1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DIGITECH’İN STOPAJ VERGİSİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA
DIGITECH’İN STOPAJ VERGİSİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA

DIGITECH’İN STOPAJ VERGİSİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA

Cumhuriyet Meclisi’nde TDP milletvekillerinin sunduğu “Digitech İletişim Ltd’in Stopaj Vergisinden Affedilmesiyle İlgili İhmal ve/veya Yasadışılık Olup Olmadığının Ortaya Çıkarılması” hakkında Araştırması Önergesi’nin ön görüşmesi yapıldı.

A+A-

DIGITECH’İN STOPAJ VERGİSİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA KOMİTESİ KURULMASINA OY BİRLİĞİYLE ONAY

TDP’NİN SUNDUĞU DIGITECH LTD’İN STOPAJ VERGİSİNDEN AFFEDİLMESİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ’NİN ÖN GÖRÜŞMESİ YAPILDI; TÜM PARTİLER OLUMLU OY KULLANDI

Cumhuriyet Meclisi’nde TDP milletvekillerinin sunduğu “Digitech İletişim Ltd’in Stopaj Vergisinden Affedilmesiyle İlgili İhmal ve/veya Yasadışılık Olup Olmadığının Ortaya Çıkarılması” hakkında Araştırması Önergesi’nin ön görüşmesi yapıldı; tüm milletvekilleri bu konuda araştırma yapmak üzere özel komite kurulmasına onay verdi.

Araştırma önergesiyle ilgili öneri sahipleri adına söz alan TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, mevzuata uyulmazsa ülkenin idare edilemez hale geldiğini belirterek, KKTC’de de vergiyle ilgili mevzuat bulunduğunu söyledi.

OLAYIN AÇIĞA ÇIKMASI GEREKİR

Bakanlar Kurulu’nun acil konularda kararname çıkarabileceğini ancak 90 gün içinde Meclis’e bu konuda yasa getirmesi gerektiğini belirten Angolemli, ancak Bakanlar Kurulu’nun kararnameyle vergi koyamayacağını belirtti.

“Digitech Ltd’in vergi affı” konusunu araştırırken Türkiye ile KKTC arasında imzalanan vergi konusundaki anlaşmayı incelediğini, ilgili yasalara baktığını belirten Angolemli, mevzuatta “vergi alınmaz” gibi bir ibareye rastlamadığını söyledi.

Angolemli, vergi mükelleflerinden toplanmayan her kuruşun halkın cebinden çıktığına dikkat çekerek, “O yüzden anayasaya vergi konusunda madde konulmuştur. Çünkü toplanmayan her kuruş halka yüklenir” dedi.

Digitech İletişim Ltd’in durumunun açığa çıkması gerektiğini söyleyen TDP Gazimağusa Milletvekili Angolemli, 15 milyon TL’nin az bir para olmadığını, mahkeme kararına atıfta bulunarak vergi affının doğru bir karar olmadığını belirtti.

10 YILDIR VERGİLENDİRİLMİYOR

Lehte söz alan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, “Amacımız şirketleri veya şahısları hedef gösterme değildir ancak bu konunun açığa çıkması gerekir” diyerek, bu konuda araştırma yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Çakıcı, Digitech’in ana kurumunun Türkiye’de olduğunu, vergilendirme konusuyla ilgili benzer şirketler de olduğunu ancak söz konusu şirketin 10 yıldır stopajla ilgili vergilendirilmediğinin ortaya çıktığını aktardı.

Çifte vergilendirme istemediğinden bu durumun ortaya çıktığı bilgisini aldıklarını ifade eden Çakıcı, çifte vergilendirme anlaşmasına ilişkin maddelere değindi.

Çakıcı, ilgili maddelere bakıldığında yüzde 20’lik verginin yüzde 10’unun Türkiye’de, yüzde 10’unun KKTC’de ödenebileceği maddesinin de yer aldığını belirtti.

Şirketin Türkiye’de ve burada vergi ödeyip ödemediği noktasında soru işaretleri olduğunu söyleyen çakıcı, “Şirket burada kurulduysa burada vergi vermesi de gerekir” dedi.

Çakıcı, bir şirketin KKTC’den topladığı paranın vergisini 10 yıldır neden Türkiye’ye ödediğini ve hiçbir hükümetin bunu sorgulamamasını anlayamadığını söyledi.

Affedilen miktarın 15 milyon TL olduğunu, vergi affının sadece Meclis’in yetkisinde olduğunu; böylesine büyük bir rakamın mahkemede geri çekilmesinin ve “bundan sonra ben toplayacağım” denmesinde yanlışlıklar bulunduğunu kaydeden Çakıcı, halkın parasının bağışlanamayacağını vurguladı.

Çakıcı, yanlış ve eksik varsa düzeltilmesi için bu konuda araştırma yapılmasını istedi.

Çakıcı, DAÜ’de bet ofis konusunu da gündeme getirdi; izni kimin verdiğini ve sonra kimin iptal ettiğini sordu.

ÇİFTE VERGİLENDİRMENİN ÖNLENMESİ ANLAŞMASI VAR

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, biri KKTC’de, biri  de TC’de olmak üzere yasalara göre faaliyet gösteren iki şirket bulunduğunu söyledi.

Mungan, KKTC’deki şirketin TC’deki şirketten havadan hizmet aldığını; bireylerin evlerine decoder ve benzeri vasıtalarla hizmet ulaştırdığını; KKTC’deki şirketin TC’den aldığı hizmetin bedelini TC’ye ancak buradaki diğer faaliyetlerinin vergisini KKTC’ye ödediğini; 24 milyon TL civarında vergi ödendiğini anlattı.

Mungan, Vergi Dairesi’nin 2010 yılında bu şirkete 2001’den itibaren stopaj doğduğu yönünde ihbar gönderdiğini; bu ihbarı alan yerel şirketin Yüksek İdare Mahkemesi’ne “böyle bir vergi doğamayacağı” yönünde başvuruda bulunduğunu söyledi.

Ortada kesinleşen bir vergi olmadığını; Vergi Dairesi’nin bir ihbarda bulunduğunu; kesinleşmenin itiraz yapılmaması, beyan verilmesi veya Vergi Dairesi’ne ihbar halinde olabileceğini kaydeden Mungan, 3 yıl süren davada Vergi Dairesi’nin böyle bir vergi doğduğu; davacı tarafın ise doğmadığı yönünde savunma yaptığını anlattı.

Mahkemenin, tarafların bildirimiyle karar verecek durumda olmadığına hükmederek, yurt dışından uzmanlar geldiğini kaydeden Mungan, KKTC’nin sadece TC ile her tür ilişkiyi kurabildiğine işaret etti ve iki ülke arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması bulunduğunu söyledi.

Mungan, paranın TC’ye ait olduğunu, KKTC’nin ise bundan stopaj istediğini kaydederek, devletin hukuk danışmanı Hukuk Dairesi’nin uzlaşmada yarar gördüğünü, bunu Maliye Bakanlığı yetkililerine ve kendisine ilettiğini; mahkeme huzurunda bir uzlaşma metni hazırlandığını anlattı.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, oluşturulacak komitede konunun detaylarıyla incelenebileceğini söyledi.

KOMİTEYE DESTEK

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, böylesi konuların açığa çıkması adına böyle bir komite kurulmasını olumlu bulduklarını belirtti ve olumlu oy vereceklerini açıkladı.

MAHKEME 3 SENEDEN FAZLA

UBP Milletvekili Ersin Tatar da  olumlu oy kullanacaklarını belirtti ve bu olayda mahkemenin 3 seneden fazla sürmesinin düşündürücü olduğunu söyledi.

Tatar, mahkemeye intikal edildiği tarihten sonra olsun stopaj vergisi alınması gerektiğini belirtti.

Tatar’ın konuşmasının ardından Digitech İletişim Ltd’in stopaj vergisinin affedilmesiyle ilgili Meclis araştırması açılması önergesi oybirliğiyle kabul edildi.

Meclis İç Tüzüğü gereği, bu amaçla özel bir komite kurulacak. Komitenin kaç milletvekilinden oluşturulacağına ise Danışma Kurulu karar verecek.

Böylece Meclis bugünkü toplantısını tamamladı. Gelecek toplantı, pazartesi günü Mevlit Kandili nedeniyle tatil olduğu için 16 Ocak Perşembe günü yine denetim işleviyle yapılacak.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.