1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİKKAT MUAYENELER ARTIK...
DİKKAT MUAYENELER ARTIK...

DİKKAT MUAYENELER ARTIK...

Muayene olmak artık...

A+A-

Lefkoşa’daki bazı poliklinik servislerinin iki ay önce randevu sistemine geçtiğini bilmeyen bir çok kişi sabahın erken saatlerinden itibaren hastanenin yolunu tutuyor. Başhekim Bülent Dizdarlı, 1 Ocak 2018’den itibaren tüm poliklinik servislerini randevu sistemine geçirmeyi hedeflediklerini açıkladı

Ali CANSU

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yıllardır süren poliklinik işkencesine son vermek için Sağlık Bakanlığı ile hastanenin başhekimliği iki ay önce, poliklinikteki bazı bölümleri randevulu sisteme geçirdi.

Ancak, durumdan haberdar olmayan birçok vatandaş yine henüz güneş doğmadan sabah saat 04.00’te hastane kapılarına gidip numara almayı sürdürüyor. KIBRIS, dün sabah saat 05.00’te Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde randevulu sisteme geçen poliklinik bölümüne giderek vatandaşlarla görüştü, ardından Başhekim Bülent Dizdarlı’dan randevulu sistem ile ilgili açıklama aldı.

“Randevulu sisteme alışamadık”

Poliklinikteki bazı bölümlerin randevulu sisteme geçtiğini bilmeyen birçok vatandaş dün sabahleyin yine saat 04.30’da hastanenin poliklinik servisinin yolunu tuttu.

KIBRIS’a konuşan vatandaşlar, poliklinikte randevulu sistemden haberleri olmadığını ifade ederek, bu yüzden sabahın erken saatlerinde hastaneye geldiklerini ifade etti. Polikliniğin tüm servislerinde numaralı sistemden en kısa zamanda vazgeçilmesini isteyen vatandaşlar, randevu sistemi ile hastaneye gelenlere yeniden doktor numarası verilmemesi gerektiğine de dikkat çekti.

Bazı hastaların ise, sabah erken geldikleri ve uykularını tam alamadıkları için poliklinik servisinde uykuya dalmaları dikkat çekti.

“İki ay önce randevulu sisteme geçtik”

KIBRIS’a konuşan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, hastanenin poliklinik bölümünde iki aydır randevu sistemine geçtiklerini söyledi.

Poliklinik servisinde henüz “tam randevu” sistemine geçilmediğini, hedefin alt yapı ile birlikte 1 Ocak 2018’de tüm poliklinik hizmetlerinin bu sisteme dâhil olması olduğunu kaydeden Dizdarlı, burada esas amacın randevu sistemiyle, hastaların kuyrukta beklemesini engellemek olduğunu ifade etti.

Randevulu sistemi henüz birçok vatandaşın duymadığını da anlatan Dizdarlı, sisteme yeni geçilmesinden dolayı eksiklerinin olacağını, bunları vatandaşlar ile el birliği içinde çözmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Radyolojik, Emar, tomografi, ultrasount tanıları ile ilaç polikliniğinin tam randevu sistemine geçtiğini, diğer poliklinik servislerinin de bunlara zamanla ekleneceğini söyleyen Dizdarlı, randevu sistemine önümüzdeki aydan itibaren göz hastalıklarının da dahil edileceğini belirtti.

Tam randevu sistemine giren poliklinikler

Tam randevu ile çalışan polikliniklerin göğüs kalp ve damar cerrahisi, cildiye, beyin cerrahisi, ilaç, kadın doğum ve spor hekimliği olduğunu ifade eden Dizdarlı, sadece numaralı çalışanların ise dahiliye ile dahiliye gastroloji polikliniği olduğunu belirtti.

Dizdarlı, randevulu ve numaralı çalışan polikliniklerin çocuk, enfeksiyon, göz, nöroloji, üroloji, romatoloji, kardiyoloji, plastik cerrahi, kulak burun boğaz, diyet ve fizik tedavi olduğunu söyledi.

“Randevu alırken kimlik numarası verilmesi şart”

Randevu sisteminin nasıl işlediğine dair bilgi veren Dizdarlı, randevulu numara sistemi direk hattının 223 47 89 olduğunu, hastane hattı olan 228 54 41’den de 3’e basılarak ulaşılabileceğini belirtti. Dizdarlı, oradan kimlik numarası ile isim verilerek hangi doktora muayene olunacaksa randevu alınabileceğini söyledi.

Vatandaşların saat 08.00 ile 15.00 arasında randevu merkezindeki numaraları aramalarının yeterli olduğunu kaydeden Dizdarlı, şu anda randevulu hatlara bakan bölümde iki personelin olduğunu ve burada personel eksikleri yaşandığını belirtti.

Dizdarlı, “Şu anda hastalar saat 15.00’e kadar telefon açarak randevu alabilirken, bunu ileride özel bir numara alarak 18.00’e kadar uzatmayı planlıyoruz” dedi.

“Vatandaşlar hastaneye randevu alarak gelsinler”

Vatandaşlardan, randevu alarak hastaneye gelme alışkanlığını kazanmalarını isteyen Dizdarlı, insanımızın bu sisteme layık olduğunu ve kendilerinin de bu konuda hassas davranacaklarını söyledi.

Randevu sistemine geçen bölümlerde muayene olacak olan hastaların sabah erkenden gelmemesi gerektiğini anlatan Dizdarlı, “Bazı hastalar yine sabah saat 04.00’te gelerek numara almaya devam ediyor. Bundan sonra randevulu kişilere numara alanlardan önce bakılacaktır. Kotayı randevulu sisteme dâhil olanlar doldurdukları için numara alanlara zaman zaman sıra gelmiyor ve şikâyet oluyor” dedi.

Randevulu sisteme geçmenin son derece medeni bir olay olduğuna dikkat çeken Dizdarlı, insanların vakit kaybını önlemesinin yanında hekimin de iş programı yapmasını sağlayacak bir sistem olduğunu kaydetti.

Randevulu hastaların doktora bakınma şanslarının yüzde yüz olduğunu anlatan Dizdarlı, numara alan kişinin ise doktora bakınma şansının doktorun o günkü kotasına bağlı olduğunu ifade etti.

“Zamanında gelinmesi şarttır”

Randevulu doktorun hasta olması ve işinin çıkması halinde randevu biriminin o gün bu doktorla randevusu olanları arayarak durumu bildirdiğini de kaydeden Dizdarlı, “Sistemi sürekli takip ederek, günlük aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz” dedi.

İnsanların sisteme adapte olurken randevularına zamanında gelmesi gerektiğini de kaydeden Dizdarlı, “Her zaman olmamakla birlikte hastaneye acil bir vaka gelmesi halinde ilk o hastaya müdahale ediliyor. Ardından, polikliniğe bakıma gidiliyor. Bu süre bir ile iki saati alıyor. Burada hastaların bizi mazur görmesini istiyoruz” dedi.

“Doktor ve hasta sayısında sıkıntı yaşıyoruz”

Hastanede doktor sıkıntısının yaşandığını da anlatan Dizdarlı, nüfusun artmasından dolayı hasta bakımlarında sıkıntı yaşandığını söyledi.

Devlet hastanesine günde en az 2 bin kişinin girdiğine dikkat çeken Dizdarlı, bunun çok ciddi bir sayı olduğunu, böylelikle yatakların dolduğunu, hastalara bakan doktor ve hemşire sayısının yetersiz kaldığını belirtti. Bunları aşmak için bakanlığın elinden geleni yaptığını anlatan Dizdarlı, hastanenin altyapısında eksiklikler olmasına rağmen bunların birçoğuna çözüm getirildiğini belirtti.

Ellerinden geldiğince vatandaşlara iyi hizmet vermeye çalıştıklarını ifade eden Dizdarlı, “1 Ağustos’tan sonra taşlar yerine oturacaktır. Doktorlar özelde mi kamuda mı çalışacak karar verecekler. Sağlık sektörü olarak zor ve ciddi bir süreçten geçiyoruz. Ama bu bizim asli görevlerimizi yapmayacağız anlamına gelmez” dedi.

“Ülkeye iki hastane şart”

Yeni hastane konusunda kendisinin farklı bir bakış açısı olduğunu anlatan Dizdarlı, yeni hastanenin eski zihniyetle işletilmesi halinde bir anlamının kalmayacağını, doğru işletilmesi gerektiğini söyledi.

Hastanedeki sistemin iyi kurulması gerektiğini kaydeden Dizdarlı, Başkent Lefkoşa’nın iki hastaneye de ihtiyacı olduğunu belirtti. Dizdarlı, şöyle devam etti:

“Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi kapanmamalıdır. Lefkoşa’nın ikinci basamak hastanesi olarak kalmalıdır. Tüm Kıbrıs’a üst düzey bir hastanenin yapılması elzemdir. Yeni yapılacak hastaneye sevkli hastaların gönderilmesi gerekir” dedi.

“Acil servise günde 400 kişi başvuruyor”

Trenyolu Polikliniği’nin gece 23.00’e kadar çalışmasıyla birlikte özellikle acil servisin yükünün oldukça azaldığını anlatan Dizdarlı, hastanede günlük poliklinik hasta sayısının 250 ile 350 arasında olmasına rağmen acilin ise şu anda 400’leri bulduğuna dikkat çekti.

Acil servisin çok yoğun çalıştığını anlatan Dizdarlı, “Gündüz işte çalışan kesim gece evine gittiğinde eşini veya çocuğunu hasta bulduğu zaman acile götürüyor. Bu yoğunluğu artırıyor. Burada Trenyolu Polikliniği bizim yükümüzü hafifletti” dedi.

Acil serviste sadece acil vakaların bakılması için bazı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Dizdarlı, acilde beklerken ciddi rahatsızlık geçiren hastalar olduğunu gördüklerini, bu yüzden hastayı aciliyetine göre kabul edecek renkte numaralar vermeyi planladıklarını söyledi.

Vatandaşlar konuştu:

Selma Gözübüyük:

Hastanenin poliklinik sisteminin randevulu sisteme geçmesinden dolayı memnunuz. Geçen hafta gelip randevu aldım. Sabah erken kalkmamız gerekmedi. Saatinde gelip doktora bakınıyoruz. Devletimiz güzel bir uygulama başlattı. Yıllardır sıkıntı çekiyorduk. Teşekkür ediyoruz.

Rahme Eger:

İlk önce randevu sistemini bilmiyordum. Numara almaya gelmiştim ama yetişemedim. Görevliler bana randevu sistemine geçildiğini söyledi ve bana randevu adı. Randevulu sisteme geçmemiz çok iyi oldu. Çok beğendik. Bizim için çok uygundur. Çünkü, çocuklarımız sabah okula gittikleri için sabah gelemiyorduk.

Adil Borucu:

Randevuyu geçen hafta aldım. Bugün ilk kez randevulu olarak polikliniğe bakınmaya geldim. Randevulu sistemin nasıl işlediğini bilmiyorum. İlk kez hastaneye geldim. Randevulu hastanın numara almadan direk doktorun kapısına gitmesi gerekirken yine numara alınması yanlıştır. Bunun düzeltilmesi gerekir.

Şerifali Akyücel:

Randevu sistemi ile sabahın erken saatinde polikliniğe gelip numara almamıza gerek kalmadı. Direk verilen saate göre doktora bakınıp evimize dönüyoruz. Bizim için çok daha iyi oldu. Bir hafta önde randevuyu aldım. Bu iyileştirmeler devam etsin.

Siler Turan:

Hastaneye uzun zamandır gelmemiştim. Randevum geçen hafta idi. Beni arayıp grevden dolayı randevu gününü değiştiler. Randevu bizim için daha iyidir. Çünkü sabahın 05.30’undan çıkıp hastaneye gelmemiz gerekiyordu.

Mustafa Karahasan:

Hastanenin numarasını aradım ve bana gözde randevu gerekmez dediler. Sabah erken gelip işlemlerinizi yaptıracaksınız dendi. Buradaki bazı kişiler eski sistemi yürütmeye devam ettirmeyi istiyorlar. İnsanları sabah sabah getirmeye çalıştırıyorlar. Bu sistemle bu memleket ilerlemez.

Reşat Karabacak- Zehra Karabacak:

Randevu alacağımızı bilmiyorduk. Sabahın erken saatinde gelerek sıra numarası aldım. Her doktor randevu sistemine girmemiş. Bilmiyorduk.

Ali Can Erol:

Randevulu sisteme geçildiğini bilmezdim. 05.30’da polikliniğe numara almak için geldim. Kulak burun için numara aldım. Pazartesi geldim numara alamadım tekrar bugün geldim.

Besime Behlül:

Sabah saat 05.30’da gelip 56 numarayı aldım. Doktor numarası bulamadım. Randevu almak için telefon açtım numaralara bakan olmadı. Rica edin belki bakarlar dediler bana.

Vakkas Kaya:

Ben polikliniğe sabah 04.30’da gelip “1” numarayı aldım. Randevu sistemine geçildiğini bilmezdim. Doktor numarası verme işlemi ise 07.00’de başlar. Doktorlar ise 08.30 ile 09.00 arası bakmaya gelir. Hastanede güzel bir sistem olsa herkes sevinecek. Randevulu sistem tam işlerse daha iyi olacak. Sabah gelmemiz gerekmeyecek.

Cemal Şair:

Polikliniğe 05.00’te geldim. Sıra numarası aldım. Ardından 07.00’de doktor numarası almaya gittim. Doktorun kotası doldu dediler. Randevulu sisteme girdiklerini bilmiyorduk.

Emine Arcanlı:

Ben ses tellerimden, bel fıtığından ve tiroitlerimden ameliyat oldum. Pazartesi de geldim. Böbreklerimden de rahatsızım. 05.00’ten beridir poliklinikteyim, bana doktor numarası olmadığını söylediler. Böyle bir şey olmaz. Bağırdım ve bana 35’i verdiler. Randevu almaya geldim. Dolu dediler. Ameliyatlı kişilere daha kolaylık göstermeleri gerekir.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum