1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİKKAT DR. HÜSEYİN DEBRELİ UYARDI!
DİKKAT DR. HÜSEYİN DEBRELİ UYARDI!

DİKKAT DR. HÜSEYİN DEBRELİ UYARDI!

Gece-gündüz ısı farkına dikkat!

A+A-

Sonbaharın gelmesi ile birlikte gece-gündüz ısı farkına dikkat edilmesi uyarısında bulunulurken, mevsim değişikliklerinin en büyük riskinin ısı farkı olduğu vurgulandı

Mevsim değişikliklerinin en büyük riskinin ısı farkı olduğunu söyleyen Dr. Hüseyin Debreli, KKTC’nin bir Akdeniz adası olması nedeniyle ani ısı değişikliklerinin yaşandığı ve gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkının oldukça yüksek olduğu uyarısında bulundu

 

Gece-gündüz arasındaki bu ısı farkının insan vücudunda ve metabolizmasında yaptığı değişikliklere de değinen Debreli, insan mekanizmasının ısı değişimine ayak uyduramayarak hasta olduğunu kaydetti

Özlem ÇİMENDAL

Uzmanlar gündüz ve gece arasındaki ısı farkına dikkat edilmesi konusunda özellikle uyarıda bulunurken, Dr. Hüseyin Debreli, gece ile gündüz arasındaki çok büyük ısı farklılıklarının ve rüzgarın hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizdi.

 

Ani değişen hava sıcaklığına vücudun uyum sağlaması zorlaşıyor

 Mevsim değişikliklerinin en büyük riskinin ısı farkı olduğunu söyleyen Dr. Hüseyin Debreli, “Akdeniz adası olmanın getirdiği gündüz-gece arasındaki ısı farklılığı oldukça fazla. Bu ısı farkının insan vücudunda ve metabolizmasında yaptığı değişikliklere, insan mekanizması ayak uyduramaz” diyen Debreli,  bu ısı farklılığından etkilenilmemesi için yanımızda her zaman hava şartlarına uygun kıyafetler bulundurmamız gerektiğini, güneş çıktığında daha ince giysiler tercih etmemiz gerekirken, güneş kaçtıktan sonra üzerimize daha kalın ve uzun kollu kıyafetler almamız gerektiğini söyledi.

 

Sokağa hazırlıklı çıkılmalı

Debreli şöyle konuştu: “Buna dikkat etmediğimiz anda soğuk algınlığına bağlı olarak mukozal reaksiyon başlar. Bu nereden başlar burun ve üst solunum yollarından. Nefes aldığımız ilk yer burun boğaz yollarıyla solunum borusu. Biz o soğuk havayı solunum yoluyla aldığımızda hava yollarını örten mukoza etkileniyor onun altında kılcal damar genişlemesi oluşuyor onun sonucunda burun akıntısı onun reaksiyonu olarak öksürük ve üstüne bir enfeksiyon eklenmesiyle ateş çıkması oluyor. Isı farkına çok dikkat etmeliyiz yanımızda her zaman değişen hava şartlarına uygun kıyafetler bulundurmalıyız.”

 

 

Hapşırdıktan sonra da ellerin iyice yıkanması gerektiği uyarısında da bulunan Debreli, “İnsanlar burnu aktığında hapşırdığında eliyle kapıyor ya da siliyor. Daha sonra karşılaştığı başka kişiyle tokalaşıyor ve mikropları karşı tarafa aktarıyor” ifadelerini kullandı.  

 

Vitaminleri doğal yoldan almalıyız

Ani ısı değişiminin ilk neden olduğu gribal enfeksiyonlarda antibiyotik dışında doğru bilinen bir başka yanlışın vitamin takviyesi olduğuna değinen Dr. Hüseyin Debreli, “Bir başka yanlış olan vitamin kullanımı konusu da var. Vitaminleri doğal yollardan almalıyız çünkü işlenmiş olan ve dışardan alınan vitamin ilaçları, doğalı kadar etki etmez.  Portakal, mandalina, nar gibi meyveler mevsim meyveleri olması açısından da şu dönemde bolca bulabileceğimiz meyveler arasındadır. Bu meyveler doğal vitamin deposudur bol bol tüketilmelidir. Ayrıca sabit oda sıcaklığında akşamları alınan duş da bizi hastalıklardan koruyan bir başka yöntemdir” dedi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.