1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DİPKARPAZ’DAKİ MANASTIR VE GAZİMAĞUSA’DAKİ OTHELLO KALESİ
DİPKARPAZ’DAKİ MANASTIR VE GAZİMAĞUSA’DAKİ OTHELLO KALESİ

DİPKARPAZ’DAKİ MANASTIR VE GAZİMAĞUSA’DAKİ OTHELLO KALESİ

Dipkarpaz’da Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon ve Gazimağusa’da Othello Kalesi’nin konzervasyon (muhafaza) çalışmaları;

A+A-

Dipkarpaz’da Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon ve Gazimağusa’da Othello Kalesi’nin konzervasyon (muhafaza) çalışmaları iki ay içerisinde başlayacak.

Ada genelinde kültürel mirasın korunması yönünde çalışmalar yürüten iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi Üyesi Ali Tuncay TAK’a yaptığı açıklamada, 1800’lerde inşa edilen Apostolos Andreas Manastırı ile Lüzinyanlar tarafından 1300’lü yıllarda inşa edilen Othello Kalesi’nin restorasyonu (iyileştirilmesi) projelerinin Komite’nin son zamanlarda en çok önem verdiği konulardan ikisi olduğunu kaydetti.

Her iki kültürel mirasla ilgili projelerinin hazır olduğunu, fiziki çalışmaları yapılacak şirketlerin belirlenmesi için başlatılan ihale süreçlerinin de tamamlandığını kaydeden Tuncay, Othello Kalesi’nin ihale işleminin Slovakya’da bulunan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) Avrupa ve Orta Asya Merkezi tarafından da onaylandığını kaydetti.

OTHELLO KALESİ

İhaleyi kazanan şirket ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık(UNDP-PFF) yetkilileri arasında sözleşmenin imzalanmasıyla Othello Kalesi’nde çalışmaların başlatılacağını belirten Tuncay, “Çalışmalar bir ay içerisinde başlayabilir. Bu çalışmayla çok önemli bir eserimiz kurtulacak. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Othello Kalesi’nde kültürel faaliyetler de yer alacak” dedi.

Othello Kalesi koruma çalışmalarının altı ay sürebileceğini belirten Ali Tuncay, Othello Kalesi’ne sanatsal gösteriler için bir sahne de kurulacağını anlattı.

Tuncay, Othello Kalesi’nin konzervasyon çalışmalarının Avrupa Birliği’nin Kültürel Miras Teknik Komite çalışmaları için ayırdığı kaynaktan karşılanacağını belirtti.

APOSTOLOS ANDREAS

Dipkarpaz’daki Apostolos Andreas Manastırı’nın ihalesinin de tamamlandığını ancak UNDP Avrupa ve Orta Asyan Merkezi’nden onayının henüz gelmediğini kaydeden Tuncay, bu nedenle manastırdaki çalışmaların da 2 ay içerisinde başlayabileceğini ifade etti.

“Apostolos Andreas çok önem taşıyan eserlerden biri” diyen Ali Tuncay, Manastırın ve bitişiğindeki Şapel ve Çeşme’nin restorasyonu için Vakıflar İdaresi ve Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından 2,5’er milyon Euro ayrıldığını kaydetti.

İlk olarak manastırın restore edileceğini, 1400’lü yıllarda inşa edilen şapel ve çeşmenin restorasyonu için ise ayrı bir ihaleye gidileceğini kaydeden Tuncay, manastırın restorasyon çalışmalarının daha çok iş gerektirdiğinden iki yılda tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

GÜNEY KIBRIS’TAKİ ESERLER DE RESTORE EDİLİYOR

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderleri tarafından kültürel mirasın korunması amacıyla kurulmasına karar verilen Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarıyla Güney Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türklere ait bazı eserlerin de restore edilmekte olduğunu belirten Tuncay, Denya köyünde bulunan ve 2012 yılında Rum fanatiklerin saldırısına uğrayan Denya Camisi’nde güçlendirme çalışması yapıldığını ve yıkılan duvarlar ve mihrab yeniden inşa edildiğini, Cami’nin çatı ve pencerelerinin de tadil edileceğini anlattı.

Aşağı Baf'ta bulunan Osmanlı Hamamı'nda konzervasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Ali Tuncay, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi altında bulunan Limasol’daki Çerkez Camisi ve Baf’taki Evretu Camisi'nin de restorasyonu için ihaleye çıkıldığını belirtti.

Hirsofu'da (Altıncık) bulunan Osmanlı döneminden kalma su değirmeninin restorasyon projesi üzerinde çalışmaların sürdüğünü kaydeden Tuncay, söz konusu su değirmeninin de restore edileceğini belirtti.

Tuncay, komitenin Güney Kıbrıs'ta acil tamire ihtiyacı olan Kıbrıs Türk eserlerini belirlenme çalışmalarının diğer çalışmalarla eş zamanlı devam ettiğini kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.