1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİKKAT! METEOROLOJİ DAİRESİ UYARDI!
DİKKAT! METEOROLOJİ DAİRESİ UYARDI!

DİKKAT! METEOROLOJİ DAİRESİ UYARDI!

Hava sıcaklığının 37 dereceye kadar yükseldiğini belirten Meteoroloji Dairesi, değişim konusunda vatandaşları uyardı:

A+A-

Hava sıcaklığının 37 dereceye kadar yükseldiğini ve daha da artacağını belirten Meteoroloji Dairesi, değişim konusunda vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Son günlerde ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava kütlesi ile çöl tozlarının doğal olaylar olduğunu ifade eden Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, yağışların hemen ardından aniden artan hava sıcaklığının insanlar üzerinde mevsim değişikliği hissi yarattığını söyledi.

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinde seyredeceği, ancak zaman zaman ani yükselmeler yaşanabileceğini belirten Oktay, ormanlarda ateş yakılmaması ve öğle saatlerinde açık havaya çıkılmaması uyarısında bulundu.

Nisan ayı sonu ile ülkenin sıcak hava kütlesinin etkisi altına girdiğini belirten Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, 30 Nisan ile 3 Mayıs günlerinde iç kesimlerde sıcaklığın 37 santigrat dereceye kadar yükseldiğini kaydetti.

Geçmiş yıllara bakıldığında, 1950’nin mayıs ayında Lefkoşa’da 43 santigrat ve yine 1995’te 41.3 santigrat derecelere kadar hava sıcaklıklarının yükseldiğini vurgulayan Fehmi Oktay, yıllar içerisinde sıcak hava kütlelerinin etkisi altına giren ülkede hava sıcaklıklarının tedricen yükselebildiğini dile getirdi.

Oktay, nisan ayında yer yer yağışların meydana gelmesinden hemen sonra aniden sıcaklıkların yükselmesi nedeniyle insanlarda bir değişkenlik oluyor hissi yarattığını vurguladı.

Sıcak hava ve toz...

Sıcak hava kütlesinin özellikle Kuzey Afrika ve Akdeniz üzerinden ülkeyi etkisi altına aldığını ifade eden Oktay, nisan ayı içerisinde birkaç kez Hamsin rüzgarlarının taşıdığı tozların ülkede hayatı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Fehmi Oktay, Hamsin’in Mısır ve Libya kıyılarına çölden esen sıcak, kuru ve toz yüklü bir rüzgar olduğunu ifade ederek, Büyük Sahra’nın doğusu ile Doğu Akdeniz arasındaki basınç farklılıklarından ileri geldiğini kaydetti.

İklim değişimleri konusunda bilimsel incelemelerin uzun yıllar gerektirdiğini kaydeden Oktay, uzun zaman alan araştırmalarda özellikle sıcaklık, nem, yağış, güneş enerjisi ve güneşlenme süresine bakılarak iklimlerdeki bir değişimden bahsedilebileceğini vurguladı.

Oktay, atmosfere özellikle karbondioksit salınmasından dolayı iklim değişikliğiyle karşılaşılabileceğini vurguladı.

Ani çıkışlar olabilir...

Yaz mevsiminin mevsim normallerinde geçeceğini ifade eden Oktay, “Temmuz ve ağustosun Kıbrıs’ın en sıcak ayları olduğu herkesçe bilinir. Normal seviyelerdeki hava sıcaklıklarında ani çıkışlar yaşanabilir, bu da yazın getirdiği bir olaydır” dedi.

Orman yangınlarına sebebiyet vermemek için yaz aylarında ormanlık alanlarda ateş yakılmaması gerektiğini ifade eden Oktay, ultraviyole radyasyonu seviyelerinin çok yüksek olduğu öğle saatlerinde mecbur kalmadıkça sokağa çıkılmaması için uyarı yaptıklarını belirtti. 

Oktay, yasalarda, yüksek sıcaklıklarda tatil ilan edilecek diye bir madde bulunmadığını da söyledi.

Yarı kurak iklim kuşağında bulunan ülkede haziran ile eylül sonuna kadar sıcaklıkların yüksek olduğunu dile getiren Fehmi Oktay, söz konusu uzun süreden dolayı yüksek sıcaklıklarda tatil ilan edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.