1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “DİKMEN HALKI ÖLÜYOR”
“DİKMEN HALKI ÖLÜYOR”

“DİKMEN HALKI ÖLÜYOR”

Halk, baz istasyonlarının kaldırılmasını isterken, GSM operatörleri iddiaları reddediyor ;

A+A-

 

Girne’ye bağlı Dikmen Köyüne kurulan bir baz istasyonu nedeniyle bölge halkı protesto amaçlı eylem yaptı. Köyde artan kanser vakalarına bu istasyonların neden olduğunu düşünen köylüler, yetkililere istasyonların kaldırılması çağrısında bulundu.   

Dikmen Belediye Başkanı Yüksek Çelebi, baz istasyonlarını gördükleri zaman tüylerinin diken diken olduğunu söyledi. Kurulan son istasyonun gece operasyonu ile gerçekleştiğini kaydeden Çelebi, “Dolayısıyla bunların derhal kaldırılması lazımdır. Benim bu istasyonla ilgili bir bilgim yok. Zaten yapan şirketler, gece yarısı operasyonlarıyla yaparlar. Bir gün sabah uyandığımızda bunu dikili bulduk” dedi.

Konu ile ilgili olarak Diyalog'un haberine göre, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da baz istasyonlarının kanser yaptığı iddialarının tamamen hurafe olduğunu savundu.

Dikmen’de yeni kurulan baz istasyonu önünde toplanan köylüler, “Dikmen’de baz istasyonu istemiyoruz, Dikmen halkı ölüyor” pankartlarıyla ağızlarında maskelerle protesto eylemi gerçekleştirdi. Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi de baz istasyonun kaldırılması talebine destek vererek, köylüler arasında yerini aldı.

Çelebi: Rahatsız oluyoruz

Daha önce belediyeye ait bir binada bulunan baz istasyonu şirketi ile davalık olduklarını belirten Çelebi, “Rahatsız oluyoruz. Mahalle halkı, köylü şikâyetçidir. Köylünün şikâyetçi olduğu bir konuya benim olur vermem mümkün değildir” şeklinde konuştu.

Bölgede bulunan istasyonların derhal kaldırılması gerektiğine işaret eden Çelebi, bu konuda bilgi sahibi olmadığını kaydetti. Köylünün şikâyetçi olduğu konuda kendisinin aksi bir görüş belirtme hakkının olmadığını ifade eden Çelebi şöyle dedi: “Buna izin veren makam kimse aslında ona gidip eylem yapılması lazım…  Cep telefonu var, internet var. Bilgiye erken ulaşmak gerekiyor teknolojinin gelişimi için ihtiyaç olduğunun da farkındayız ama kim verirse halkı bilgilendirmesi gerekir. Özellikle halkımız buna neden karşı çıkar, kanser vakalarının bu kadar arttığı bu zamanlarda köyümüzde buna karşı çıkmayıp da ne yapalım. Bunlara karşı birlikte mücadele vermeye devam edeceğiz.”

Tanpınar: Kanser yaptığı şehir efsanesi

Baz istasyonları ile ilgili olarak görüşüne başvurulan Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da, baz istasyonları kanser yapıyor deyip de bir şekilde bu tepkiyi ortaya koymanın sağlıklı bir yaklaşım olduğunu düşünmediğini kaydetti.

“Araba egzozundan çıkan gazlar…”

“Bugün araba egzozundan çıkan gazların kanser yaptığı bütün dünya da kanıtlanmıştır” diyen Tanpınar, o zaman ülkeye araba sokulmaması gerektiğini ifade etti.

Tanpınar,  Biz bunun daha yoğun bir şekilde daha yoğun bir şekilde yapılmasını umut etmekteyiz. Teknoloji hızlar ilerliyor. Bu ortamda her şeyi çocuklarımızı geleceğimizi koruyarak kabul edeceğiz. Anca teknolojiye sırtımızı dönerek de geleceği yakalama şansımız yok” ifadelerini kullandı.

“En ufak bir rapor dahi yok”

Vericileri kaldırarak, teknolojiye sırt çevirmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Tanpınar, “Güney Kıbrıs en yakın örnektir. Dünya Sağlık Örgütü’nün içinde de yakınında bile baz istasyonları vardır. Eğer sağlıksız olsa bunu içeri almazlar. İlgili kurumlar tarafından halka sağlıklı bir şekilde yaptığımız zaman bu eylemlere gerek kalmayacak. Bu sorunu yaratan kaynak ve ya kaynaklar nelerdi bunun birçoğu bilinmekle birlikte buna sırtımızı dönmekteyiz. Ülkemizde kanserojen yapmayan ve ya yaptığı konusunda en ufak bir rapor bulunmayan baz istasyonlarıdır” şeklinde görüş belirtti.

Toprak: İstasyonlardan sonra sağlık sorunları arttı

Baz istasyonlarının bölgeden bir an önce kaldırılması gerektiğini belirten Dikmen köylüsü Neriman Toprak, “38 senedir bu köyde yaşıyorum. Son 3 sene içerisinde bu sağlık sorunlarında artış yaşanmaya başladı. Ama şu anda kimsenin sesi çıkmıyor. Bizim köyümüzde insanlar bu kadar mı? Neden hepsi birlik olmuyor. Böyle sessiz kalmakla hiçbir şey yapamayız. Yarın her tarafı dolduracaklar. Beni sokmayan yılan bin yıl yaşasın zihniyetinden vazgeçilmelidir” dedi.  

Öztürk: İstasyona çok yakınım; kanser tedavisi gördüm

Dikmen’de yaşayan Nejla Öztürk de 2 kez Ankara’da Onkoloji Merkezi’nde ameliyat olduğunu belirterek şunları aktardı: “ Baz istasyonlarına evim çok yakın. Ne demek olduğunu çok iyi bilirim. Bunlara izin verenlere buradan şunları söylemek isterim. Lütfen bir kere Onkolojinin koridorlarında yürüyüp sadece bir tur atıp geri gelsinler. Bakalım nasıl bir duygudur. Orada yatan insanların neler yaşadığını be hissettim. Biliyorum. Bunlara imza atan arkadaşlara sadece orada bir tur atmaları gerektiğini söylüyorum” ifadelerini kullandı.

 

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.