1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEVLET VERMEDİ TARLALAR SÜRÜLEMEDİ
DEVLET VERMEDİ TARLALAR SÜRÜLEMEDİ

DEVLET VERMEDİ TARLALAR SÜRÜLEMEDİ

Kuraklık tazminatı da en geç 10 Kasım’a kadar yatırılmazsa, arazilerin boş kalacağı uyarısı...

A+A-

 

EKİN ZAMANI GELDİ, TARLALAR SÜRÜLEMEDİ

Ülkede çiftçilikle uğraşan üreticiler çok zor durumda. Ekin zamanı gelmesine rağmen tarlalar halen sürülemedi. Her yıl 20 Ekim’de başlayan ekin sezonu, üreticinin cebinde mazot parası olmadığından, bu yıl gecikmeli başlayacak.

ÇİFTÇİLERİN 34 MİLYON ALACAĞI VAR

Devlet tarafından üreticilere verilmesi gereken kuraklık tazminatının ikinci etabı ve mazot katkısı, üreticilere halen daha verilmedi. Çiftçilerin, devletten 34 Milyon TL alacağı var. Mazot desteği, 30 Ekim’e, kuraklık tazminatı da en geç 10 Kasım’a kadar yatırılmazsa, arazilerin boş kalacağı uyarısında bulunuldu.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçilerin çok kötü durumda olduğunu vurguladı.

Ekin zamanı gelmesine rağmen tarlaların halen sürülemediğine dikkat çeken Hüseyin Çavuş Kelle, mevcut kuraklık tazminatının ikinci etabı ve mazot katkısını, üreticilerin halen daha alamadığını belirtti.

Üreticilerin, bu yıl çok kötü şartlarda üretim yapacağını söyleyen Kelle, üreticilerin devletten alacaklarını alamaması ve mevcut tohum sıkıntısının, bu yıl ekim yapılamayacağı gösterdiği uyarısında bulundu.

Hüseyin Çavuş Kelle, üreticiden daha verimli ve daha nitelikli üretim yapmasının istendiğini fakat hükümet edenlerin kendi sorumluluklarını ve yükümlerini yerine getirmediklerini vurguladı.

“ÇİFTÇİLERİN 34 MİLYON ALACAĞI VAR”

Üreticilerin, 8 Milyon 200 Bin TL mazot alacağı, 26 Milyon TL de kuraklık tazminatı alacağı olduğunu belirten Hüseyin Çavuş Kelle, “Kuraklık tazminatı kasada durmasına rağmen, bakanlık bu parayı üreticilere dağıtamıyor. Bu süreyi çeşitli gerekçelerle uzatıyorlar” dedi.

“TRAKTÖRLER ARAZİYE ÇIKAMADI”

Her yıl 20 Ekim’de başlayan ekin sezonunun, bu yıl gecikmeli başlayacağına dikkat çeken Hüseyin Çavuş Kelle, “çünkü üreticinin cebinde mazot parası yok, üretici traktörlerini araziye çıkaramıyor” dedi.

“ARAZİLER BOŞ KALACAK”

Kuraklık tazminatının en geç 10 Kasım’a kadar çıkması, mazot katkısının da bu aybaşına kadar açılması gerektiğini vurgulayan Hüseyin Çavuş Kelle, hükümete uyarıda bulundu ve şunları söyledi:

“HÜKÜMETİN İSTİFASINI İSTİYORUZ”

“Ekim’in 15-20’sinde Ekim sezonu başlar. Bugün oldu halen arazilerde traktör yok. Kasım ayı itibariyle yağışlar mevsim normalleri ya da üzeri olursa, tarlaların sürülmesi Aralık ayına sarkacak. Bu ülkede yağışlar azdır ve her damlanın bizim için büyük bir önemi var. Dolayısıyla mazot desteği, 30 Ekim’e kadar yatırılmazsa araziler boş kalacak. Kuraklık parası en geç 10 Kasım’a; mazot parası da bu aybaşına kadar verilmezse, mevcut hükümetin derhal istifasını istiyoruz.”

“TÜM KÖYLÜYÜ KARŞILARINDA BULURLAR”

Kuraklığa dayanıklı ve ekonomik değeri yüksek olduğu belirtilen “aspir” bitkisinin, KKTC’de üretimi ve pazarlanmasına destek için çalışma başlatılması konusunda da, Tarım Bakanlığı’na eleştirilerde bulunan Hüseyin Çavuş Kelle, “Tarım politikasını değerlendirecek olan Tarım Bakanlığı’dır. Tarıma yön veren bakanlık, Tarım Bakanlığı olması gerekirken, aspir konusunda Tarım bakanlığı yerine diğer bakanlıklar karar alıyor. Biz üreticiler, muhatap olarak kimi göreceğiz? Bize bunu söylesinler. Bir tarım politikası üretilmezse, köylüyü tamamen karşılarında bulacaklarını bilmelidirler” diye konuştu.

ÜRETİCİLERE ÇAĞRI

Başbakan Yardımcılığı, aspir ekmek isteyen üreticilerin, Ekonomi Bakanlığı’na ulaşmaları gerektiğini duyurdu.

Başbakan Yardımcılığı önderliğinde başlatılan “Sözleşmeli – Alım Garantili” Aspir Üretimi Projesi çerçevesinde, çiftçilere yönelik arazi belirlenmesine başlandığı açıklandı.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, sözleşmeli aspir ekmek isteyen çiftçilerin, Başbakan Yardımcılığı’na bağlı Ekonomi Bakanlığı’nda Aspir Üretim Masası’ndan Neslihan Altuntaş’a, 22 83 341 (dahili 115) numaralı  telefondan ulaşmaları gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, “Ekim zamanının iyi değerlendirilmesi için çiftçilerimizin konuya ivedilikle önem vermeleri ve ekimin en kısa zamanda yapılması gerekmektedir” ifadesine yer verildi.

 

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.