1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEVLETİN GÖREVİNİ VATANDAŞ YAPIYOR
DEVLETİN GÖREVİNİ VATANDAŞ YAPIYOR

DEVLETİN GÖREVİNİ VATANDAŞ YAPIYOR

Velilere külfeti 200 bin TL’nin üstünde

A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen yardımcısı istihdam etmemesi nedeniyle açığı okul ile birlikleri kapatıyor, veliler her yıl maaş için 203 bin 604 TL buluyor. Çarpık uygulama bu yıl da devam edecek...

AÇIĞI VELİLER KAPATIYOR: Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde ana sınıf ve okul öncesi sınıflara atayabileceği 100 öğretmen yardımcısı kadrosu bulunmasına rağmen öğretmen yardımcısı alımlarını okul aile birlikleri yapıyor. 11 okulda görev yapan toplam 50 öğretmen yardımcısı için okul aile birliklerinin bir yılda cebinde çıkan toplan para 203 bin 604 TL

YASAL DEĞİL:  Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirilmesi dışında herhangi birinin okullarda çalışması yasal değil. Ancak yıllardır ana sınıf ve okul öncesi sınıflardaki öğretmen yardımcıları okul aile birlikleri tarafından işe alınıyor. 100 öğretmen yardımcılığı kadrosu olmasına rağmen bu kadrolara şu ana kadar atama yapamayan Eğitim Bakanlığı da durumu görmezden geliyor

Ceren ÖZBİL


KKTC’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde ana sınıf ve okul öncesi sınıflara atayabileceği 100 öğretmen yardımcısı kadrosu bulunmasına rağmen yıllardır bu kadrolara öğretmen yardımcısı atanmıyor. Toplam 11 okulda öğretmen yardımcısı ihtiyacı okul aile birliklerinin katkısı ile gideriliyor. Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirilmesi dışında herhangi birinin okullarda çalışması yasal olmamasına rağmen, bu kural yok sayılıyor.

Velilere külfeti 200 bin TL’nin üstünde


11 okulda toplam 50 öğretmen yardımcısı için velilerin bir yılda cebinden çıkan para 203 bin 604 TL. Ayrıca öğretmen yardımcılarının aldığı maaşta o okuldaki velilerin ekonomik durumlarına göre değişiyor. Bazı öğretmen yardımcılarının maaşları asgari ücret bile değilken ayni zaman sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları yapılmayan öğretmen yardımcıları da var.

2 sınıf kapatıldı
Eğitim Bakanlığı tarafından, Ziyamet İlkokulu ve Yedikonuk İlkokulu’nda dört yaş sınıfları kapatıldı ve Beyarmudu İlkokulu’nda da dört yaş ile beş yaş birleştirildi. Yedidalga İlkokulu’nda ise hazırlıklar yapılmasına rağmen dört yaş sınıfının açılmasına izin verilmedi.
Tüm bölgelerde beş yaş (anasınıf) grubunun okullaşma oranı yüzde 100 olurken, dört yaş grubunda aynı başarı yakalanamadı.

Bin 40 öğrenci…
Dört yaş grubu sınıflarında Lefkoşa bölgesinde 17 şubede 448 öğrenci, Gazimağusa bölgesinde 18 şubede 266 öğrenci, Girne bölgesinde 12 şubede 216 öğrenci, Güzelyurt bölgesinde 13 şubede 192 öğrenci ve İskele bölgesinde 6 şubede 134 öğrenci eğitim görüyor. Bu doğrultu da Ada genelinde dört yaş grubu öğrenci sayısı 1040’dır.

Maviş: Gerekli bütçe ayrılmadı
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Eğitim Sekreteri Burak Maviş CTP-BG/DP-UG Hükümeti’nin 6 Eylül 2013’te açıklamış olduğu hükümet programında “Okul öncesi dört yaş eğitiminin yaygınlaştırılması, ilkokulların altı yıla çıkarılması ve bölge okullarının yeniden açılması hedeflemektedir” şeklindeki ifadesi bulunduğunu hatırlattı. Maviş buna rağmen bu konuda gerekli çalışmanın yapılmamış ve öğretmen istihdamı ile alt yapı yatırımı için bütçe ayrılmadığını söyledi.

“4 yaşta okullaşma oranı yüzde 43’de kaldı”
Maviş, 4 yaş grubunda okullaşma oranının yüzde 43’de kaldığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:
Anayasa’nın 59.maddesinin (1). Bendine göre “Kimse, öğrenim ve eğitim hakkından yoksun bırakılamaz.” Bu maddeye rağmen dört yaş grubu okullaşma oranın yüzde 43’te kalması, kamusal eğitim hizmetinden yararlananlar ve yararlanmayanlar diye bir haksızlık yaratmıştır. Bu durum ciddi bir fırsat eşitsizliği yaratmakta ve 1581 öğrencinin dört yaş grubu kamusal eğitimine hiç ulaşamadığını göstermektedir. Ayrıca dört yaş sınıflarının olduğu köylerde 4 yaşındaki çocukların yüzde 82,5’i okula gitmektedir. Yüzde 17,5’lik bir oranın okulu tercih etmemesinin en büyük nedeni öğretmen yardımcıları için ailelerden istenen ücrettir.

“100 kadro var”
Dört yaş grubu, beş yaş grubu ve özel eğitim sınıfları için 2008 yılında öğretmen yardımcıları ile ilgili yasal çalışmalar yapılıp yürürlüğe girdiğini anlatan Maviş “Öğretmenler Yasası’nın 41. Maddesi öğretmen yardımcılarının yasal koşullarını düzenlerken, 6. maddesi de öğretmen yardımcısı kadrolarını düzenlemektedir” dedi. Maviş 100 öğretmen yardımcısı kadrosu olmasına rağmen, hala daha bu kadrolar açılmamış ve okulların ihtiyaçları yasal olarak giderilmemiş olduğunu kaydederek Eğitim Bakanlığı sorumluluğundan kaçmakla suçladı.

“Okul aile birlikleri bu sorunun giderilmesi için çalışıyor”
Maviş, bugüne kadar okul aile birliğinin ve okul yöneticilerinin iradesi ile dört yaş sınıfı gruplarına öğretmen yardımcıları sağlanmaya çalışılmış olduğunu ve ailelerin katkısı ile işler yürüdüğünü belirtti.


Okul aile birlikleri ve okul yöneticilerinin iyi niyetli yaklaşımı ile başlatılan bu süreç bazı olumsuz koşullarında ortaya çıktığını kaydeden Maviş şu ifadeleri kullandı:
Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluktan kaçmaya devam etmiştir. 50 tane öğretmen yardımcısı okul aile birlikleri tarafından geçici istihdam edilmiştir. Eğitim Bakanlığı’nın görevlendirilmesi dışında herhangi birinin okullarda çalışması yasal olmamasına rağmen, bu kural es geçilmiştir. 50 öğretmen yardımcısının 20 tanesi sosyal sigorta yatırımı yapılmamakta, bu anlamda çalışma izni ve sağlık izni bulunmamaktadır. 50 öğretmen yardımcısının 15 tanesi asgari ücret seviyesinde maaş almaktadır. Geriye kalan 35 öğretmen yardımcısı aylık 300 TL ile 900 TL arasında maaş alarak, asgari ücretin altında çalışmaktadır. 50 öğretmen yardımcısı örgütsüz, sendikasız, iş güvencesinden yoksun çalışmaktadır.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.