1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DEVRİLDİLER!
DEVRİLDİLER!

DEVRİLDİLER!

Lefkoşa-Girne anayolu üzerinde bulunan geniş yüzeyli tabelalardan beş tanesi dünkü kuvvetli rüzgara dayanamadı

A+A-

Trafik güvenliğini olumsuz etkiliyor… Lefkoşa-Girne Anayolu üzerinde bulunan tabelalardan beş tanesi dünkü kuvvetli rüzgar nedeniyle devrildi. Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, tabelaların trafik güvenliğini olumsuz etkilediğini belirtirken, Işıl Reklam Direktörü Zeki Taşçı, bu konuyla ilgili bilimsel çalışma yapılıp standart getirilmesi gerektiğini anlattı.

Lefkoşa-Girne anayolunda bulunan geniş yüzeyli tabelalar, güçlü rüzgar yüzünden devrildi. Tespit ettiğine göre yol boyunca beş tabela devrilirken, bunlardan bir tanesi yanında bulunan direğin üzerine düşerek elektrik tellerinin kopmasına neden oldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, söz konusu tabelaların hem görüntü kirliliği hem de trafik güvenliği açısından olumsuz olduğunu kaydetti.
Avcı, tabelaların üzerine oturtulan beton sütunların ve kuvvetli rüzgarda uçabilecek tabela plakalarının sürücüler ve yoldakilerin can güvenliği açısından sakıncalar taşıdığını anlattı.

“Mevzuat konusunda yapılması gereken çok şey var”
Belediye hudutları içerisinde bulunan bölgelerdeki tabelalardan belediyeler, belediye hudutları dışında bulunan bölgelerdeki tabelalardan kaymakamlıklar sorumluyken, bu konudaki mevzuatla ilgili yapılması gereken pek çok şey olduğunu ifade eden Avcı, tabelalarla ilgili yetkili kurumların sadece aldıkları paraya baktığını, izinlendirme yapılırken tabelaların sürücülerin görüşünü etkileyip etkilemediği veya yoldakilerin can güvenliğinin göz önünde bulundurulmadığını anlatarak “bu durum devletçilikle bağdaşmaz” dedi.

Bu tür tabelalardan dolayı oluşacak zararların sorumluluğunun doğaya yüklenmemesi gerektiğini söyleyen Avcı, uygunsuz tabelaların dikilmesine izin verenlerin sorumlu tutulup yargı önüne çıkarılması gerektiğine işaret etti.

Kaldırma çalışmaları yapılıyor
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, şu ana kadar yolda devrilmiş beş tane tabela tespit ettiklerini, durumu polis, itfaiye ve sivil savunmaya bildirerek güvenli bir şekilde kaldırılmaları için başlatılan çalışmalara yardımcı olduklarını kaydetti.

Belediye hudutları dışında yol kenarlarında bulunan tabelalarla ilgili yasanın uygulanmasında bir sorun olduğunu söyleyen Alicik, bu konuda çalışma yapıp tehlike arz edenlerle ilgili önlem alınacağını söyledi. Alicik, “Bu olayla birlikte bu konu benim gündemime geldi. Yasal mevzuatla ilgili yapılması gereken varsa yapılacak. Ancak tabelaların bu şekilde devrilmesi, sağlam monte edilmediklerini gösteriyor. Aynı zamanda bu tipteki tabelaların yapımında kullanılan malzemelere de bir standart getirilmesi gerekiyor” dedi.

Taşçı: Bilimsel ortamda tartışılmalı
Yolda devrilen iki tabelanın sahibi olan Işıl Reklam Direktörü Zeki Taşçı, tabela konusunun ilgili tüm tarafların bir araya gelerek bilimsel bir ortamda tartışılması gerektiğini söyledi.
Her şeyde olduğu gibi reklamcılıkta da hatalar olabileceğini söyleyen Taşçı, tüm suçu tabela ve reklamcılarda bulmanın doğru olmadığını belirtti.

Devrilen tabelaları ile ilgili hasar tespit çalışması yapmadıklarını anlatan Taşçı, Reklamcılar Birliği olarak tabelalar ile ilgili kaymakamlıklara öneriler sunduklarını ancak bu konuda hiçbir adım atılmadığını anlattı.

Yol kenarındaki büyük tabelaların için statik hesaplama yapılması, tabelanın da sağlam olabilmesi için bu hesaplamalara göre yapılması gerektiğinin altını çizen Taşçı, bu konuda düzeltilmesi gereken pek çok şey olduğunu ifade etti.

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.