1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. DİREKSİYONDA UYUMAYA SON!
DİREKSİYONDA UYUMAYA SON!

DİREKSİYONDA UYUMAYA SON!

Dünyanın en büyük ağır iş makineleri üreticisi Caterpillar, yorgunluğa bağlı olarak meydana gelen kazaları önlemek için göz ve yüz hareketlerini takip eden yeni bir sistem kullanmaya başlıyor.

A+A-

Caterpillar'ın, piyasaya süreceği sistem, sürücülerde yorgunluk ve uyku belirtilerini izleyen alıcılar, alarmlar ve bir bilgisayar programından oluşuyor.

Bu teknolojinin denemelerini yapan BHP Billiton ve altın üreticisi Newmount Mining şirketleri, yeni sistemin daha önce kullanılan ve sürücülerin özel giysi ve cihazlar kullanmalarını gerektiren sistemlerden çok daha etkili olduğunu belirtiyor.

21 sistem arasından seçildi

Driver Safety Solution, DSS, (Sürücü Güvenliği Çözümü) sisteminin önemli bir avantajı, aracın sürücüsü değiştiğinde, yeni sürücünün fiziksel özelliklerine göre yeniden ayar yapılmasının gerekmemesi.

Yeni sistemi Avustralya merkezli Seeing Machines şirketi geliştirdi ve 21 uzmanın diğer rakip firmaların ürünlerini incelemesi ardından Caterpillar şirketiyle bir anlaşma imzalandı.

Yeni sistemin maliyeti araç başına 20 bin dolar olacak.

DSS, sürücünün göz bebeklerinin büyüklüğünü, ne sıklıkta göz kırptıklarını ve gözlerini ne kadar süre kapalı tuttuklarını belirliyor. Sistem, sürücünün ağzının konumunu da izleyerek, ne zaman yola bakmadığını da tespit ediyor.

Kamyonların ve ağır iş makinelerinin sürücü kabinine kızılötesi bir lamba yerleştiriliyor. İnsan gözünün algılayamadığı kızılötesi ışık, kameraların karanlıkta çalışmasına ve sürücülerin kullandığı güvenlik gözlüklerine rağmen doğru bir takip yapılmasına olanak sağlıyor.

Sistemin parçası olan diğer teknolojik cihazlar, aracın hareket halinde olup olmadığını belirleyebiliyor ve tüm veriler sürücü koltuğunun arkasına yerleştirilen toza ve titreşimlere dayanıklı bir bilgisayar tarafından değerlendiriliyor.

Mikro-uyku

Sistemin amacı, mikro-uyku olarak adlandırılan, kişinin saniyenin çok küçük bir anından neredeyse 30 saniyeye ulaşabilen uyku anlarını tespit etmek. Sürücüler, mikro-uykudan uyandıklarında, uyuyakaldıklarını ya da bir anlık da olsa bilinçlerini kaybettiklerini fark etmiyor.

Araçtaki bilgisayarın, sürücünün uyuduğunu belirlemesi durumunda, sürücü kabinindeki alarm devreye giriyor ve koltuktaki titreşim mekanizması sayesinde sürücü uyandırılıyor.

Seeing Machines şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ken Kroeger, sistemin hâlâ eksikleri bulunduğunu ancak zaman içinde bu sistemin de hava yastıkları kadar sıradan ve yaygın şekilde kullanılır hale gelebileceğini belirtiyor.

Newmont Mining şirketi, BBC'ye yaptığı açıklamada, Nevada'daki bir madende yaptıkları denemeler sırasında, DSS'in kullanımıyla yorgunluğa bağlı vakalarda yüzde 90 azalma kaydedildiğini söyledi.

Seeing Machine şirketinin ürettiği DSS piyasadaki tek ürün değil. Ancak kullanılan tüm sistemlerin farklı avantaj ve dezavantajları var.

Uzmanlar, sürücü güvenliğini arttırmak, yorgunluğun neden olduğu kazaları önleyebilmek için yeni teknolojilerin kullanıldığı çalışmalarını sürdürüyor.

Yapılan araştırmalar, yorgun ve uykusuz sürücülerin neden olduğu kazaların, özellikle kamyon ve ağır iş makinelerinin kullanıldığı sektörlerde önemli bir sorun olduğunu ortaya koyuyor.

 

Kaynak: BBC

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.