dedi, Hüseyin Bıçak ise, “Bir diş çekmeden mezun olan diş hekimliği öğrencileri var” iddiasında bulundu

Ülke genelinde 860 civarında üyesi olan, hem halk sağlığı hem de toplumsal konularla ilgili faaliyet sürdüren Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, 59’uncu kuruluş yıldönümünü kutluyor.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim, Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak ve Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Cemal Mert dün düzenlenen basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Filiz Besim, “Devlet olamamanın bedelini hastalar ödüyor” dedi, Hüseyin Bıçak ise, “Bir diş çekmeden mezun olan diş hekimliği öğrencileri var” iddiasında bulunurken, Cemal Mert de Kıbrıslı Türklerin, anlık yaşadığını kaydederek, “Açtığımız dosyaları kapamakta zorlanıyoruz, sağlıkta da bunun yansımalarını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Besim sağlıktaki son verileri aktardı

Sağlıktaki sorunlar, öneriler gibi konuların yanı sıra Besim, sunumunda KKTC’deki kamu ve özel hastanelerdeki yatak sayısı, ülkedeki doktor, hemşire ve diş hekimi sayısı, bunun diğer ülkelere göre oranı, 2013’de KKTC’deki toplam sağlık harcaması, bunun Güney Kıbrıs ile karşılaştırılması, vatandaşların 2013’te kendi cebinden yaptığı sağlık harcamaları konularında bilgi verdi.
Filiz Besim, basın toplantısındaki konuşmasında, “En büyük başarısızlığımız 1978’den beri süren sağlıktaki sistemsizliğe çare bulamamaktır” dedi.

“Devlet olamamanın ve kurumsallaşamamanın bedelini hastalar ödüyor” diyen Besim, siyaset kurumunun çöktüğünü söyledi.

Yatak sayısı standartların üzerinde

Basın toplantısında Kuzey Kıbrıs’taki kamu ve özel hastanelerindeki toplam yatak sayısının bin 677 olduğunu, ülkede her bin kişiye düşen yatak sayısının 5.86 olduğunu da belirten Besim, “Bu sayı dünya standartlarının üzerinde” dedi.

“Kamudaki hekimlerin yüzde 66’sı özelde de çalışıyor”

Kamuda çalışan hekim sayısının 276 olduğunu da dile getiren Besim, “Kamuda çalışan hekimlerin yüzde 66’sı özelde de çalışıyor” ifadesine yer verdi.

KKTC’de aktif çalışan asli ve geçici doktor sayısının yaklaşık 604 olduğunu kaydeden Besim, “KKTC’de bin kişiye düşen aktif doktor sayısı 2.11, Türkiye’de, 1,7. AB ortalaması ise 3,4” dedi.

“2014 verilerine göre ülkede bin hemşire var”

2014’teki verilere göre ülkede toplam bin 10 hemşire bulunduğunu, bunların 722’sinin kamuda çalıştığını belirten Filiz Besim, bin kişiye düşen hemşire sayısının 3.53 olduğunu açıkladı, bu sayının 1995’te 1.36 olduğunu anımsattı.

Besim, KKTC’de her bin kişiye düşen diş hekimi sayısının 0.68 olduğunu söyledi, bu oranın Türkiye’de 0.29 AB’de.60 olduğunu söyledi.

“2013’te toplam 244 milyon TL’lik harcama”

KKTC’deki sağlık harcamaları konusunda açıklamalarda bulunan Birlik Başkanı Filiz Besim, 2013’ten örnek vererek, sağlık için bir yılda kişi başına ortalama bin 624 TL harcandığını söyledi.
Besim, yine bu yılda özel sektörde hekim ve hastaneler için ödenen miktarın 194 milyon TL, özel laboratuarlar için ödenen miktarın 20 milyon, özel eczanelere ödenen miktarın 30 milyon olduğunu, sağlıkta toplam 244 Milyon TL’lik bir harcama olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’taki oranları da değerlendiren Besim, KKTC’nin Gayri Safi Milli Hasıla’daki sağlık gideri payının 6,3, Güney Kıbrıs’ın ise 7,4 olduğunu kaydetti.

“Güney sağlığa daha fazla para harcıyor…”

Besim, “Güney sağlığa daha fazla para harcıyor. KKTC’de Gayri Safi Milli Hâsıla’nın büyük oranı sağlık harcamalarına gidiyor. Bu paranın yüzde 50’sini vatandaş cebinden ödüyor” diyen Besim Güney’de sağlıkta özel sektörün hakim olduğunu söyledi.

Bıçak: Çalışmalar ne aşamada bilmiyoruz

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak ve Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Cemal Mert, de basın toplantısında birer konuşma yaptı.

İlk sözü alan Bıçak, Genel Sağlık Sigortası’nın bütün sistemi düzelteceği düşüncesi olduğunu söyleyerek, “Çalışmalar ne aşamada, biz neredeyiz, bilemiyoruz” dedi.

Diş hekimliği fakülteleri konusunda da değerlendirme yapan Oda Başkanı Hüseyin Bıçak, “Bu öğrencilerin fakülteye alınması bir sorun, yetiştirilmesi bir sorun, mezun olduktan sonra ne yapacağı başka bir sorun. Bir diş çekmeden, total protezi yakından görmeden mezun olan diş hekimliği öğrencileri var. YÖDAK ve Sağlık Bakanlığı parmağının arkasına saklanmaktan vazgeçsin” dedi.

Mert: Açtığımız dosyaları kapamakta zorlanıyoruz

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Cemal Mert ise Kıbrıslı Türklerin, anlık yaşadığını kaydederek, “İnsan kaynaklarımızı, mali kaynaklarımızı ve bilgi birikimini organize edemiyoruz. Açtığımız dosyaları kapamakta zorlanıyoruz, sağlıkta da bunun yansımalarını görüyoruz” dedi.

Genel Sağlık Sigortası konusuna da değinen Mert, Genel Sağlık Sigortası’nın kaynakların verimli kullanılmasında bir enstrüman olduğunu söyledi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.