1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİNÇYÜREK: "İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"
DİNÇYÜREK: "İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"

DİNÇYÜREK: "İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"

Dinçyürek, Bakanlar Kurulu’nda bugün alınan karar doğrultusunda elektrik santrallerinde bundan sonra,

A+A-

DİNÇYÜREK: "İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM"

“MALİYET NİSPETEN YÜKSELECEK AMA İNSAN HAYATININ PARASAL KARŞILIĞI OLMAZ”

“AKSA SANTRALINA FİLTRENİN 15 ARALIK’A KADAR TAKILMASI GEREKİR”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, Bakanlar Kurulu’nda bugün alınan karar doğrultusunda elektrik santrallerinde bundan sonra yüzde 1 seviyesinde kükürt içeren yakıtlara izin verilmesinin insan sağlığı için çok önemli olduğunu söyledi.

Dinçyürek, bu kararla maliyetin nispeten yükseleceğini, ancak insan sağlığının parasal karşılığı olmadığını kaydetti.

Bakanlık basın bürosundan yapılan açıklamaya göre Dinçyürek, göreve geldiği gündün itibaren bakanlık olarak Bakanlar Kurulu gündemine alınmasını sağladıkları yakıt oranıyla ilgili düzenleme kararı hakkında şunları söyledi:

“ŞU ANDA KULLANILAN YAKITTA KÜKÜRT ORANI YÜZDE 3,5”

"Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikli hedeflerimizden birisi elektrik üreten santrallerin kullandıkları yakıtın niteliğinin belirli bir kritere çekilmesi çalışmasıydı. Şu anda kullanılan yakıtın kükürt oranı yüzde 3,5 civarındadır. Bugün Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen öneri çerçevesinde ise en fazla yüzde 1 oranlı kükürt içeren yakıt girişine izin vereceğiz."

Yakıt olarak ülkeye gelen her ürünün yakıldıktan sonra verdiği zarar değerini ölçen, düzenleyen ve denetleyen kurumun Çevre Koruma Dairesi olduğunu anımsatan Dinçyürek, "Bakanlık olarak bundan sonra çevreye olan duyarlılığımız ve kararlılığımızın bir göstergesi olarak en yüksek yüzde 1 kükürt oranlı yakıta izin vereceğiz" diye konuştu.

Santrallerle ilgili kamuoyunda ciddi bir hassasiyet olduğunu ifade eden Dinçyürek, yakıt oranının yüzde 3,5'ten 1’e düşmesinin, santrallerden salgılanan atıkların doğaya saldığı zararın yüzde 70'in üzerinde azalma olacağı anlamı taşıdığını belirtti.

Dinçyürek, "Bu bence ülke sağlığı, çevrenin korunması ve daha sağlıklı bir çevrede yaşamak adına çok önemli bir adımdır. Sadece bununla tüm sorunları elbette çözmüş olmayacağız ama çok önemli bir adım atmış olacağız" dedi.

“AKSA SANTRALINA FİLTRENİN 15 ARALIK’A KADAR TAKILMASI GEREKİR”

Dinçyürek, Kalecik'te bulunan AKSA elektrik santralinde daha önceki dönemde başlayan filtre takma çalışması olduğunu anımsatarak, 15 Aralık tarihine kadar tamamlanması gereken bir süreç olduğunu ve konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

Hakan Dinçyürek şöyle konuştu:
"Yakıttaki kükürt oranının değişmesi önemli bir iyileştirme sağlayacak. Filtre ise santrali daha iyi bir konuma getirecek. Biz filtre takıldıktan sonraki verimliliğini de kontrol edeceğiz. Atmamız gereken başka adımlar varsa onu da atacağız. Teknecik Santralı’yla da görüşme yapılıyor.

Santralin çalışma şartları ve çevreye verdiği zararın en düşük seviyeye çekilmesi için çalışmalar yapılacaktır."

Ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarının, tüketilen enerji kaynakları içindeki oranını dünyanın kabul ettiği yüzde 20-30 dilimi arasına çekebilmenin önemine işaret eden Dinçyürek, "Yapılması gereken bir çok çalışma vardır. Tabi ki bu çalışmaların tamamı bize ait değildir. Enerjiden sorumlu bakanlık asıl muhataptır. Ama yapılacak her çalışmanın da dolaylı olarak çevreye bir etkisi vardır" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu’nun bugünkü kararının, bundan sonra çevre hassasiyetiyle atılacak adımların da bir göstergesi olacağını ifade eden Dinçyürek, "Mutlaka başka adım ve tedbirlerle bu yol genişletilecektir" dedi.

Dinçyürek, ilk etapta uygulamada kısa süreli de olsa bir takım sıkıntılar yaşanabileceğine işaret ederek, santrallerin mevcut yakıtları kullanması ve sipariş edilen yakıtlar varsa bunların gelişine izin verileceğini ama bundan sonraki süreçte yalnızca yeni değerlere uygun yakıtların ülkeye girebileceğini söyledi.

Maliyetin nispeten yükseleceğini ancak insan hayatının parasal karşılığı olmadığını ifade eden Dinçyürek, kanser ve kalp-akciğer hastalıklarındaki oranın arttığına dikkat çekti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.