1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEVLETİN BİLGİSİ OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL
DEVLETİN BİLGİSİ OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL

DEVLETİN BİLGİSİ OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL

Ekonomi eski Bakanı Derviş Kemal Deniz Ekonomi Bakanı Deniz: Gümrükten geçmeyen hiçbir mal Serbest Liman’a giremez.

A+A-

Özlem ÇİMENDAL

Ekonomi eski Bakanı Derviş Kemal Deniz Ekonomi Bakanı Derviş Kemal Deniz Mağusa Serbest Liman Bölgesi’nin “Serbest Liman Bölgesi Mevzuatı” kapsamında olduğuna işaret ederek, bu mevzuat kapsamında teferruatlı değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Deniz, Serbest Liman Bölgesi’ne hiçbir şeyin gümrükten geçmeden giremeyeceğini söyledi.

Gümrükle Serbest Bölge arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Deniz, “Gümrükten geçmeyen hiçbir mal Serbest Liman’a giremez. Serbest Liman bağımsız bir yer değildir. Sanki gemiler gelip dayanıyor ve malları habersiz indirip bindiriyor gibi bir algı var, böyle bir şey mümkün değildir” dedi.

“Kimse Serbest Liman’a elini kolunu sallayarak mal sokamaz”

Serbest Liman Bölgesi’nin ayrı limanı olan bir yer olmadığının, öyle algılanmasının da oldukça yanlış olduğunun altını çizen Deniz, “Kimse Serbest Liman’a elini kolunu sallayarak mal sokamaz. Mağusa Serbest Liman’a gelen her malın bilgisi devlette mutlaka vardır” ifadelerini kullandı.

“Serbest Liman Bölgesi’nin ayrı bir yer gibi lanse edilmesi yanlış”

Serbest Liman Bölgesi’nin ayrı bir bölge olarak lanse edilmesinin de çok yanlış olduğuna değinen Deniz, “Bütün malların Mağusa Limanı’ndan girer, yine çıkarken de gümrüğe tabi tutularak çıkarılır” diye konuştu.

“Birimler arasında koordine eksikliği var”

Zaman zaman Mağusa Serbest Liman bölgesinde “kaçak” adı altında alkol, sigara son olarak da silah ticaretinin gündeme gelmesi olayını da değerlendiren Deniz, Mağusa Serbest Liman Bölgesi’ne devlet ve gümrük kontrolünden geçmeden hiçbir şeyin giremeyeceğine dikkat çekerek, “Her mal gümrüğe tabi olarak girer ve çıkar. Bence burada eksik olan birimler arasındaki iletişimsizlik ve koordine eksikliğidir” ifadelerini kullandı.

Serbest Liman’ın tek farkı gümrük ödenmemesi

Gümrüğe tabi tutulmayla gümrük ödemesinin birbirinden çok farklı olduğuna dikkat çeken Deniz, “Serbest Liman’a gelen mallar mutlaka bir gümrük noktasından kontrollü giriyor ancak gümrük ödemiyor. KKTC’de girecek her mal için gümrük vergisi ve KDV ödeniyor ancak Serbest Liman’a girecek mallar için bir meblağ ödenmiyor aradaki fark budur. Serbest Liman bağımsız bir yer değildir. Sanki gemiler gelip dayanıyor ve malları habersiz indirip bindiriyor gibi bir algı var, böyle bir şey mümkün değildir” dedi.

“Serbest Liman sadece depolama yeridir”

Serbest Liman’ın kendi başına işlem yapmasının mümkün olmadığına da değinen Deniz, “Serbest Liman kendi başına hiçbir şey yapamaz. Sadece depolama yeridir. İşlemler gümrükte yapılır” diye konuştu.

“Gemiden inen bir mal beyan edilmeden ülkeye nasıl girebilir?”

Limanlarda gemilerden inen her malın devlete beyan edilmesi gerektiğine dikkat çeken Deniz, “Gemiden inen bir mal beyan edilmeden ülkeye nasıl girebilir? Böyle bir şey mümkün değildir” dedi.

“Her şey serbest gibi bir algı var, yanlış”

Serbest Liman’ın tek özelliğinin gümrüksüz olduğunu ifade eden Deniz, “Serbest Liman sanki kapalı ayrı bir bölgeymiş ve oraya gelen gemiler istedikleri gibi boşaltım, yükleme yapılıyormuş gibi bir algı var, bu çok yanlıştır. Sanki orada her şey serbest gibi bir düşünce var. Böyle bir şey mümkün değildir. Serbest Liman’a giren her mal mutlaka gümrükten geçmiştir” şeklinde konuştu.

“Olması gerekenin dışındaki icraatlar da devletin sorumluluğundadır”

Serbest Liman Bölgesi’nde olması gerekenin dışında herhangi bir durumun gerçekleşmesi halinde ise sorumluluğun yine devlette olduğuna da işaret eden Deniz, Mağusa Serbest Liman Bölgesi’ne giren çıkan bütün malların gümrük ve devlet kontrolünde olduğunu vurguladı. 

Yenibakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.